Close

Strona 24 z 25 PierwszyPierwszy ... 1422232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 244

Wątek: D3s-D700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Ja od dwudziestu lat mieszkam w Poznaniu, ale nie wtrącam co chwile "tej"
    Chyba ktoś mi zaraz przyjedzie z Poznania i wyczyści monitorek Dobre, dobre

Żeby nie było OT to ja też coś dodam.
    W d3s trochę brakuje lampki wspomagania AF'a. Jak jest ciemno to na 100-200mm ma problemy z ustawieniem ostrości. Tzn. ustawi, ale coś tam jeszcze kombinuje stukając "fte i nazat". Sprawdzałem to z Tamronem 70-200/2.8 (który z D200, D300 działał bezproblemowo). Prawdopodobnie z oryginałem działa pewniej.

Szkoda, że producent nie pokusił się o podświetlane przyciski na ściance tylnej korpusu. Jak mnie to denerwuje jak chcę wcisnąć guzik i szukam go po omacku (oczywiście w ciemnicy). Nie ma problemu jak ktoś ma jeden korpus i jest do niego przyzwyczajony, ale jak ja robię raz na D300, a rad na D3s to czasem nie pamiętam, która puszkę trymam w ręku

Brak wybieraka przy pionowym gripie może niektórych denerwować (szczególnie jak są przyzwyczajeni do MB-D10 z D700 lub D300). Ja jakoś nie odczuwam jego braku. Nauczyłem się obywać bez niego

Do płytkiego gripa pionowego też już się przyzwyczaiłem. Trzeba poprostu znaleźć sobie "swoje" miejsce.

O wysokim, użytecznym ISO nie będę pisał, bo można to w ulotce reklamowej przeczytać (i tak jest w rzeczywistości). Dla nocnych reporterów - niezastąpione.

Trochę denerwuje mnie zbyt duża czułość spustu w gripie pionowym, który jest zbyt płytko osadzony. Czasem trzymając aparat w poziomie naciskam ten przycisk bokiem prawej dłoni aktywując tym samym AF (a czasem nawet wyzwalając migawkę).

Przycis LV z kolei przyciskam przypadkowo przy pionowych kadrach (ale to przez pasek Lowepro "transporter S", który ma duże prastikowe klamry majtające się przy pionowych kadrach).

Fajną rzeczą jest "miękki" silnik autofokusa na śrubowkręt. Ostrząc obiektywami np. wersji "D" (te bez silnika) można doostrzyć (lub rozostrzyć) pierścieniem na obiektywie trzymając jednocześnie wciśnięty przycisk AF-ON (lub spust do połowy). Chodzi o to, że silnik nas nie "trzyma" sztywno. Jest mały opór.

Więcej grzechów (Nikona) nie pamiętam.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

lekko offtopic, z paskow polece optech pro loop, najmniej sie "majta" w uchwycie pionowym (male klamry) i sposob mocowania do puszki robi swoje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GregR Zobacz posta
    D900 grip = kicha
    yyy... przegapiłem jakąś puszkę, czy chodziło o d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Innervoice Zobacz posta
    yyy... przegapiłem jakąś puszkę, czy chodziło o d90
    Chodziło chyba o D3s Takie przejęzyczenie
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Przy uchwycie pionowym, to kółeczkami można zmieniać punkty ostrości zamiast joy'a
    Nikon - trochę sprzętu, brak talentu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Fajną rzeczą jest "miękki" silnik autofokusa na śrubowkręt. Ostrząc obiektywami np. wersji "D" (te bez silnika) można doostrzyć (lub rozostrzyć) pierścieniem na obiektywie trzymając jednocześnie wciśnięty przycisk AF-ON (lub spust do połowy). Chodzi o to, że silnik nas nie "trzyma" sztywno. Jest mały opór.
    trochę nie tak... np szkła 80-200 i 135 DC nie da sie podostrzyć manualnie. One już po przełączenia na A są zablokowane nawet nie podpięte pod body. Więc silnik w puszcze nie ma tu nic do "gadania"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    trochę nie tak... np szkła 80-200 i 135 DC nie da sie podostrzyć manualnie. One już po przełączenia na A są zablokowane nawet nie podpięte pod body. Więc silnik w puszcze nie ma tu nic do "gadania"
    Chyba raczej ma
    Wymienione przez Ciebie szkła mają dość specyficzną budowę (ten słynny pierścień M---A). Większość szkieł bez silnika daje się doostrzyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Chyba raczej ma
    Wymienione przez Ciebie szkła mają dość specyficzną budowę (ten słynny pierścień M---A). Większość szkieł bez silnika daje się doostrzyć
    owszem, ale uogólniając wprowadzasz w błąd... jeszcze jakis biedak będzie próbował wymienionymi szkłami doostrzać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    owszem, ale uogólniając wprowadzasz w błąd... jeszcze jakis biedak będzie próbował wymienionymi szkłami doostrzać.
    Już jakiś biedak próbował . Tak jak mówisz szkła mają blokadę M/A i w pozycji A pierścień w 85 mi się blokuje i nie da rady. Czyli w D3s nawet jak jest pierścień na szkle w pozycji A silnik działa i wszystko pięknie, cudnie lata?
    Fajnie by tak było. U mnie w D700 niestety tego ni ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    Już jakiś biedak próbował . Tak jak mówisz szkła mają blokadę M/A i w pozycji A pierścień w 85 mi się blokuje i nie da rady. Czyli w D3s nawet jak jest pierścień na szkle w pozycji A silnik działa i wszystko pięknie, cudnie lata?
    Fajnie by tak było. U mnie w D700 niestety tego ni ma
    nie bardzo czaje o czym piszesz

ale - zasada dziala silnika w d700 i d3s jest taka sama - podpinac szklo na wiertarke, bez blokady pierscienia ostrosci, mozna spokojnie doostrzyc recznie. Co inneo, gdy szklo ma blokade pierscienia ostrosci - wtedy bez roznicy na aparat, nie ma takiej mozliwosci

Strona 24 z 25 PierwszyPierwszy ... 1422232425 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów