Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86
    lacroix
    Gość

Domyślnie

Witam. Mam pytanko na temat d80. Czy można w nim ustawić samowyzwalacz+korekcję naswietlania.
    Inaczej mówiąc potrzebuję zrobić kilka fotek z różnym naświetleniem w krótkim czasie i najlepiej właśnie nie dotykając aparatu.
    Oraz czy wyswietlacz gaśnie podczas patrzenia w wizjer?

"Sprzęt masz fajowski, a teraz pokaż mi swoje zdjęcia..."
    Ostatnio edytowane przez lacroix ; 10-01-2007 o 01:21

Domyślnie

wyswietlacz gasnie wtedy gdy lekko nacisniesz spust migawki albo uplynie czas zadany w menu. niestety nikon nie ma takich bajerow jak minolta (czujnik na rączce, czy czujniki przy wizjerze [eyestat]), co do naswietlen to braketing w d80 jest raczej "manualny" czyli trzeba mu samem wcisnac zeby robil seria, a co do czasu wyzwalania to najlepsze jest robienie zdjec z ustawionym w menu opoznieniem migawki, wtedy jak stoi aparat na statywie to zdazysz go puscic zanim zacznie naswietlac (0,4s opoznienia podaje instrukcja).

ale tez mam pytnanie. test na hoty i inne takie przy zamknietym dekielku, czy przy tego typu naswietlaniu histogram nie pownien miec tylko pionowej linni z lewej strony? bo ja mam jeszcze po px wyswietlacza gdzes w srodku, ale jak scropowalem czarne zdjecie to sie nie dopatzylem innych kolorkow.
    czy to po prostu jakies zahwianie histogramu czy co?
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

lacroix
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    a co do czasu wyzwalania to najlepsze jest robienie zdjec z ustawionym w menu opoznieniem migawki, wtedy jak stoi aparat na statywie to zdazysz go puscic zanim zacznie naswietlac (0,4s opoznienia podaje instrukcja).
    No właśnie mam minolte 5d i tez mam takie opcje w aparacie. Myslałem żeby zamienić aparat na nikona d80, ale widzę że nie warto, bo nikon oferuje mniej możliwości niż moja minolta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lacroix Zobacz posta
    No właśnie mam minolte 5d i tez mam takie opcje w aparacie. Myslałem żeby zamienić aparat na nikona d80, ale widzę że nie warto, bo nikon oferuje mniej możliwości niż moja minolta.
    I wywnioskowałeś to z tego co napisał Tofifik? BRAWO!

lacroix
    Gość

Domyślnie

nie no, przeglądałem trochę informacji na temat nikona d80, i w zasadzie nikon oferuje mi to samo co mam w minolcie (a nawet mniej) i to za wieksze pieniądze. W sumie matryce ma większą, ale słuszność posiadania większej matrycy, to sprawa wątpliwa, plakatów nie robię. Uparłem się żeby zmienić sprzęt, dlatego że minolta przestała istnieć. Nie będzie unowocześnień, uaktualnień oprogramowania, a w końcu i serwis przestanie istnieć, części zamienne w serwisie kiedyś się wyczerpią itd.
    czy mógłby mi ktoś tak szczerze napisać co w tym modelu uważa za minus?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lacroix Zobacz posta
    nie no, przeglądałem trochę informacji na temat nikona d80, i w zasadzie nikon oferuje mi to samo co mam w minolcie (a nawet mniej) i to za wieksze pieniądze. W sumie matryce ma większą, ale słuszność posiadania większej matrycy, to sprawa wątpliwa, plakatów nie robię. Uparłem się żeby zmienić sprzęt, dlatego że minolta przestała istnieć. Nie będzie unowocześnień, uaktualnień oprogramowania, a w końcu i serwis przestanie istnieć, części zamienne w serwisie kiedyś się wyczerpią itd.
    czy mógłby mi ktoś tak szczerze napisać co w tym modelu uważa za minus?
    styk w akumulatorze z kreseczką
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

marcel1
    Gość

Domyślnie

Chyba widziałem gdzieś podobny post, więc sorki, jeżeli dubluję wątki. Może tak normalnie i po prostu niech użytkownicy D80 napiszą krótko i zwięźle: Mam Nikona D80 i jestem zadowolony albo: Mam Nikona D80 i pluję sobie w brodę! Oczywiście chodzi o szczere wypowiedzi Pozdrawiam wszystkich !

Domyślnie

ja przez caly czas chcialem kupic minolte D7D i juz mialem ja upatrzana za 800$ i pod naciskiem znajomych oraz informacji z servisu (naprawa bez gwarancji 780zł zryczaltowana) kupilem D80. Zreszta "zalozylem" klubik koniki minolty w miescie wiec mialem sie do kogo udac by zobaczyc roznice.
    Faktem jest ze ergonomia i inne przydatne rzeczy do robienia fotek blyskawicznie i praktycznie z zamknietymi oczami (albo patrzac sei tylko w wizjer) mozna w minoltach ustawic. I pod tym wzgledem to nikonowi brakuje ze 20 latek. Ale jesli chodzi o foty, szybkosc af i inne takie to wyglada porownywalnie. Co do antyshake to przy wiekszych cropach nadrabia straty i zdjecia sa porownywalne. Nawet ceny porownywalnych obiektywow sa zdecydowanie tansze (17-35 2,8-4 minolty ->900zł 17-35 2,8 nikona ->5800zł) wiec jest roznica, no i VR drogi jak przenica.
    Ale nie ma co plakac narazie robilem zdjecia tylko nocne i wyszyly super. D80 fajny jest, choc brakuje mi w nim podswietlanej informacji o obecnie wlaczonym trybie (chyba zapomnieli dodac bo jest tylko P*).
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Całkiem udana prowokacja. Gratuluję autorowi wątku.

Ze swej strony proponuję nie marnować dalej czasu, pójść się przewietrzyć i może strzelić parę fotek w międzyczasie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    (17-35 2,8-4 minolty ->900zł 17-35 2,8 nikona ->5800zł)
    Idealne porównanie
    To sobie trzeba było jednak tą super KM kupić i nie robić jakiś idiotycznych porównań.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów