Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Sztuka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarecky Zobacz posta

Czy w sztuce jest jak w kapitalizmie? Dzieło jest tyle warte za ile ktoś je kupi?
    Myślę, że wartość dzieła sztuki to nie jest przeliczanie na walutę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    Myślę, że wartość dzieła sztuki to nie jest przeliczanie na walutę.
    Ale co zrobić gdy dzieło chce się sprzedać? Jak je wycenić?
    Jarek

Domyślnie

Na licytację do dobrego domu aukcyjnego

Domyślnie

sztuka przez duże S. Patrząc na te prace pomyślałam podobnie jak eskimos, ktoś wrzuciłby na forum takie zdjęcia i pewnie byłyby to ostatnie jego podrygi w tym temacie. Ja maluję obrazy i często widząc dzieła wielu twórców zastanawiają mnie ceny tych dzieł. Już dawno powinnam zbić majątek, ale albo mam kiepskie nazwisko albo kiepsko maluję albo się nie znam i nie potrafię zarobić na Sztuce albo nie jest mi to dane. Może pośmiertnie pozdrawiam

Domyślnie

Sztuka, talent, sposób postrzegania rzeczywistości to jest naprawdę bardzo złożony temat. Można malować i malować. Malarstwo nie jst mi obce, ale w momentach kiedy stanąłem przed dziełem (które już zostało uznane) widziałem ile i czego mi brakuje. Sztuka w malarstwie, rzeźbie czy fotografii to jest wylewanie wrażliwości (duszy) artysty na nośnik. Wielu artystów tworzy nie ze względu na pieniądze - ich postrzeganie świata musi gdzieś znaleźć ujście. W wielu przyapdkach jest tak, że to ktoś próbuje zarabiać na artyści, a z drugiej strony artysta przecież też musi z czegoś żyć a w zdrowym społeczeństwie jest potrzebny i zaspokaja potrzeby pewnej grupy odbiorców.

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

myślę, że mechanizm jest prosty:

dzięki temu, że jakiś "artysta" ma taką ofertę, to ktoś powie o nim "Artysta" ... i kupi jego "zwykłe" zdjęcia za "jedyne" 500 zł (plus VAT oczywiście) ...
    Po jakimś czasie i kilkunastu wystawach taki jegomość będzie uchodził za "prawdziwego artystę" i potem już się nie będzie dało snobom przetłumaczyć, że "król jest nagi" ...

Poza tym im bardziej abstrakcyjna sztuka, tym trudniej o jej obiektywną ocenę. Dzięki temu mogli zaistnieć tacy hochsztaplerzy, jak Picaso czy Dali ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UBoot Zobacz posta
    Poza tym im bardziej abstrakcyjna sztuka, tym trudniej o jej obiektywną ocenę. Dzięki temu mogli zaistnieć tacy hochsztaplerzy, jak Picaso czy Dali ...
    Troche sie chyba rozpedziles. Picasso a Dali w szczegolnosci potrafili malowac. Sztuka przez duze G zaczela sie raczej od Duchampa i Warhola, gdzie wazniejsze bylo "tlumaczenie" dzielo niz ono samo. A tak w temacie, to proponuje przeczytanie wywiadu z fotografikiem Emilio Kwitz-Grunnerem: ZOBACZYC RZECZY

Domyślnie

Tępy jestem i niewyrobiony artystycznie bo nie gada do mnie ta sztuka.

Domyślnie

Jeśli odkrywamy w Sobie samym coś pod wpływem czegoś to te „czegoś” to jest Sztuka.
    Bez tego „czegoś” nie czujemy żadnego odkrycia w Sobie.
    __________________________________________________ _______ (Docentx)

.
    „Inteligencja kilku osób nigdy się nie sumuje. Głupota zawsze.” Docentx.
    --EIZO--

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docentx Zobacz posta
    Jeśli odkrywamy w Sobie samym coś pod wpływem czegoś to te „czegoś” to jest Sztuka.
    Bez tego „czegoś” nie czujemy żadnego odkrycia w Sobie.
    __________________________________________________ _______ (Docentx)

.
    Ty...Ty... Pałlo Koejlo jeden !

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów