wychodzi na to, że aparat nie widzi, że ma obiektyw z CPU. Może któryś ze styków?
Spróbuj jeszcze jedną rzecz. Ustaw obiektyw manualny, przysłonę dowolną, inną od 1. Sprawdź, czy ustawienia się zmieniły po podpięciu obiektywu z CPU.
Szukaj
wychodzi na to, że aparat nie widzi, że ma obiektyw z CPU. Może któryś ze styków?
Spróbuj jeszcze jedną rzecz. Ustaw obiektyw manualny, przysłonę dowolną, inną od 1. Sprawdź, czy ustawienia się zmieniły po podpięciu obiektywu z CPU.
Tak ma być i nie będzie inaczej.
jendry
Na bagnecie masz taki popychacz do informowania aparatu o położeniu przysłony w obiektywach z pierścieniem, przesuń ten popychacz przy założonym szkle i zobacz czy wartość się zmieni
pozwoli to ocenić czy aparat w ogóle reaguje na informacje o przysłonie. Następnie sprawdź (jeśli wartości się zmieniają) czy jak przytrzymasz pierścień w pozycji np. f5.6 i wciśniesz podgląd głębi aparat domknie przysłonę. Następna rzecz, jak ustawisz w danych szkła bez CPU wartość wyższą niż 1 np. 3.5 to nadal aparat pokazuje 1? Bo jeśli tak to nie jest wina styku, puszka nawet bez szkła powinna pokazać wartość wpisaną w tym menu (przynajmniej mój 300s tak ma) więc IMHO jeśli po wpisaniu tam innej wartości nadal aparat pokazuje 1 to jest wina oprogramowania albo coś w elektronice padło.
N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,
kurcze mam problemy z tym znalezieniem styku, tzn jest taki dzyndzel miedzy bagnetem a obiektywem tylko jego przesuwania nic nie dają.
co do przysłony to podgląd głębi działa normalnie, aparat też dobiera odpowiednie wartości w wyniku pomiarów światłomierza tylko na zdjęciach cały czas pokazuje 1.0 .
popatrzę jeszcze na te styki
###
Skoro aparat nie reaguje na cięgno przysłony na bagnecie to nie jest w trybie pracy ze szkłem manualnym, gdyby było, przesuwanie cięgna zmieniało by wyświetlaną wartość przysłony.
Sprawdź jeszcze w exifie czy aparat prawidłowo wykrywa obiektyw czyli czy w exifie widnieje ten który jest fizycznie podpięty. Skoro puszka prawidłowo dobiera ekspozycję i ustawia przysłonę a wyświetla cały czas 1.0 to IMHO bug softu i zaczął bym od wgrania go jeszcze raz.
D50,D80,D300 tak pokazywało przy obiektywach bez CPU. Nie wnikałem dlaczego ale to chyba norma.
jendry
D50 i 80 przy obiektywie bez CPU może Ci co najwyżej pokazać F-- natomiast Dxxx i Dx pokazują wartość przysłony poczynając od wartości ustawionej w menu dla danego obiektywu.
U kolegi natomiast problem występuje z obiektywem posiadającym CPU.
Skontaktuj się z nami