Close

Strona 19 z 121 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Mój pierwszy kontakt z hdr i z miejsca pełen szacun, na szybko przerobiłem kilka zdjęć i efekt powala, od taki off topic ... ,
    Ostatnio edytowane przez HARNAS ; 17-04-2010 o 22:47

Domyślnie

Zaczynam eksperymentować i muszę powiedzieć że to co wyświetla wersja pro na ekranie robi wrażenie!
    Przy okazji zapytam gdzie są zapisywane dane wynikowe z wersji lite?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Przy okazji zapytam gdzie są zapisywane dane wynikowe z wersji lite?
    Wygenerowany obraz zapisywany jest w katalogu z obrazami źródłowymi.

Domyślnie

wiec tak , pobrałem z ciekawości wersję pro i bez podlizu musze napisać że konkret narzedzie, zaskoczony jestem bardzo pozytywnie

mam pytanko proszę wybaczyć jak pytania sie powtórzą nie śledzę dokładnie wątku z braku czasu i lenistwa czy:

1. wersje HOME i PRO procz "ograniczeniem licencji do niekomercyjnych zastosowań domowych." rożni sie w działaniu- znaczy w efekcie końcowym
    2. czy będzie możliwość zastosowania pipety do wybiernia poszczególnych kolorów ze zdjecia, do balansu bieli jest ( i czy da sie zrobić skalę temperatury barwowej zamiast skali -100 +100?)
    3. czy to duzy kłopot aby zrobic opcję "drag and drop" w wersji graficznej?
    4. czy będa opcję cofnij np do 20 kroków wstecz (taka mała historia)
    i jak jeszcze byc bardziej upierdliwym to spytam sie np o takie coś

czy nie lepiej zastosować zmiane kolorów suwakami jak ma to miejsce w photoshopie lub lightroomie niż jak u Ciebie i CaptureNX??

myślę ze jeste więcej użytkowników Adobe niż CNX to moze zwiększyć popularność )
    tak juz bredze
    pozdrawiam
    de czysta i szkua

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kymaj Zobacz posta
    1. czy wersje HOME i PRO procz "ograniczeniem licencji do niekomercyjnych zastosowań domowych." rożni sie w działaniu- znaczy w efekcie końcowym?
    Program w wersjach Pro oraz Home jest obecnie identyczny, tak więc i rezultaty działania są identyczne.
    Wersja Home, poza ograniczeniem licencji, będzie miała ograniczone możliwości przetwarzania wsadowego.

2. czy będzie możliwość zastosowania pipety do wybiernia poszczególnych kolorów ze zdjecia, do balansu bieli jest ( i czy da sie zrobić skalę temperatury barwowej zamiast skali -100 +100?)
    Jakie zastosowanie miałby mieć wybór poszczególnego koloru ze zdjęcia?
    Jeżeli chodzi o skalę temperatury to raczej nie da się jej zmienić. Nie znam temperatury bazowej obrazu, więc nie mam punktu odniesienia.

3. czy to duzy kłopot aby zrobic opcję "drag and drop" w wersji graficznej?
    Żaden kłopot, będzie "drag and drop".

4. czy będa opcję cofnij np do 20 kroków wstecz (taka mała historia)?
    Mogę dodać opcję cofania.

czy nie lepiej zastosować zmiane kolorów suwakami jak ma to miejsce w photoshopie lub lightroomie niż jak u Ciebie i CaptureNX??
    Masz na myśli suwak "Hue"? On się bardzo dobrze sprawdza w przypadku obrazów B&W.

Na koniec takie moje spostrzeżenie.
    Im więcej pracuję nad programem, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że w większości przypadków pojedyncza ekspozycja wystarcza. Trzeba tylko naświetlać na jasne obszary i dbać o niski poziom szumu.

Ostatnio edytowane przez Pebal ; 19-04-2010 o 00:49

Domyślnie

jesli chodzi o pipety i suwaki to jest tylko opcja czysto wygodnicka, nie wiem jak innym ale mi naprzyklad latwiej i szybciej jest klliknac na poszczegolny fragment zdjecia i szybko suwakiem go zmienic np.saturacja, ciemniej jasniej itp, tak jak pisalem przyzwyczajenie wziete z produktow np adobe

tak patrze na to Twoje zdjecie ostatnie to az sie prosi o maske i gradient.... zostawic budynek w formie oryginalnej i tylko podrasowac niebo.. prawie jak filtr polaryzacyjny, ale to juz chyba za duzo pracy z tym , nie znam sie wiec nie pytam czy bedzie
    pozdro
    de czysta i szkua

Domyślnie

jesli chodzi o pipety i suwaki to jest tylko opcja czysto wygodnicka, nie wiem jak innym ale mi naprzyklad latwiej i szybciej jest klliknac na poszczegolny fragment zdjecia i szybko suwakiem go zmienic np.saturacja, ciemniej jasniej itp, tak jak pisalem przyzwyczajenie wziete z produktow np adobe
    Pomyślę o tym.

tak patrze na to Twoje zdjecie ostatnie to az sie prosi o maske i gradient.... zostawic budynek w formie oryginalnej i tylko podrasowac niebo.. prawie jak filtr polaryzacyjny, ale to juz chyba za duzo pracy z tym , nie znam sie wiec nie pytam czy bedzie
    pozdro
    Pracuję nad systemem masek, tak więc prędzej czy później maski się pojawią.
    Jednak już obecnie istnieją duże możliwości kształtowania obrazu docelowego. To jak głębokie będą cienie zależy w znacznej mierze od użytkownika programu.

Domyślnie

Dostępna jest wersja 1.0.6 programu SNS-HDR (Pro/Home/Lite)
    1. Zwiększono precyzję przetwarzania pojedynczych obrazów wołanych z RAW.
    2. Zredukowano poziom szumu obrazów wołanych z RAW.
    3. Dodano wsparcie dla aparatów z sensorami Super CCD, działającymi w trybie DR (czytane są dane z R-pikseli).

Domyślnie

a ja muszę zapytać czy to tylko u mnie czy coś jest nie tak, praktycznie wszystkie zdjęcia które "przepuszczam" dostają sporego ziarna oczywiści e w wersji lite, czy jest to norma i tak ma być?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HARNAS Zobacz posta
    a ja muszę zapytać czy to tylko u mnie czy coś jest nie tak, praktycznie wszystkie zdjęcia które "przepuszczam" dostają sporego ziarna oczywiści e w wersji lite, czy jest to norma i tak ma być?
    Zwiększenie mikrokontrastu zwiększa szum i jeżeli takowy w zdjęciu występuje, może zostać on uwydatniony. W wersji Pro można zmniejszyć podbicie szumu, ustawiając suwaki detali świateł i mikrokontrastu w pozycji minimalnej (wersja Lite ma ustawione te parametry odpowiednio na 25 i 30 procent). Najlepiej jednak zadbać o niski poziom szumu przed wczytaniem zdjęcia do programu.

Strona 19 z 121 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów