Close

Strona 50 z 62 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 682

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinez Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego do czego chcesz wykorzystywać lampę. Myślę, że lepiej zainwestować od razu w coś lepszego np. metz 48/SB-600. Zawsze jak zmienisz puszkę, to nie będziesz musiał zmieniać lampy. Nie wiem skąd bierzesz takie opinie o SB-600. Na pewno jest słabsza od Sb-900, ale do czy słaba?
    Lampę używam głównie do robienia zdjęć dzieciom (sztuk cztery - wiec jest co robić).
    Na początku myślałem głównie o zdjęciach w pomieszczeniach (dom, imprezy szkolne itp), ale szukając informacji na forach mój stan wiedzy się nieco poprawił i zrozumiałem, że są np takie zagadnienia jak 'synchr. z krótkimi czasami' - sam nie wiem, jakie jest prawdopodobieństwo, że w słoneczny dzień będę biegał za dzieciakami z lampą wielkości lodówki turystycznej? Myślę, że ok 25%, jakkolwiek na razie z D50-tką raczej mi to nie grozi bo nie ma ona AutoFP.

Odnośnie opinii o SB-600, to przeczytałem kilka opinii o niedoświetlaniu a także test porównawczy w zeszłorocznym wydaniu Digital Foto Video, gdzie zmierzona liczba przewodnia okazała się wyraźnie niższa niż w Nissinie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czupet Zobacz posta
    Odnośnie opinii o SB-600, to przeczytałem kilka opinii o niedoświetlaniu a także test porównawczy w zeszłorocznym wydaniu Digital Foto Video, gdzie zmierzona liczba przewodnia okazała się wyraźnie niższa niż w Nissinie.
    Mam niewielkie doświadczenie z lampami.
    Dopiero niedawno kupiłem sobie taniego Metza.
    Ma on liczbę przewodnią nieco mniejszą jak SB600.
    Przy błyskaniu na wprost i tak jest wystarczająca w użytku amatorskim.
    Problem może wystąpić gdy odbijasz światło od sufitu w większych pomieszczeniach,
    w mniejszych pomieszczeniach radzi sobie super.
    Ogólnie oblicz sobie maksymalny zasięg: liczbę przewodnią pomnóż przez pierwiastek z maksymalnego akceptowalnego ISO Twojego aparatu dzielonego przez 100 i otrzymaną wartość podziel przez jasność obiektywu.
    Jeśli chcesz odbijać od sufitu (a warto) to zasięg jest ok. 2x mniejszy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Jeśli chcesz odbijać od sufitu (a warto) to zasięg jest ok. 2x mniejszy.
    Jakie w tej sytuacji trzeba parametry ustawić?
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

... proszę o wybaczenie - nie sprawdziłem, czy na wątku siedzą też Panie.
    następnym razem się poprawię

Domyślnie

Zadam może głupie pytanie, ale wydaje mnie się, że istotne. Czy lepiej zostawić lampę włączoną- ona z moim d90 wejdzie w stan wstrzymania, czy lepiej wyłączyć ją? A wiadomo, za kilka minut może być coś fajnego do uchwycenia, więc ponownie włączam i...ponownie wyłączam. Co pozwoli na zaoszczędzenie baterii- ciągłe włączanie/wyłącznie, czy stan wstrzymania? Proszę nie mówić, że to logiczne etc, etc, bo na tym to się kompletnie nie znam. Póki co jeszcze kilka dni czekam na akumulatorki, a ta wiedza i tak zresztą się przyda.

Domyślnie

Wybór należy do Ciebie Myślę, że każda z wymienionych przez Ciebie lamp spełni oczekiwania, ale jeśli masz więcej gotówki to bierz metza48 lub Sb-600

Oszczędny w słowach Awatar JacKill
    Miasto
    Okolice Kielc

Domyślnie

No dobra, znalazłem coś takiego: http://www.talkphotography.co.uk/for...d.php?t=251241

Znalazłem też, że Nissina wyzwala napięcie 3.8V. Czy wadliwy (spalony) tranzystor może powodować to, że na środkowym pinie dostaję tylko 0,5V?

Domyślnie

no tego to nie wiedziałem czyli jak skieruję lampę na sufit to automatyka sama dobierze parametry? skąd "taka" lampa wie gdzie są obiekty któe będą fotografowane?
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    no tego to nie wiedziałem czyli jak skieruję lampę na sufit to automatyka sama dobierze parametry? skąd "taka" lampa wie gdzie są obiekty któe będą fotografowane?
    System TTL (Through The Lens) na tym polega, że pomiar się dokonuje poprzez szkło, a nie czujnikiem na lampie. W teorii niezależnie gdzie skierujesz palnik lampy kadr powinien być naświetlony ok. Czasami potrzeba korekty na lampie na plus.

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 05-10-2010 o 18:26
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    System TTL (Through The Lens) na tym polega, że pomiar się dokonuje poprzez szkło, a nie czujnikiem na lampie. W teorii niezależnie gdzie skierujesz palnik lampy kadr powinien być naświetlony ok. Czasami potrzeba korekty na lampie na plus.
    A czy przypadkiem nie jest tak że w nissinie po podniesieniu palnika nie działa tryb TTL ?
    D700 D90- T17-50, N35 1.8, N50 1.8, S70-200

Strona 50 z 62 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów