Close

Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 244

Wątek: D3s-D700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Co czytam książkę o fotografii to natrafiam na rozdział w którym autor grzmi: jak tylko masz możliwość, stosuj jak najniższe ISO aby zachować jak najwyższą jakość zdjęcia!
    ...

Czyżby oni wszyscy pisali swoje poradniki jeszcze przed pojawieniem się D3s?
    Nie, także w epoce D3s te zasady obowiązują.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie, także w epoce D3s te zasady obowiązują.
    Jeśli chodzi o duuuże formaty odbitek?
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Wtedy w szczególności, bo pewnie myslisz o szumie.
    Spadek dynamiki (DR), nasycenia koloru jest widoczny w każdym formacie odbitki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Co czytam książkę o fotografii to natrafiam na rozdział w którym autor grzmi: jak tylko masz możliwość, stosuj jak najniższe ISO aby zachować jak najwyższą jakość zdjęcia!
    ...
    Tak było w fotografii analogowej. W fotografii cyfrowej powinna to być tzw. "czułość natywna". Zarówno podnodszenie czułości, jak też jej obniżanie pogarsza jakość wynikowego obrazu.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    .. "czułość natywna". Zarówno podnodszenie czułości, jak też jej obniżanie pogarsza jakość wynikowego obrazu.
    JK jak zawsze precyzyjny

Domyślnie

A więc niech żyją:

- statyw,
    - jasność,
    - vr.

PS. Na d3s już mi chętka przeszła; no, może II slot przydałby się w 700-setce i przycisk pomiaru światła w gripie

Odn.czułości natywnej: występuje jakaś wzorcowa czy najlepsza u danych producentów (czy może wg jakichś ogólnie przyjętych norm)?
    Ostatnio edytowane przez popi ; 28-05-2010 o 23:07

Domyślnie

Odn.czułości natywnej: występuje jakaś wzorcowa czy najlepsza u danych producentów (czy może wg jakichś ogólnie przyjętych norm)?
    To sformuowanie odnosi się raczej w kontekście danego modelu.
    Dla D200 natywna czułość (czy też natywne wzmocnienie sygnału) oznaczona jest jako ISO100, w D300 to ISO200.

Co prawda oznaczanie tego jako "ISO" jest nadużyciem, bo ze standaryzacją to ma niewiele wspólnego (jak niejednokrotnie udowodniono, iso100 w jednym z modeli nikona wzmacnia inaczej, niż iso100 w innym modelu canona itp.). W teorii jednak powinno być to zgodne do standardem (normą ISO właśnie).
    Ja traktuję temat trochę w kategoriach "pozostałości po czasach analogowych".

Tak czy siak -- w praktyce -- natywna czułość to ta z najmniejszym numerkiem, jaki da się ustawić w danym modelu aparatu (nie wliczając w to "programowalnych" czułości, w Nikonie oznaczanych jako Hi*, czyli sztucznie obniżanych)
    Ostatnio edytowane przez messer ; 28-05-2010 o 23:16
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    natywna czułość to ta z najmniejszym numerkiem, jaki da się ustawić w danym modelu
    No tak, ale chodziło mi właśnie o tę standaryzację; czy negatywy różnych producentów (o czułości natywnej np.iso100) też miały odchylenia (firma X oferowała tak naprawdę np.130 a firma Y 80)?
    Ostatnio edytowane przez popi ; 29-05-2010 o 09:24

Domyślnie

Rozrzut był mniejszy, ale za to długie i nieprawidłowe przechowywanie filmów mogło wpływac na obniżenie czułości (nieznaczne).

Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów