Szukaj
Wtedy w szczególności, bo pewnie myslisz o szumie.
Spadek dynamiki (DR), nasycenia koloru jest widoczny w każdym formacie odbitki.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A więc niech żyją:
- statyw,
- jasność,
- vr.
PS. Na d3s już mi chętka przeszła; no, może II slot przydałby się w 700-setce i przycisk pomiaru światła w gripie
Odn.czułości natywnej: występuje jakaś wzorcowa czy najlepsza u danych producentów (czy może wg jakichś ogólnie przyjętych norm)?
Ostatnio edytowane przez popi ; 28-05-2010 o 23:07
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
To sformuowanie odnosi się raczej w kontekście danego modelu.
Dla D200 natywna czułość (czy też natywne wzmocnienie sygnału) oznaczona jest jako ISO100, w D300 to ISO200.
Co prawda oznaczanie tego jako "ISO" jest nadużyciem, bo ze standaryzacją to ma niewiele wspólnego (jak niejednokrotnie udowodniono, iso100 w jednym z modeli nikona wzmacnia inaczej, niż iso100 w innym modelu canona itp.). W teorii jednak powinno być to zgodne do standardem (normą ISO właśnie).
Ja traktuję temat trochę w kategoriach "pozostałości po czasach analogowych".
Tak czy siak -- w praktyce -- natywna czułość to ta z najmniejszym numerkiem, jaki da się ustawić w danym modelu aparatu (nie wliczając w to "programowalnych" czułości, w Nikonie oznaczanych jako Hi*, czyli sztucznie obniżanych)
Ostatnio edytowane przez messer ; 28-05-2010 o 23:16
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Lo to sztucznie obnizane
Rozrzut był mniejszy, ale za to długie i nieprawidłowe przechowywanie filmów mogło wpływac na obniżenie czułości (nieznaczne).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami