Close

Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

Panowie, śledzę wątek od początku - na elektronice znam się jak świnia na gwiazdach, ale czytałem z zaciekawieniem i wierzyłem, że sobie poradzicie!

GRATULUJE!!!
    Czarne pudełeczka i okropnie ciężka teczka

Domyślnie

ja krawatów nie noszę

Skoro układ działa, proponuję spróbować jeszcze z tym induktorem zamiast czujnika podczerwieni, nie będzie potrzeby przykładania go do palnika i może uda się zmieścić to w oryginalnej obudowie nadajnika.

Domyślnie

Ogromny szacun panowie, na jaką odległość daje radę? Jest szansa na DIY poradnik obrazkowy?

Domyślnie

Paprycjusz, Phottix ma dość niewielki zasięg (ok 30m), ale można go zwiększyć poprzez dodanie anten.

edit: http://www.flickr.com/photos/okiebill/3009860708/
    koleś mówi, że wyzwala do ok. 90m
    Ostatnio edytowane przez arek-hs ; 13-05-2010 o 21:40

Domyślnie

Czyli jak mam SU-800 i Sabinki, to co bede jeszcze musial miec, zeby te Sabinki odpalac radiowo przez tego SU?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek-hs Zobacz posta
    ja krawatów nie noszę

Skoro układ działa, proponuję spróbować jeszcze z tym induktorem zamiast czujnika podczerwieni, nie będzie potrzeby przykładania go do palnika i może uda się zmieścić to w oryginalnej obudowie nadajnika.
    Zmieści sie bez problemu. na zdjęciu dioda IR wyprowadzona na zewnątrz obudowy i z trzech stron oklejona blaszką z puszki po piiiii..
    Trzeba jeszcze zrobić stopkę, żeby lampa się podnosiła, ale to są szczegóły

W tekście sa gotowe rozwiązania i powstanie zapewne jeszcze kilka, na początek:

1. Nadajnik na sankach przy body i dioda IR przy odbiorniku (lampie slave) - czyli opcja nie wymagająca otwierania lampy
    2. Nadajnik na sankach przy body i odbiornik podpięty kabelkiem PC/PC do odbiornika (lampy slave)
    3. Nadajnik na sankach przy body i odbiornik umieszczony w lampie na stałe
    4. Nadajnik wbudowany w SU 800 i odbiornik wbudowany w lampę

Cytat Zamieszczone przez arek-hs Zobacz posta
    Paprycjusz, Phottix ma dość niewielki zasięg (ok 30m), ale można go zwiększyć poprzez dodanie anten.

edit: http://www.flickr.com/photos/okiebill/3009860708/
    koleś mówi, że wyzwala do ok. 90m
    Phottix'a (433MHz) rozkręciłem do 100m, przy przejściu na 868MHz zasięg to kilkaset metrów, wszystko zależy od anten.

http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=136907&page=3

Cytat Zamieszczone przez Paprycjusz Zobacz posta
    Ogromny szacun panowie, na jaką odległość daje radę? Jest szansa na DIY poradnik obrazkowy?
    Jak odeśpię zaległości zrobię jakiś tutek, Tomek pewnie też więc będzie kilka wersji

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Czyli jak mam SU-800 i Sabinki, to co bede jeszcze musial miec, zeby te Sabinki odpalac radiowo przez tego SU?
    Odp. W poście, który edytuję.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 13-05-2010 o 21:52

Domyślnie

Dobra,

Skończyłem właśnie wstępne testy, i po kolei

Działa, serio - nie ściema zadziałało i całkiem spoko

Nie jest jeszcze idealnie, następuje efekt o którym pisał QuadMan - jak odbiornik jest blisko palnika to się nasyca dioda i nie wyrabia. Teraz działa na odległość wyciągniętej ręki.

Co do zasięgu, to testowałem w mieszkaniu z paru metrów tylko przez ściany i działało, choć w jednym miejscu wymagało dolutowania antenki di nadajnika.

Pozwólcie, że otworze piwo i zrzucę pliki z aparatu, zaraz napiszę bardziej szczegółowo i pokażę co i jak.

Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    [...]Nie jest jeszcze idealnie, następuje efekt o którym pisał QuadMan - jak odbiornik jest blisko palnika to się nasyca dioda i nie wyrabia. Teraz działa na odległość wyciągniętej ręki.[...]
    Trzeba będzie ją nieco "przytępić" ograniczając dostęp światła do niej To nie problem.

Domyślnie

czytałem temat i ciekaw byłem czy dacie radę, szczególnie Art Erie bo co chwila stawia sobie niezłe cele. Szacun za determinację i pomysły. Teraz czekam aż zrobisz tego 8m riga co zrobi ostre foty

Domyślnie

Bracia i Siostry,

Takowoż oto został nasz pierwszy CLSowy radiotransmiter zrealizowany:

Na początek schemat wg którego jest to zmajstrowane.
    Wykorzystuje on płytkę odbiornika 433MHz z Phottixa oraz obwód nadawczy z nadajnika Phottix, zgodnie z poniższym schematem:

W realizacji wygląda to następująco:
    Nadajnik:

i odbiornik w dwóch ujęciach:

Zasilanie:
    W nadajniku 12V bateria z oryginalnego Phottixa (tak nawiasem mówiąc długo u mnie nie pożył - przyszedł dzisiaj o 13tej kurierem )
    W odbiorniku 4xAA akumulatory czyli ok 5V.

Jak się okazało jak napięcie zasilania w odbiorniku siada (do około 2,3V) przestaje się wyrabiać z CLSowym słowem. Przyprawiło mi to trochę zamieszania. Ale nie ważne.

Do nadajnika dolutowałem około 12cm antenke (do masy) bo w ostatnim pokoju miałem problem z zasięgiem (to nie jest daleko około 10m ale przez ściany nośne, z instalacją itd.

Ciekawostka - odbiornik leżał na biurku w odległości około 1m od routera WiFi

Teraz testy:

W każdym z nich lampa zdalna to SB800 jako Remote, CH1 Grupa A.
    Sterowanie lampa wbudowana. Sabina schowana w pokrowcu po mierniku tak, żeby nie wyzwalać w reakcji na błysk.

I po kolei:

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128, nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128 nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

---------------------------------------------------------------------------

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128, nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128 nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala

SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala

Sprawdziłem jeszcze na SB600 jako odbiornik i w ustawieniu wbudowanej

M -- --
    A TTL
    B TTL

I też działało.

Tyle raportowania na dzisiaj.

mam w głowie wiele pomysłów na to jak to usprawnić, ale to nie dzisiaj... właśnie się dowiedziałem że mojego kochanego psa w domu rodziców potrącił dziś autobus, więc muszę jutro znaleźć kierowcę 860 i z nim "porozmawiać"

pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów