Szukaj
Ostatnio edytowane przez kwasniak ; 14-04-2010 o 16:21
to ja się dopiszę z paroma faktami:
mam di622 od paru miesięcy (tę nową serię z zmienionym firmware).
jestem z tej lampy bardzo zadowolony. używam jej amatorsko (takie sobie błyskanie, imprezy z znajomymi, rodzinne, żadne śluby czy inne takie) - do tego jest super, odchylona do góry dobrze doświetla, jest ok - powtórzę za wcześniejszym wpisem - za te pieniądze, do tego typu zastosowań - nie ma lepszej.
a teraz do konkretów:
- odpala z środkowego pina (test - body bez szkła, tryb puszki M, tryb lampy M -> lampa błyska).
- odpala z fotoceli na drugi błysk - i to jest ta kastracja fotoceli. nie przeszkadzało mi aż do momentu kiedy zachciało mi się pobawić w "strobowanie"
- czy działa z radiówkami ? sprawa jest skomplikowana. Mam wyzwalacz yongnuo rf-602. generalnie działa... ale jak:
* przycisk test na nadajniku - wyzwala di622 na odbiorniku praktycznie 10/10 (niby ok)
* naciśniecie spustu migawki wyzwala di622... kiedy chce i jak chce. po długich "testach" ustaliłem, że błyska wtedy kiedy na odbiorniku gaśnie zielona dioda. jeśli ta dioda się świeci przed naciśnięciem spustu do połowy - NIE ODPALI - to jest to "kiedy chce"...
* dlaczego "jak chce" ? - bo nawet jak wyzwoli, to nie wiadomo czy akurat błyśnie w czasie otwartej migawki. Widzę że błyska, ale fota ciemna jak......
problem okazuje się jest dość znany - opisany np tu -> http://www.flickr.com/groups/strobis...7622768721875/
są dwa sposoby na rozwiązanie tego problemu - albo dorobić złącze synchronizacji albo .... kupić inna lampę.
modyfikacje dość dobrze są pokazane na tytubo np -> http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ
ja skorzystam z obu rozwiązań (oprócz dodania gniazda - kupie sobie ~3 szt. yongnuo yn-460 II)
generalnie do zabawy w "strobist" ta lampa się nie nadaje - zwłaszcza jeśli boisz się w środku z lutownicą grzebać.
ale jeśli szukasz taniej i fajnej lampy do cykania fotek z flashem na puszce - polecam.
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
czyli widze, ze nie tylko ja mam problem z radiowym wyzwoleniem tego nissina...
jedna lampa yongnuo juz do mnie jedzie i pewnie jak kolega wyzej nie bedzie ostatnia
zadzwonilem, pogadalem z serwisantem umowilem sie ze przed łykendem dostarczelampe
jako iz mieszkam blisko to sie przejechalem (wtorek)
i zostawilem lampke
miala byc zrobiona po łykenidzie
nastepnego dnia szanowny pan z serwisu zadwonil i powiedzial ze lampka jest gotowa![]()
dzisiaj zdaje sie sprawdze czy wyzwala radiem![]()
D80 +N 35 1.8 +S28-105 2.8/4 +Ndi622 i zbieram na reszte
Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co się ma . Kupiłem dzis i próbuje . Ciekawe jak wasze doświadczenia ...
dzis byl u mnie kolega z opozycji i z canonem 30d i wyzwalaczami yn 602 smiagalo za kazdym razem
niedlugo bede musial zobaczyc jak z innymi korpusami (zrobie testy na d90 kolegi i zdam relacje). Kumplel mowil, ze z ma pucha cos nie tak ale inne lampy wyzwalala bez poblemu np canonowska 430 i metza tego dwupalnikowego. Dziwna sprawa, plus lubi sie wylaczyc przy zmianie mocy. Nie dziala u mnie wlasciwie plus jeszcze to niedzialanie jest utrudnione
właśnie dotarł do mnie błyskograt yongnuo yn-460. na moim d60 + yongnuo rf-602 błyska 100/100.
ja już mam pewność że to di622 ma kaprysy.
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
tez dzis ta lampka do mnie dotarla
do blyskania poza korpusem jest bardziej przyjazda w sensie zmiany mocy - jest szybka.
blyska tak jak u kolegi za kazdym razem, natomiast dzis sprawdzalem nissina na d90 i to samo co u mnie, czyli raz na jakis czas sobie wyzwoli a jak nawet i wyzwoli to nie powiedziane, ze na zdjeciu bedzie ten blysk...
podłączę się do tematu, mam Nikona D3000
kupiłem tę lampę, używaną kilka miesięcy
i mam takie coś w trybie iTTL
jak ustawię palnik na wprost to zdjęcia są niedoświetlone
jak ustawię pionowo i wysunę ten odbłyśnik to błyska mocniej i zdjęcia są lepiej doświwetlone
o co chodzi z tym błyskaniem wprost, tak ma być?
Skontaktuj się z nami