Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 91

Wątek: Lightroom 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    Pewnie będę nieobiektywny bo to moje pierwsze zetknięcie z Lightroom'em i mogę go jedynie porównać do CNX 1.3 i PS CS4, krótko mówiąc porównania nie ma, ma korzyść LR3 oczywiście.
    W porównaniu do CNX 1.3, LR3 to rakieta, a w porównaniu do PS CS4 (Camera Raw 5.7) to LR3 oferuje o wiele więcej funkcji i jakościowo RAW'y po wywołaniu lepsze.
    Właśnie zakupiłem pełną wersję i obrabiam ślubniaki, w tym ISO 5000 i specjalnie szumy nie przerażają, a odszumianie działa elegancko.
    Zadowolony jestem
    biorac pod uwage date wypuszczenia cnx2 porownanie jest nie na miejscu

Domyślnie

a ja nie jestem zadowolony, prędkość nie wzrosła a wręcz spadła, zapis plików trwa wieki, jedyny plus to rzeczywiście lepsze odszumianie. Nie wiecie czy legalne będzie trzymanie obu wersji razem 2.7 i 3, bo wydaje mi się że do masowej obróbki starsza mi lepiej pasowała.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    wydaje się że ustawienie przestrzeni barwnej są w porządku, różnicę zauważyłem pierwotnie jako różnicę pomiędzy wglądówką oglądaną w LR i wywowołaniem oglądanym w psie ale potem odpuściłem psa (myślałem pierwotnie że lr przekazuje błędne polecenia acrowi psa) ale problem widać bez psa wystarczy zrobić export do tifa lub psd i zaimportować go do lr - widać różnicę pomiędzy wglądówką z której powstał ten tiff a samym tifem - nie jestem pedantycznie dokładny więc jeśli różnicę widać gołym okiem i ja to widzę to różnica jest spora.
    Ten problem może być związany z zarządzaniem kolorem. A dokładniej z kwestii dość specyficznego podejścia Adobe do CM w LR (o ile nic się nie zmieniło w 3, a nie sądzę). Rzecz w tym, że LR ma jakąś swoją własną przestrzeń roboczą dla RAWów (zbliżoną do ProPhoto) i użyszkodnik nie ma nią żadnego wpływu. Natomiast przy eksporcie pliku, jest on konwertowany do przestrzeni wybranej przez użytkownika - zwykle aRGB lub sRGB. Już w tym momencie mogą wystąpić pewne różnice w histogramie oraz wyglądzie (w zależności od użytego renderingu i pokrycia zdjęcia przez przestrzeń docelową).
    Tu nie jestem pewien, ale zdaje się że przy imporcie pliku z profilem jest on ponownie konwertowany cichaczem do własnej przestrzeni roboczej LR, a jeśli tak, to tu znów mogą wystąpić delikatne przekłamania.
    Jeśli mam rację, to eksport do ProPhoto nie powinien wykazywać takich różnic

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    na 2.7 nie widziałem czegoś takiego,
    Najlepiej zrób test na obu z tym samym zdjęciem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Ten problem może być związany z zarządzaniem kolorem. A dokładniej z kwestii dość specyficznego podejścia Adobe do CM w LR (o ile nic się nie zmieniło w 3, a nie sądzę). Rzecz w tym, że LR ma jakąś swoją własną przestrzeń roboczą dla RAWów (zbliżoną do ProPhoto) i użyszkodnik nie ma nią żadnego wpływu. Natomiast przy eksporcie pliku, jest on konwertowany do przestrzeni wybranej przez użytkownika - zwykle aRGB lub sRGB. Już w tym momencie mogą wystąpić pewne różnice w histogramie oraz wyglądzie (w zależności od użytego renderingu i pokrycia zdjęcia przez przestrzeń docelową).
    Tu nie jestem pewien, ale zdaje się że przy imporcie pliku z profilem jest on ponownie konwertowany cichaczem do własnej przestrzeni roboczej LR, a jeśli tak, to tu znów mogą wystąpić delikatne przekłamania.

Najlepiej zrób test na obu z tym samym zdjęciem.
    Dzięki za info, używam ProPhoto 16bit (wiem że to nadmiar szczęścia ale tak używam) ps pokazuje mi profil prawidłowo, ale badam nadal temat.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Ten problem może być związany z zarządzaniem kolorem. A dokładniej z kwestii dość specyficznego podejścia Adobe do CM w LR (o ile nic się nie zmieniło w 3, a nie sądzę). Rzecz w tym, że LR ma jakąś swoją własną przestrzeń roboczą dla RAWów (zbliżoną do ProPhoto) i użyszkodnik nie ma nią żadnego wpływu.
    [...]
    To raczej nie przez to, bo na potrzeby testu (wykresy 11.06) wyeksportowałem fotografię właśnie do ProPhoto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    Znalazłem - działa - € 256,10 brutto
    Czy kupując w ten sposób z opcją download, dostaje się jakąś fakturę?
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Czy kupując w ten sposób z opcją download, dostaje się jakąś fakturę?
    Nie wiem, jak to jest w tym przypadku, ale przy zakupie Archiwariusa dostałem fakturę w wersji elektronicznej, do tego mogłem poprosić również o wersję papierową przesłaną pocztą.

Domyślnie

dokładnie tak też jest w przypadku LR, wpierw w wersji elektronicznej - od ręki na stronie, pocztą zaś właściwy dokument

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toma Zobacz posta
    dokładnie tak też jest w przypadku LR, wpierw w wersji elektronicznej - od ręki na stronie, pocztą zaś właściwy dokument
    po jakim czasie przychodzi ta faktura poczta?

Domyślnie

czy w lightroom 2 jest możliwość otwarcia plików PNG ?

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów