polecam Eizo.
Regulacje ? Tak są. Karta graficzna wszystko załatwia.
Szukaj
polecam Eizo.
Regulacje ? Tak są. Karta graficzna wszystko załatwia.
x
Monitora LCD nie wolno regulować z poziomu sterownika karty graficznej. Prowadzi to drastycznej redukcji palety, a co za tym idzie utraty płynności przejść tonalnych.
Przykład: Jeśli monitor jest za zimny (niebieski), korekcja może np "obciąć" 2 ostatnie odcienie z kanału B, czyli wartości 254 i 255 i dla nich będzie mapować odcień 253 w każdej kombinacji. W efekcie z palety zniknie 255 (kanał R) * 255 (kanał G) * 2 (kanał B) odcieni. Łącznie ponad 130 tys. Łatwo sobie policzyć ile barw z palety nam ucieknie przy bardziej skomplikowanych korekcjach. Np naginaniu charakterystyki gamma do pożądanej.
Właściwość powyższa wynika z historycznych uwarunkować sprzętu i nie można na to nic poradzić. Jedynym poprawnym sposobem regulacji jest neutralna programowa i nastawy w monitorze.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
19" iiyama ProLite H481S-W6S
coś takiego znalazłem, za trochę mniejsze pieniądze.
Nikt w wątku nie wymienia tej firmy, a cena jest trochę niższa. W specyfikacjach nie widzę, jaką ten monitor ma matrycę.
Czy matryca TN odpada bezapelacyjnie?
Czy PVA to minimum?
Nie jestem w stanie wydać 2000 zł na monitor, a mój LG zaczyna się rozjeżdżać...
Paweł
Fiat Lux
Monitor domowy. Bez sensu do innych prac.
Matryca nie jest elementem decydującym czy monitor nada się do pracy z kolorem. Faktycznie, nie ma dobrych monitorów z wyświetlaczami TN, ale z pozostałych są stosowane najróżniejsze zamiennie do różnych projektów, zależnie od humoru i wizji konstruktora.
Najtańsze jeszcze nie graficzne, ale nie będące wyrzuceniem kasy:
Eizo S1921
Eizo S1931
Nec 1990SXi
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Widzisz, ja potrzebuję monitor głównie do pracy "biurowej (MS Office). Fotografia to tylko "niewinna zabawa". Oczywiście na "graficznym" monitorze mogę pisać w Wordzie, ale już nie na odwrót.
Ceny idą w dół. Obawiam się, że jeszcze trochę będę musiał zaczekać, bo oszczędzać 200 zet na 17" też nie ma sensu. Dzięki za info.
P.
Fiat Lux
Tom01
Czy jeśli wyświetlacz podłączony jest cyfrowo do karty graficznej
która opisuje położenie pikseli i ich głębokość to:
- chyba coś zależy od karty i jej ustawień?
- skąd wiedzieć mam czy karta dobrze wyświetla?
Czyli jak dopasować monitor do karty lub odwrotnie?
Chyba jakaś pętla mi wyszła.
x
Sęk cały w tym, że nie jest bezpośrednio podłączona ani tym bardziej nie ma bezpośredniego przekazu informacji o obrazie. Niezależnie czy sygnał jest analogowy czy cyfrowy. Głębokość, czyli informacja o kolorze jest wysyłana do monitora LCD etapowo po drodze konwertując go kilkukrotnie (stratnie). Monitor wysterowując komórki ciekłych kryształów miesza światło uzyskując barwy pochodne. Pomijając nieliniowość sterowania wynikającą z historycznych uwarunkowań opisaną funkcją gamma, w tym procesie jest gruby problem. W wyniku mieszania światła wcale nie powstają kolory pochodne zgodne z idealnym modelem z pamięci karty graficznej. Zniekształcenie sprawia dokładność wykonania filtrów barwnych RGB, liniowości odpowiedzi komórek ciekłych kryształów, oraz fizyka.Zamieszczone przez andrzej500
Z powyższego wystarczy zapamiętać prosty wniosek. Monitor jest źródłem zniekształceń kolorystycznych a nie karta. Zniekształcając informację w LUT karty zniekształca Pan to z czym monitor i tak zrobi swoje. Niejeden użytkownik walczący z zgodnością monitora wyrwał sobie wszystkie włosy nie mogąc nic zgrać, grzebiąc w własnościach karty i monitora równocześnie. Jeśli do tego wspomaga się wynalazkami w stylu Gamma Loader, wówczas czarna rozpacz.
To się nazywa kalibracja i jest to temat na tomy. Kluczowe w tym jest nieingerowanie w nastawy karty graficznej, aby dodatkowo nie wprowadzać utraty informacji przekazywanej do monitora. Ona i tak jest marna, zaledwie 8 bitów na kanał.Zamieszczone przez andrzej500
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-02-2007 o 15:52
1. Czy karta graficzna może się "zużyć"? Tak jak monitor CRT się zużywa.
2. Czy jak już napsułem w ustawieniach monitora i karty, to czy bez sprzętu mozna przywrócić je (w miarę) do "pierwotnego" stanu?
Dzięki z góry
P.
Fiat Lux
Eizo S1931 - mam polecam. Masz funkcję CUSTOM i tam możesz ustawić kolorki w kanałach RGB jakie chcesz skala procentowaale jest masz też bardzo wygodną funkcję RGB (ustawienie pozomu barw fabryczne) tylko z tego korzystam i bardzo zadowolony jestem. monitor "ostry" czasem do bulu
szczególnie jak oglądasz swoje fotki. interesująca funkcja regulacji jasności wyświetlanego obrazu w zależności od natężenia światła "zastanego". miłe to i funkcjonalne, jeden minus można narobić sobie bigosu jeśli się drastyczni zmieni jasność w pomieszczeniu w trakcie obróbki fotek to może (ale nie musi) grozić preferencjom do korekcji fotek na ciemniejsze.
Monitor godny polecenia... mimo kasy jaką na niego trzeba wydać
Pozdrwaim
Skontaktuj się z nami