Szukaj
Od dzisiaj testuję trzecią pełną wersję. Jestem pozytywnie zaskoczony w porównaniu do dwóch poprzednich wersji beta. Najbardziej brakowało mi korekty zniekształceń. Zamiast poprawić perspektywę musiałem włączać edycję w Photoshopie i tak zamiast paru KB więcej w bazie Lightroom musiałem zapisywać dodatkowe pliki PSD. To wszystko tylko z po to aby skorygować perspektywę.
Na duży plus muszę zaliczyć szybkość pracy w porównaniu do 2.7. Ogólna wydajność wzrosła, a najbardziej chyba miejscowa korekcja. Spróbujcie zrobić mały test miejscowym rozjaśnianiem ekspozycji np. +2EV malując dość szybko ósemkę, albo jakiś szlaczek. Widać jak LR3 zdąży przetworzyć szybkie ruchy myszką i wprowadza zmiany dokładnie po łukach, wersja LR2.X nie nadąża z przetwarzaniem i robi proste kreski w dodatku ze sporym opóźnieniem.
Jako posiadacz S5Pro jak zwykle jestem traktowany po macoszemu :/ (Chyba czas na zmianę na D300, tylko ta mała rozpiętość tonalna). Automatyczna korekcja zniekształceń nie działa, bo Adobe w ogóle nie wspiera lustrzanek Fuji. Pozostaje mi pozostać przy genialnym (chyba lepszym niż od Adobe) pluginie PTLens. Niedrogi, ale doskonale redukuje zniekształcenia sczytując profile z aparatu i obiektywu. Swoją drogą zastanawiam się co to za różnica, skoro te same wymiary matrycy co w Nikonie (Crop 1,5 a nie 1,6 jak w Canonie) i te same obiektywy! Jedynie do Samyanga, którego zresztą i tak Adobe nie obsługuje używam Fisheye-Hemi Plugin, którego mogę polecić.
Zalet jest sporo w porównaniu do 2.X i dużo możnaby wymieniać.
Myślę, że to najlepsza inwestycja wydać 328 zł netto za upgrade zwiększając wydajność pracy. Lepiej tak podnosić wydajność niż wydawać dużo więcej na szybszy sprzęt (na marginesie, szkoda, że producenci gier już nie mają takiego podejścia do optymalizacji kodu, można by zaoszczędzić sporo na sprzęcie, kosztem ich pracy).
Do zakupu CS5 jakoś mi się nie pali i CS4 mi wystarcza (jedyne , ale zakup LR3, jak dla mnie obowiązkowy.
I ja testuje nowa wersje od wczoraj. Na pierwszy rzut poszla seria 280 rawow z dosyc ciemnej hali, iso 400-640 z D80 i praktycznie kazde zdjecie ciagniete +0.5-0.75 i reduckja szumow naprawde jest poprawiona, i dziala o wiele szybciej.
Korekcja perspektywy ciekawie, (przy okazji oczywiscie redukuje winiete), jedyne tylko jakos nie potrafie wlaczyc tego automatycznie, musze recznie aktywowac dla kazdego zdjecia.
Widok przed/po jest tez ciekawy, przydaje sie szczegolnie przy ostrzeniu/odszumianiu.
Ogolnie zmiany na plus, wydaje sie tez ze startuje szybciej (okolo ~5000 zdjec w katalogu).
Fuji: X100, X-Pro1, X-T2
moim zdaniem te 300zl na upgrade to bardzo dobrze wydane pieniadze. Tak sie zastanawiam jak juz zainstalowalem 3 i wszystko dziala, baza zaimportowana, presety itd
to chyba odinstaluje LR2? Bo na razie jeszcze go trzymam, choc nie wiem po co. Aha upgrade dziala na dwa stanowiska, tak jak wszystkie programy od odobe?
Aha jeszcze pomyslalem ze co do Fuji i korekty, to moze napisac do adobe, w sumie rzeczywiscie matryca nie rozni sie wielkoscia od nikona, moze by to uwzglednili przy najblizszych poprawkach.
Ostatnio edytowane przez marszull ; 14-06-2010 o 10:09
bo nie kupujesz w Polsce tylko w necie
przez sklep Adobe
nie wiem czy ci link zabangla, ale jak nie to poszukaj adobe store eastern europe
Zainstalowałem Lightrooma 3 do testów no i ogólnie to jest jakaś masakra. Chodzi dużo wolniej niż wersje 2 no i na zdjęciach wyłażą gigantyczne szumy. ISO 800 w LR3 z D700 jest już zaszumiony, podczas gdy w LR2 do ISO 2000 można było spokojnie jechać.
D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3
Pewnie będę nieobiektywny bo to moje pierwsze zetknięcie z Lightroom'em i mogę go jedynie porównać do CNX 1.3 i PS CS4, krótko mówiąc porównania nie ma, ma korzyść LR3 oczywiście.
W porównaniu do CNX 1.3, LR3 to rakieta, a w porównaniu do PS CS4 (Camera Raw 5.7) to LR3 oferuje o wiele więcej funkcji i jakościowo RAW'y po wywołaniu lepsze.
Właśnie zakupiłem pełną wersję i obrabiam ślubniaki, w tym ISO 5000 i specjalnie szumy nie przerażają, a odszumianie działa elegancko.
Zadowolony jestem![]()
MarcinWilk
Skontaktuj się z nami