Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: problem z D300

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie problem z D300

mam takie problem:
    jakiś czas temu wszedłem w swoim D300 w USTAWIENIA/DANE OBIEKTYWU BEZ CPU,
    tam coś pogrzebałem, poprzestawiałem i teraz, niezależnie od użytego obiektywu w danych EXIF zdjęcia mam prawidłowy użyty czas/ i wartość przesłony zawsze wynosi: F1
    GDZIE MOŻNA TO ZRESETOWAĆ, ALBO PRZESTAWIĆ
    dzięki za pomoc
    ###

Domyślnie

zielone guziki potrzymaj ;d
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

Po co zakłądacie takie wątki? To wszystko jest w instrukcji - wystarczy przeczytac. Z każdą pierdołą teraz na forum? Co raz trudniej tu znależć coś ciekawego w tym dziale, forum zamienia się w poradnik dla leni. Nie ma tu po co zaglądac powoli. Szara masa.Ludzie trochę inwencji, trochę inteligencji, po co Wam takie aparaty jak byle pierdoły sa dla was wyzwaniem? Nie lepiej sobie małpkę jakąś kupić? Czym bardziej cyfrowa fotografia staje sie zaawansowana i popularna, tym bardziej robi sie prymitywna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    Po co zakłądacie takie wątki? To wszystko jest w instrukcji - wystarczy przeczytac. Z każdą pierdołą teraz na forum? Co raz trudniej tu znależć coś ciekawego w tym dziale, forum zamienia się w poradnik dla leni. Nie ma tu po co zaglądac powoli. Szara masa.Ludzie trochę inwencji, trochę inteligencji, po co Wam takie aparaty jak byle pierdoły sa dla was wyzwaniem? Nie lepiej sobie małpkę jakąś kupić? Czym bardziej cyfrowa fotografia staje sie zaawansowana i popularna, tym bardziej robi sie prymitywna
    popieram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    popieram
    z przykrością muszę stwierdzić to samo. Z dnia na dzień coraz bardziej.
    Niedługo podniosą się głosy, żeby stworzyć dział z instrukcjami obrazkowymi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

rozumiem, że nie każde zapytanie o pierdołę powinno się umieszczać na forum.
    podręczniki obsługi staram się czytać sumiennie.
    pomimo przestudiowania powyższego oraz po wciskaniu resetu z dwóch zielonych przycisków oraz wielu innych próbach zlikwidowania w opisie przesłony o wartości 1 - nie udało mi się tego zrobić, dlatego szukam pomocy na forum nikona, gdzie może ktoś spotkał się z podobnym problemem i rozwiązał go.
    dane aparatu nadal wyglądają tak: link
    dziękuję za pomoc
    ###

Domyślnie

Wbrew pozorom nie jest to chyba oczywisty przypadek. Bo (przynajmniej w D700) funkcja działa wyłącznie jak podłączone są obiektywy bez CPU. Dla obiektywów "normalnych", ustawienie nie powinno mieć znaczenia. Tymczasem rozumiem, że podłączasz jakikolwiek obiektyw, nawet z procesorem, a korpus nadal tego nie widzi?
    Upewnij się czy reset ustawień (dwoma zielonymi) działa w ogóle.
    Sprawdź ustawienie: MENU/USTAWIENIA(ikona klucza)/Dane obiektywu bez CPU.
    Spróbuj pozmieniać wartości, może wybrać jakąś nieustawioną pozycję? Jeżeli i to nic nie da, to wyzerowałbym te wpisy.
    Jeżeli i to nic nie da, to przyjrzałbym się blaszkom na korpusie po odkręceniu obiektywu. Stykom. Oby tam się nic nie uszkodziło - raczej nie powinno jednak. Można delikatnie przetrzeć wacikiem ze spirytusem.
    Można spróbować wgrać nowe oprogramowanie też.

Ja więcej pomysłów nie mam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomicz Zobacz posta
    rozumiem, że nie każde zapytanie o pierdołę powinno się umieszczać na forum.
    podręczniki obsługi staram się czytać sumiennie.
    pomimo przestudiowania powyższego oraz po wciskaniu resetu z dwóch zielonych przycisków oraz wielu innych próbach zlikwidowania w opisie przesłony o wartości 1 - nie udało mi się tego zrobić, dlatego szukam pomocy na forum nikona, gdzie może ktoś spotkał się z podobnym problemem i rozwiązał go.
    dane aparatu nadal wyglądają tak: link
    dziękuję za pomoc
    a nie można było tak od razu?
    oszczędziłbyś nerwa kilku z nas. Niestety coraz częściej bywają sytuację, gdy ktoś pyta o rzeczy, które są wyjaśnione na pierwszych stronach instrukcji.
    A w konkretnej sytuacji proponuję Ci udać się do serwisu. Aparat jest prawdopodobnie na gwarancji, więc powinni poradzić. Jeżeli aparat działa normalnie a błąd jest tyko w danych EXIF to jest to błąd oprogramowania.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Dla obiektywów "normalnych", ustawienie nie powinno mieć znaczenia. Tymczasem rozumiem, że podłączasz jakikolwiek obiektyw, nawet z procesorem, a korpus nadal tego nie widzi?
    Upewnij się czy reset ustawień (dwoma zielonymi) działa w ogóle.
    właśnie chodzi o to, że przepinałem różne obiektywy; nikkory, tokine i cały czas wartość przesłony jest F1, raczej wszystkie z nich miały procesor. do tego trzeba zaznaczyć, że przysłona się nie zmienia, zaś czas tak.
    reset raczej działa bo aparat po resecie pozmieniał wartości aparatu.

co do zepsutych styków to myślę, że nie są bo sytuacja pojawiła się ewidentnie po moim grzebaniu w danych w USTAWIENIACH/Dane obiektywu bez CPU .

pokombinuje jeszcze,
    dzięki za rady
    ###

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Spróbuj pozmieniać wartości, może wybrać jakąś nieustawioną pozycję?
    no właśnie chyba nie można ich wyzerować ponieważ, do wyboru są tylko obiektywy od 1-9, do tego ogniskowa i największa przysłona, z tego co widzę nie ma opcji powrotu do obiektywu z CPU, czyli aparat powinien sam to wykryć ,a tego nie robi ...
    ###

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów