Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ja tam odszumanie robie na koncu, a wszystkie pozostale kroki zapisuja sie w try-miga.
    właściwie to odszumianie powinno być jednym z pierwszych przekształceń (po ustawieniu poprawnego balansu bieli), ostatnim zaś wyostrzanie pod konkretne zastosowanie (np. inne pod druk, inne na ekran)

Ale zeby pozniej mozna bylo zapuscic batcha, coby zapisal stepy z XMLi do NEFow, wraz z JPGowymi podgladami.
    byłoby fajnie - typu pobierz zdjęcie x1, zastosuj kroki z xmla x1, zapis zdjęcie x1', pobierz zdjęcie x2, xmla x2, zapisz x2', ale tak się za bardzo nie da - można to zorbić protezą zwaną watched folders, ale nie do końca to wygodne... tj. zrobić watched folder, ustawić że ma robić natychmiast, że ma pobierać xmla z konkretnego miejsca, a następnie wkopiowywać zdjęcie do folderu, wkopiowywać xmla w konkretną lokalizację - i to wkopiowywanie zrobić w batchu w Windzie, ale jak mówiłem to tylko proteza, chociaż czasem z niej korzystam
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

jak dla mnie szum to zbedna informacja, wiec po co ja ciagnac i wzmacniac/modyfikowac przez kolejne przeksztalcenia? Usuwam szum z kanalu chrominancji jak najwczesniej. Z luminancja juz prosto nie jest, zeby nie wychodzilo mydlo. DLatego tez uzywam tylko odszumiania jako oddzielnego stepu, bo inaczej nie ma nad tym kontroli.

pzdr.
    A,.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 02-04-2010 o 21:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    jak dla mnie szum to zbedna informacja, wiec po co ja ciagnac i wzmacniac/modyfikowac przez kolejne przeksztalcenia?
    Ale kolejne przeksztalcenia wyciagaja go nawet jesli sie go pozbedziesz na poczatku. Poza tym rozne operacje wyciagaja szum z rozna intensywnoscia w roznych obszarach. I na koniec calej obrobki mozna zdecydowac gdzie faktycznie go zmniejszyc, gdzie usunac calkowicie a gdzie tylko chrominancje. Dlatego ja wlasnie robie to na koncu (oczywiscie jako step z maskami).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Szukam po sieci jakiś plotek na temat NX3 , lecz z marnym skutkiem , może komuś z was obiło się coś o uszy ?
    Fx

Domyślnie

niestety straszna nedza. DLa mnie najwczesniej w czerwcu. W najgorszym wypadku z D4... bardzo sie boje, czy 'spece' z nikona zamiast poprawiac program i go rozwijac zaczna dodawac 'ficzery' zwiazane z video.

pzdr.
    A.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    bardzo sie boje, czy 'spece' z nikona zamiast poprawiac program i go rozwijac zaczna dodawac 'ficzery' zwiazane z video.
    Nie ma obaw -- az taki glupi chyba nie sa. W koncu Capture to specjalizowany program do NEF, a nie ogolnie do obrazu. Nie ma sensu ladowac do tak specjalizowanego programu modulu montazu czy innej obrobki video, bo w tym video nie ma przeciez nic specjalnego, zeby musial to byc program od producenta sprzetu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A to czesto spotykana przeze mnie przypadlosc NXa. Bardzo czesto wali sie wlasnie podczas zapisu (lub przy probie, lub zaraz po zapisaniu), kiedy podczas obrobki stosuje maski wielokrotnie maziane pedzlem. Jesli pracuje bez zadnych masek to potrafi pracowac bez zajakniecia nawet na kilkudziesieciu plikach pod rzad.
    Jeśli jest to sytuacja, że odmawia zapisania zdjęcia (zdarza mi się tak), a dokonane modyfikacje były czasochłonne, to na szczęście wtedy zazwyczaj można zapisać ustawienia tego obrazka i załadować po reanimacji CNX.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Jeśli jest to sytuacja, że odmawia zapisania zdjęcia (zdarza mi się tak), a dokonane modyfikacje były czasochłonne, to na szczęście wtedy zazwyczaj można zapisać ustawienia tego obrazka i załadować po reanimacji CNX.
    U mnie jak sie sypnie -- to na amen. Nawet ustawien nie mozna skopiowac -- po prostu wisi. Szkoda, ze nie pamieta skopiowanych ustawien. Zachowuje sie to tak, jakby te ustawienia kopiowane byly nie do ogolnego, systemowego schowka, ale do jakiejs jego czesci zarzadzanej jedynie przez NXa. Czyli -- dopoki program dziala, wszystko jest ok, i skopiowane stepy mozna wklejac do nastepnych, otwieranych zdjec. Jesli jednak program zostanie zamkniety lub padnie, i uruchomiony zostanie ponownie -- skopiowanych ustawien w schowku juz nie ma.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ja miałem na myśli zapisanie "stepów" do pliku. No, ale jeśli umiera na amen - to się nie da.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Ja miałem na myśli zapisanie "stepów" do pliku.
    Wiem, wiem -- no, ale...
    www.SALDAT.pl

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów