Szukaj
Na licytację do dobrego domu aukcyjnego![]()
sztuka przez duże S. Patrząc na te prace pomyślałam podobnie jak eskimos, ktoś wrzuciłby na forum takie zdjęcia i pewnie byłyby to ostatnie jego podrygi w tym temacie. Ja maluję obrazy i często widząc dzieła wielu twórców zastanawiają mnie ceny tych dzieł. Już dawno powinnam zbić majątek, ale albo mam kiepskie nazwisko albo kiepsko maluję albo się nie znam i nie potrafię zarobić na Sztuce albo nie jest mi to dane. Może pośmiertniepozdrawiam
Sztuka, talent, sposób postrzegania rzeczywistości to jest naprawdę bardzo złożony temat. Można malować i malować. Malarstwo nie jst mi obce, ale w momentach kiedy stanąłem przed dziełem (które już zostało uznane) widziałem ile i czego mi brakuje. Sztuka w malarstwie, rzeźbie czy fotografii to jest wylewanie wrażliwości (duszy) artysty na nośnik. Wielu artystów tworzy nie ze względu na pieniądze - ich postrzeganie świata musi gdzieś znaleźć ujście. W wielu przyapdkach jest tak, że to ktoś próbuje zarabiać na artyści, a z drugiej strony artysta przecież też musi z czegoś żyć a w zdrowym społeczeństwie jest potrzebny i zaspokaja potrzeby pewnej grupy odbiorców.
myślę, że mechanizm jest prosty:
dzięki temu, że jakiś "artysta" ma taką ofertę, to ktoś powie o nim "Artysta" ... i kupi jego "zwykłe" zdjęcia za "jedyne" 500 zł (plus VAT oczywiście) ...
Po jakimś czasie i kilkunastu wystawach taki jegomość będzie uchodził za "prawdziwego artystę" i potem już się nie będzie dało snobom przetłumaczyć, że "król jest nagi" ...
Poza tym im bardziej abstrakcyjna sztuka, tym trudniej o jej obiektywną ocenę. Dzięki temu mogli zaistnieć tacy hochsztaplerzy, jak Picaso czy Dali ...
Troche sie chyba rozpedziles. Picasso a Dali w szczegolnosci potrafili malowac. Sztuka przez duze G zaczela sie raczej od Duchampa i Warhola, gdzie wazniejsze bylo "tlumaczenie" dzielo niz ono samo. A tak w temacie, to proponuje przeczytanie wywiadu z fotografikiem Emilio Kwitz-Grunnerem: ZOBACZYC RZECZY![]()
Tępy jestem i niewyrobiony artystycznie bo nie gada do mnie ta sztuka.
Jeśli odkrywamy w Sobie samym coś pod wpływem czegoś to te „czegoś” to jest Sztuka.
Bez tego „czegoś” nie czujemy żadnego odkrycia w Sobie.
__________________________________________________ _______ (Docentx)
.
„Inteligencja kilku osób nigdy się nie sumuje. Głupota zawsze.” Docentx.
--EIZO--
Skontaktuj się z nami