Panowie, śledzę wątek od początku - na elektronice znam się jak świnia na gwiazdach, ale czytałem z zaciekawieniem i wierzyłem, że sobie poradzicie!
GRATULUJE!!!
Szukaj
Panowie, śledzę wątek od początku - na elektronice znam się jak świnia na gwiazdach, ale czytałem z zaciekawieniem i wierzyłem, że sobie poradzicie!
GRATULUJE!!!
Czarne pudełeczka i okropnie ciężka teczka
ja krawatów nie noszę
Skoro układ działa, proponuję spróbować jeszcze z tym induktorem zamiast czujnika podczerwieni, nie będzie potrzeby przykładania go do palnika i może uda się zmieścić to w oryginalnej obudowie nadajnika.
Ogromny szacun panowie, na jaką odległość daje radę? Jest szansa na DIY poradnik obrazkowy?![]()
Paprycjusz, Phottix ma dość niewielki zasięg (ok 30m), ale można go zwiększyć poprzez dodanie anten.
edit: http://www.flickr.com/photos/okiebill/3009860708/
koleś mówi, że wyzwala do ok. 90m
Ostatnio edytowane przez arek-hs ; 13-05-2010 o 21:40
Czyli jak mam SU-800 i Sabinki, to co bede jeszcze musial miec, zeby te Sabinki odpalac radiowo przez tego SU?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Zmieści sie bez problemu. na zdjęciu dioda IR wyprowadzona na zewnątrz obudowy i z trzech stron oklejona blaszką z puszki po piiiii..
Trzeba jeszcze zrobić stopkę, żeby lampa się podnosiła, ale to są szczegóły
W tekście sa gotowe rozwiązania i powstanie zapewne jeszcze kilka, na początek:
1. Nadajnik na sankach przy body i dioda IR przy odbiorniku (lampie slave) - czyli opcja nie wymagająca otwierania lampy
2. Nadajnik na sankach przy body i odbiornik podpięty kabelkiem PC/PC do odbiornika (lampy slave)
3. Nadajnik na sankach przy body i odbiornik umieszczony w lampie na stałe
4. Nadajnik wbudowany w SU 800 i odbiornik wbudowany w lampę
Phottix'a (433MHz) rozkręciłem do 100m, przy przejściu na 868MHz zasięg to kilkaset metrów, wszystko zależy od anten.
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=136907&page=3
Jak odeśpię zaległości zrobię jakiś tutek, Tomek pewnie teżwięc będzie kilka wersji
Odp. W poście, który edytuję.
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 13-05-2010 o 21:52
Dobra,
Skończyłem właśnie wstępne testy, i po kolei
Działa, serio - nie ściema zadziałało i całkiem spoko
Nie jest jeszcze idealnie, następuje efekt o którym pisał QuadMan - jak odbiornik jest blisko palnika to się nasyca dioda i nie wyrabia. Teraz działa na odległość wyciągniętej ręki.
Co do zasięgu, to testowałem w mieszkaniu z paru metrów tylko przez ściany i działało, choć w jednym miejscu wymagało dolutowania antenki di nadajnika.
Pozwólcie, że otworze piwo i zrzucę pliki z aparatu, zaraz napiszę bardziej szczegółowo i pokażę co i jak.
Tomek
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
czytałem temat i ciekaw byłem czy dacie radę, szczególnie Art Erie bo co chwila stawia sobie niezłe cele. Szacun za determinację i pomysły. Teraz czekam aż zrobisz tego 8m riga co zrobi ostre foty![]()
Bracia i Siostry,
Takowoż oto został nasz pierwszy CLSowy radiotransmiter zrealizowany:
Na początek schemat wg którego jest to zmajstrowane.
Wykorzystuje on płytkę odbiornika 433MHz z Phottixa oraz obwód nadawczy z nadajnika Phottix, zgodnie z poniższym schematem:
W realizacji wygląda to następująco:
Nadajnik:
i odbiornik w dwóch ujęciach:
Zasilanie:
W nadajniku 12V bateria z oryginalnego Phottixa (tak nawiasem mówiąc długo u mnie nie pożył - przyszedł dzisiaj o 13tej kurierem)
W odbiorniku 4xAA akumulatory czyli ok 5V.
Jak się okazało jak napięcie zasilania w odbiorniku siada (do około 2,3V) przestaje się wyrabiać z CLSowym słowem. Przyprawiło mi to trochę zamieszania. Ale nie ważne.
Do nadajnika dolutowałem około 12cm antenke (do masy) bo w ostatnim pokoju miałem problem z zasięgiem (to nie jest daleko około 10m ale przez ściany nośne, z instalacją itd.
Ciekawostka - odbiornik leżał na biurku w odległości około 1m od routera WiFi
Teraz testy:
W każdym z nich lampa zdalna to SB800 jako Remote, CH1 Grupa A.
Sterowanie lampa wbudowana. Sabina schowana w pokrowcu po mierniku tak, żeby nie wyzwalać w reakcji na błysk.
I po kolei:
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128, nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128 nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala
---------------------------------------------------------------------------
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128, nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A M-1/128 nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala
SB na biurku, wbudowana otwarta GR:A TTL nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala
SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala
SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala
SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy schowany za plecami - sabina nie wyzwala
SB na biurku za rogiem, wbudowana otwarta GR:A TTL , nadajnik radiowy przed palnikiem - sabina wyzwala
Sprawdziłem jeszcze na SB600 jako odbiornik i w ustawieniu wbudowanej
M -- --
A TTL
B TTL
I też działało.
Tyle raportowania na dzisiaj.
mam w głowie wiele pomysłów na to jak to usprawnić, ale to nie dzisiaj... właśnie się dowiedziałem że mojego kochanego psa w domu rodziców potrącił dziś autobus, więc muszę jutro znaleźć kierowcę 860 i z nim "porozmawiać"
pozdrawiam,
Tomek
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Skontaktuj się z nami