Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: D300 czy K7?

Domyślnie

Używane obiektywy manualne to Helios 81H , Kalejnar sławna i bardzo ostra portretówka . To samo było w D300 kolegi też zrezygnował z manualnego ostrzenia . Co do zwątpienia to straciłem je gdy sprzedałem K20 , FGZ540 i inne akcesoria . Zostawiłem sobie DSa ze starymi obiektywami i 500FTZ (kompatybilna) i uczciwie naświetlająca bo 540FGZ to klęska . Pracując na D300s i czasami D700 zobaczyłem co to jest brak stresu przy szybkich zdjęciach . Oczywiście moim opiniom nie można ufać więc nie ufajcie jeśli nie chcecie . Cieszę się jednak że nie kupiłem K7 jego następca będzie lepszy i może wtedy da radę w pełni D300s a może go prześcignie w szybkości autofokusie i pracy z fleszem (który jest niepotrzebny a więc SB900 do kosza). Czekam na następcę K7 .Każdy może mieć swoje zdanie na tym polega demokracja . Ja jednak wszedłem w sprawdzony system . Wolno mi i tym którzy gloryfikują K7 też powtarzam to wspaniały aparat dla myślących ludzi ale sport i szybka reporterka , ja nie zaryzykuję innym wolno . Pozdrawiam

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel1967 Zobacz posta
    Używane obiektywy manualne to Helios 81H , Kalejnar sławna i bardzo ostra portretówka . To samo było w D300 kolegi też zrezygnował z manualnego ostrzenia . Co do zwątpienia to straciłem je gdy sprzedałem K20 , FGZ540 i inne akcesoria . Zostawiłem sobie DSa ze starymi obiektywami i 500FTZ (kompatybilna) i uczciwie naświetlająca bo 540FGZ to klęska . Pracując na D300s i czasami D700 zobaczyłem co to jest brak stresu przy szybkich zdjęciach . Oczywiście moim opiniom nie można ufać więc nie ufajcie jeśli nie chcecie . Cieszę się jednak że nie kupiłem K7 jego następca będzie lepszy i może wtedy da radę w pełni D300s a może go prześcignie w szybkości autofokusie i pracy z fleszem (który jest niepotrzebny a więc SB900 do kosza). Czekam na następcę K7 .Każdy może mieć swoje zdanie na tym polega demokracja . Ja jednak wszedłem w sprawdzony system . Wolno mi i tym którzy gloryfikują K7 też powtarzam to wspaniały aparat dla myślących ludzi ale sport i szybka reporterka , ja nie zaryzykuję innym wolno . Pozdrawiam
    Widze, ze proba dyskusji z kolega, to pomylka, wiec odpuszczam.

PS. Nie odnajduje zwiazku miedzy kolejnymi wypowiedziami ani odpowiedzi na moje pytania, wiec chyba nie ma z kim dyskutowac...

st
    Gość

Domyślnie

Używane obiektywy manualne to Helios 81H , Kalejnar sławna i bardzo ostra portretówka . (...)
    Zdaje się, że pisałeś o szkłach Nikona "z analogowym" mocowaniem a tu: Helios, Kalejnar. Wiesz... Japonia przegrała tę wojnę japońsko-radziecką, tak więc nie są to marki Nikona.

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar Muhozol
    Miasto
    Killarney, ROI

Domyślnie

Dzięki jeszcze raz wszystkim za wkład w ten wątek. Myślę, że wiem już prawie wszystko by podjąć decyzję. Klamka zapadnie po pomacaniu jeszcze obu korpusów ale skłaniam się ku d300. Niestety musze poczekać do września bo w mojej okolicy nie ma szans na obejrzenie tej klasy sprzętu w sklepie. D60 i D3000/5000 to max co sprowadzają
    Pozdrawiam
    Z mojej strony do zamknięcia, dziękuję.

Domyślnie

O !-jaki ciekawy wątek !-ja akurat mocno zastanawiam się nad zmianą D 300 na K-7 (najważniejsza tego przyczyną są co prawda kwestie finansowe ale prawie tak samo ważny jest rozmiar i ciche lustro)-otóż mam tego typu problem-gdy na imprezie masowej (jakakolwiek by nie była ) wyciągam D 300 z 16-85 zaraz robi się tak dziwnie pusto dookoła-przez pewien czas miałem też Olympusa E-620 i tam ten efekt nie występował (o nastę pne pstrykadełko).Może krótko-co zyskam a co stracę migrując do K-7 ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starogard Gd

Domyślnie

zoltan:
    +SR +kompatibilność ze wszystkimi szkłami P. +świetna współpraca ze szkłąmi na m42 +wiele ciekawych opcji ustawień puszki m. in preselekcja ISO i możliwość predefiniowania rolek do różnych funkcji itp
    -mniej precyzyjny AF ...co do szybkości to nie będę się wypowiadał bo w dobrych warunkach nie zauważysz różnicy a w ciemnych pomieszczeniach przewaga będzie N. -ciut droższe szkłą m. in. niezależnych producentów
    P. inaczej obrazuje...kolory są bardziej żywe(na neutralnych ustawieniach) zresztą jest wiele drobnych różnic
    Ja przeszedłem do N. z K20d (na d700) z uwagi na brak FX w P , szybszy i przede wszystkim b. celny AF, lepsze wysokie ISO..zrezygnowałem z SR lepszych szkiełek jakie miałem(w sumie chciałem zostać dwusystemowcem ale z uwagi na $ będę musiał sprzedać 16-50/2.8* i 50-135/2.8*)
    Ogólnie puszka świetna ale nie jest to niestety puszka profi..z d300s śmiało może konkurować i jak na moje lepiej sprawdzi się w plenerze i portrecie(choć wielu wskazywało wręcz przeciwnie) K7+16-50/2.8* + 77ltd do portretów + 50-135/2.8* i w nadmiarze pieniędzy 31ltd i naprawdę wymiatasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin1 Zobacz posta
    Stałka 85 mm f/1.8D w stosunku do 77/1.8 wychodzi o wiele oszczędniej
    Trabant do Mini Cooper S tez wypada oszczędniej - cholernie dziwne nie?
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

@mjstudio-a jak oceniasz samo wykonanie body ?-na minus czy plus w porównaniu z D 300 ?Wizjer ciemniejszy czy nie ?Co do kolorów to mam wgrane z (oj nie pamiętam -ale ładne )-no i czy korpus trzyma się lepiej czy gorzej-D 300 trzyma mi się idealnie (nawet jedną ręką).
    PS.Czy AF da radę moim milusińskim ?(szybkie są -Nikon ledwie wyrabia)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starogard Gd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    Trabant do Mini Cooper S tez wypada oszczędniej - cholernie dziwne nie?
    też miałem o tym pisać..77ltd to obok 31ltd najlepsze szkiełko Pentaxa..85/1.8 to inna liga..

@zoltan: wiele osób narzeka że bez gripa mały palec prawej ręki ucieka(ja się pod tym podpisuję..z uwagi na moje duże dłonie) jednak z gripem jest naprawdę miodzio.. Wykonanie I klasa-lepsze od Canona, na równi Nikonem..i może się narażę i dodam iż w moim odczuciu lepsze materiały zostały użyte(nie ma tu mowy o odklejaniu gum...body solidnie uszczelnione..itd). Z dzieciakami na dworzu sobie poradzi(śrubokręt) SDM natomiast jest ciut wolniejszy..
    W pomieszczeniach K7 jest sporo lepszy od K20D jakim pstrykałem ok 2 lat ale do d300 trochę mu brakuje(moja osobiste odczucia). Pentax ma swoje zalety ale na pewno nie są to AF i praca na wysokim ISO. SR jest dobry ale do statecznych zdjęć..zdjęcia w ruchu wymaga niestety wysokiego użytecznego ISO i tu Nikon wciąż jest o dwa kroki z przodu. A do tego zaraz będzie Photokina i może(moim zdaniem na 100% będzie) nowe d90 i może filmy z AF continious (patrz dzisiejszy wpis na nikonrumors.com )
    pozdrawiam
    Michał

Domyślnie

Miałem porównanie dwa tygodnie temu . AF nie da rady dzieciom . Szumy są większe . Kolorystyka Nikonowskich zdjęć jest cieplejsza . Zoomy Nikonowskie to potęga . Pentax ma szkła bardzo drogie . Współpraca z lampa błyskową pozostawia wiele do życzenia . Pracując z Pentaxem K7 plus FA 50/1,4 i kitową sigmą amator technicznie zjechał na 100 zrobionych 98 zdjęć . Zaznaczam w trudnych warunkach . Za to gdy się zejdzie zautomatyki i poświęca czas i ma się czas K7 potragfi się odwdzięczyć szybkim i łatwym dostępem do np koła nastawów - aby zmienić tryb nie muszę używać obu rąk jak w D300s . Przycisk niebieski tzn powrót do właściwego naświetlenia przy manualu . Szybka korekcja jednym palcem wskazującym lub kciukiem . Dużo funkcji dostępnych w menu aparatu - filtrów itp . Do fotografowania dzieci K7 się nie nadaje . AF nie jest aż tak dobry . Jest skuteczny jeśli chodzi o statyczne obiekty jednak dynamika w trudnych warunkach oświetleniowych to już za trudne . D300s sobie poradzi . Pentax jest najbardziej kompatybilnym systemem jeśli chodzi o starą optykę i redukcje . Nikon nawet D300 czy D700 pozostają w tyle . Chciałem do D300s zastosować obiektywy z mocowaniem analogowego Nikona . Niestety przeostrzały permanentnie . Gdy na matówce ustawiłem to na matrycy miałem nieostry obraz i to przy wielu obiektywach . Przy AF było idealnie nawet przy obiektywie 300mm . Szok na moje pytanie ktoś obeznany z tematyką w Nikonie odpowiedział mi że należy używać szkieł nowej generacji i koniec tematu . Przy Pentaxsie nie ma takich problemów . Cokolwiek się wybierze będzie niedosyt

1. prawdopodobnie masz podkladke pod matowka po zlej stronie albo jej brak a widocznie jest potrzebna.
    2. pentaxa nie kupuje sie dla trybow automatycznych, rewelacyjnie dziala w programie P i tego mi brakuje w nikonie.
    3. szumy w k7 nie sa takie wielkie jak pisza, ja bym to nazwal raczej ziarnem albo szumem mono.
    4. przycisk nie NIEBIESKI tylko ZIELONY!!!
    5. mam teraz D3 i K7, gdyby nie niski poziom szumow w D3 to K7 jest lepszy pod kazdym wzgledem a zwlaszcza ergonomia.
    6. AF w K7 porownalbym do D90.... ale przy f=6,3 i wiecej nikon juz kuleje albo nie ostrzy w ogole nawet przy dobrym swietle, pentax nawet przy f=10 sobie poradzi tylko ze powoli.
    7. acha... migawka w K7 to rewelacja... nawet kanon 5d czy 1d nie ma tak cichej migawki.

uf.....
    Ostatnio edytowane przez lamina ; 16-07-2010 o 11:10

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów