Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Domyślnie

chcesz mieć regulację - kup Samsunga j.w.
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    No i pytanie:
    1. Nec 1990SXi
    2. Nec 20WGX2 (Pro)
    3. Eizo S1931
    ...
    Po krótkim romansie z NEC przez przypadek obecnie pracuję na Eizo (1911 i 2100) i poleciłbym Eizo, ale jezeli występowałyby jakieś przegięcia cenowe to Nec jest naprawdę akceptowalny.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Mam NEC`a WGX`a i jesetm zachwycony .. do pracy z grafika/photo/CAD doskonaly (wide-mieszcza sie paski narzedzi) + dwa przełączalne wejscia, wbudowany hub USB zawsze blizej kablem z aparatu, S-IPS ktora odwzorowaniem kolorow dorownuje CRT

Domyślnie

A ja waham się pomiędzy EIZO S1910 a NEC 1990SXi - ceny porównywalne, nieco inna technologia matrycy. Czy ktoś miał okazję poznac oba i może mi coś zasugerować?
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 13-01-2007 o 21:52
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Liderem jesli chodzi o rynek monitorow LCD jest samsung, robi naprawde dobra robote, w wiekszosci nawet tanich modeli gamma czy natezenie poszczegolnych kolorow mozna ustawic recznie. Stosunek cena jakosc jest bardzo dobry. Po za tym kupujac notebook toshiby czy hp, czy tez apple w srodku dostajemy wyswietlacz samsunga, tak samo sytuacja wyglada w telefonach komorkowych - nokia , chyba najbardziej liczaca sie firma na rynku robi swoje wyswietlacze tylko w oparciu o patenty samsunga, a w wyzszych modelach wrecz stosuje ich wyswietlacze i tory fonii. Przemawia do mnie ta firma, sam mam model 205b i jestem bardzo zadowolony.

Domyślnie

Akurat w notebookach to Toshiba i Apple maja calkiem calkiem matryce, HP to juz porazka. Najtansza Toshiba i wypasiony HP to moze da sie porwnac obraz. Tak swoja droga to uzywam Toshiby M70X, ale do zdjec to nijak sie nie nadaje (matrox + CRT zrobily swoje).

Domyślnie

Interesuje Cię nowy czy bierzesz pod uwagę używany ?, proponowany przez Ciebie Eizo to model konsumencki, jeśli brałbyś pod uwagę używany to L985 ze starszej serii SlimEdge z pewnością byłby świetnym wyborem, ważne żeby sprawdzić w MENU ilość przepracowanych godzin, Eizo ma takie fajne coś. Przy podłączeniu przez DVI jakości wyświetlanego obrazu nie można niczego zarzucić, kolory, tonalność - na najwyższym poziomie, przez zwykłe VGA wypada paskudnie(co było przyczyną mojego pierwotnego rozczarowania)
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

Eizo S1931 - mam polecam

Domyślnie

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez Swoop Zobacz posta
    Ja śmiało mogę polecić Samsunga SyncMaster 971P
    To nie jest monitor do kontroli koloru. Niestety. W ofercie Samsung'a nie ma ani jednego monitora do takich celów. W przypadku niewymagających zastosowań może satysfakcjonować, ale nie można powiedzieć o przydatności w fotografii czy grafice. Monitor tego typu musi operować na szerszym niż 8-bitowy zapisie koloru. W innym wypadku normą są wszelkie możliwe defekty obrazu właściwe technice LCD. Przebarwienia w szarościach, nieciągłe gradienty, wchodzenie z regulacją w "obcięcie matrycy", widoczne działanie modułu FRC i wąskie zakresy regulacji będące wręcz wizytówką Samsung'a.

Cytat Zamieszczone przez dejagore Zobacz posta
    Liderem jesli chodzi o rynek monitorow LCD jest samsung
    Obawiam się że jest Pan w błędzie. No, chyba że chodzi o kryterium ilościowe. Samsung jest jednym z liderów wśród producentów wyświetlaczy. Wiele monitorów wyższej klasy jest wykonywanych z ich użyciem. Ważna uwaga! Nie mylić tego faktu z produkcją monitorów. To dwa odrębne przedsiębiorstwa z osobnymi zarządami, budżetem, koncepcją i polityką rynkową. Tylko udziałowiec jest wspólny. Faktem jest, że na rynku jest dużo znakomitych monitorów z matrycami Samsunga, ale żaden nie ma logo Samsung na obudowie.

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    A ja waham się pomiędzy EIZO S1910 a NEC 1990SXi - ceny porównywalne, nieco inna technologia matrycy. Czy ktoś miał okazję poznac oba i może mi coś zasugerować?
    Mówiąc krótko. Eizo S1931 to najlepszy na rynku monitor domowy, a Nec 1990SXi to najsłabszy na rynku monitor profesjonalny. Oba mają silne i słabe cechy, jednakże bezsprzecznie Nec ma olbrzymie, łatwe do wykorzystania możliwości manipulacji obrazem i barwą. Eizo S1931 nie ma praktycznie żadnej regulacji odnośnie koloru, ale trzeba przyznać że fabryka zrobiła kawał dobrej roboty i nie ma wiele do regulacji. Oczywiście wyciśnięcie maksimum możliwości monitora jest tak czy siak niemożliwe.

Cytat Zamieszczone przez gregoire7 Zobacz posta
    Interesuje Cię nowy czy bierzesz pod uwagę używany ?, proponowany przez Ciebie Eizo to model konsumencki, jeśli brałbyś pod uwagę używany to L985 ze starszej serii SlimEdge z pewnością byłby świetnym wyborem
    L795, L985 to bardzo dobre monitory, ale przy zakupie używanego trzeba być bardzo ostrożnym. Nie ma świetnych okazji. Za sprzedażą niestarego przecież monitora profesjonalnego, za który ktoś zapłacił kilka tys zł, najczęściej coś jest ukrytego. O minę bardzo łatwo. Najbezpieczniej takie monitory kupować z wyprzedaży producenta i sieci dealerskiej. Wiem że drożej, ale za to jest jakieś zabezpieczenie.

Cytat Zamieszczone przez dinox Zobacz posta
    Mam NEC`a WGX`a i jesetm zachwycony .. do pracy z grafika/photo/CAD doskonaly (wide-mieszcza sie paski narzedzi) + dwa przełączalne wejscia, wbudowany hub USB zawsze blizej kablem z aparatu, S-IPS ktora odwzorowaniem kolorow dorownuje CRT
    Nec 20WGX2 to monitor do filmów. W tym jest naprawdę znakomity. Na potrzeby tego zastosowania ma potężne zakresy regulacji. Minimalna jasność to 4 cd/m^2 (!). Dzięki temu że ma wyświetlacz o niezłym rozkładzie jasności, jest używany również do innych celów. Niestety jednak, podobnie jak wszystkie inne monitory klasy masowej, ma 8-bitową skalę, co skutkuje brakiem możliwości skompensowania defektów. Słowem do koloru się nie nadaje, pomimo tego że się wybija na tle masówki.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-02-2007 o 15:48
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów