Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 91

Wątek: Lightroom 3

Domyślnie

jak wyeksportujesz zdjecie z podniesiona ekspozycja, to jak moze byc jednakowy histogram ze zdjeciem, ktore nie ma tej ekspozycji podniesionej?
    moim zdaniem histogramy powinny byc rozne

edit chyba zle zrozumialem , ale teraz juz wiem o co Ci chodzilo
    jak sprawdze to dam znac

Tak samo
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 11-06-2010 o 00:14

Domyślnie

U mnie nie są jednakowe:

TIFF 16bit, bez wyostrzania.
    WTF?

Domyślnie

upgrade z 2 do 3 -> bezproblemowy, wszystko przechodzi (foldery, ustawienia, presety, profile itp.)

Za $99 to najlepsza inwestycja, jaką ostatnio poczyniłem. Korekcja szkieł, odszumianie, szybkość... WOW!

Domyślnie

Czy szanowni Koledzy zauważyli efekt zamulenia przy "przejęciu" katalogu z wersji 2.x lub 3 beta? Mam wrażenie że rendering rawów trwa wieki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wukaem Zobacz posta
    U mnie nie są jednakowe:

TIFF 16bit, bez wyostrzania.
    WTF?
    Dzięki,
    czyli co jest dobrze czy źle bo histogramy się różną a moim zdaniem powinny być identyczne.

sprawa wygląda tak że dla testów obrobiałem sobie stare zdjęcie i zauważyłem różnicę wyglądu zdjęcia po eksporcie do psa nie wiem czy tak było w 2.7 bo pożegnałem ją z ulgą ale wydaje mi się że nie tzn. zdjęcia wyglądały identycznie na poglądzie rawa w LR i na wyeksportowanym psd w psie teraz widzę różnicę nie jest duża ale skoro ją widzę to zacząłem badać histogramy bo to dość obiektywny miernik i histogramy się różnią w z lewej strony czyli potwierdzją to co widzę podgląd rawa w LR jest bardziej kontrastowy i ma lepiej "wyciągnięte cienie". W wersji 2.7 nigdy nie zauważyłem żadnych różnic więc nie badałem tego tematu.

Zacząłem robić testy po tym jak stwierdziłem że jest "coś zrypane" w systemie witualnych kopii tzn. ustawienia z pierwszej kopii (oryginału) przechodzą (podczas wywołania do psa) mi na drugą kopię (gradient) tzn. podgląd w rawa w lr jest ok wywołanie 1 kopii w ps już nie jest jakąś hybrydą oryginału i pierwszej wirtualnej kopii. Opisałem parę postów powyżej. Wirtualne kopie jednak się czasem przydają.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ruffio Zobacz posta
    Czy szanowni Koledzy zauważyli efekt zamulenia przy "przejęciu" katalogu z wersji 2.x lub 3 beta? Mam wrażenie że rendering rawów trwa wieki.
    Nie zauważyłem tego efektu u mnie odbyło się bezproblemowo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    jak wyeksportujesz zdjecie z podniesiona ekspozycja, to jak moze byc jednakowy histogram ze zdjeciem, ktore nie ma tej ekspozycji podniesionej?
    moim zdaniem histogramy powinny byc rozne

edit chyba zle zrozumialem , ale teraz juz wiem o co Ci chodzilo
    jak sprawdze to dam znac

Tak samo
    Dzięki zrozumiałem że zrobiłeś ten test jak znajdziesz chwilę czasu to powtórz na jakim ciemnym zdjęciu i pociąnij EV do góry - część odpowiedzialna za cienie histogramu który pokazujesz jest stosunkowo niska i gladka może być trudno zauważyć różnicę.

Domyślnie

moze napisz do supportu adobe? mysle ze razem z przykladami moze im sie to przydac przy nastepnym update

Domyślnie

jaś, a ustawienia przestrzeni kolorow masz na pewno w porzadku?

co mi przychodzi do glowy, to taki myk. o tyle dziwny, ze w RAW masz zapalony
    trojkacik przy cieniach, co niby mialoby znaczyc zupelnie niedoswietlone miejsce.
    a w TIFF-ie cudownie ten problem zniknal

druga teoria, ktora mi przychodzi do glowy i wydaje sie sensowniejsze: praca na RAW
    i histogram sa w LR (na pewno wersji 2.x) oparte na podgladowce (preview w angielskim
    LR), czyli tak naprawde wywolanym zdjeciu, ale o rozmiarze mniejszym, max 2048 pikseli
    szerokosci (w LR 2.x to sie ustawia w Catalog Settings/File Handling).
    histogram takiej wgladowki moze sie roznic od histogramu wywolanego zdjecia, zwlaszcza
    w cieniach. zwlaszcza, ze ja wcale nie jestem pewien, czy z przyczyn wydajnosciowych
    te wgladowki sa przetwarzane w wiecej niz 16 a moze nawet 14/12 bitach.
    jesli do kompletu dolozyc fakt, ze ACR bynajmniej nie slynie z wiernych percepcyjnie
    korekt kolorow (saturation na pewno, ale i odszumianie tutaj moze gubic walor barw)

mysle na glos i moge pisac bzdury, wiec w razie czego prosze o wybaczenie

Domyślnie

wydaje się że ustawienie przestrzeni barwnej są w porządku, różnicę zauważyłem pierwotnie jako różnicę pomiędzy wglądówką oglądaną w LR i wywowołaniem oglądanym w psie ale potem odpuściłem psa (myślałem pierwotnie że lr przekazuje błędne polecenia acrowi psa) ale problem widać bez psa wystarczy zrobić export do tifa lub psd i zaimportować go do lr - widać różnicę pomiędzy wglądówką z której powstał ten tiff a samym tifem - nie jestem pedantycznie dokładny więc jeśli różnicę widać gołym okiem i ja to widzę to różnica jest spora.

tu nie chodzi o to konkretne zdjęcie - postanowiłem przetestować lr3 - padło na takie zdjęcie - najpierw jazdy z wirtualnymi kopiami, dobra można z tym żyć ale po to jest funkcjonalność żeby działała, następnie ta róznica w podglądzie i wywołaniu, na 2.7 nie widziałem czegoś takiego, nie przyglądam się zwykle jakoś intensywnie zdjęciom mogło tak być zawsze i zauważyłem to po raz pierwszy ale wątpię żeby tak było.

co do drugiej hipotezy to wyostrzanie wyłączyłem (zawsze tak robię) w czasie testów wyłączyłem również odszumianie, na mój chłopski rozum jeśli jest podgląd który z założenia jest mniej dokładny to nie powinien wyglądać lepiej niż wersja finalna, powinno być odwrotnie przyzwoicie przetworzona wersja finalna powinna wyglądać lepiej niż szybki preview powalczę jeszcze z tą wielkością wglądówki, ale mz jak zaczynam obrabiać to jest generowana pełnowymiarowa wglądówka. popatrzę sobie jeszcze na "bardziej normalnie naświetlone" zdjęcie

tak ogólnie to lubię lr i uważam że to przyzwoity program. jutro potestuję dalej i jeśli coś wymyślę to pchnę jakiegoś posta

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów