Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    No dobra, ok, ok. Ja robie tylko w NC, nie chce mi się dodatkowo bawić w PSie.
    No niestety zabawa - jak zrobię upointy w pełnej roz. to po zmniejszeniu od nowa robota
    Obrabiasz fotkę, w tym ustawiasz/dopasowujesz Control Pointy i zapisujesz obrobione zdjęcie w pełnej rozdzielczości. Później, w następnym kroku zmniejszasz zdjęcie Size/Resolution, podostrzasz jeśli trzeba i zapisujesz. To przecież bez problemów daje się zrobić w CNX2.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

Obrabiasz fotkę, w tym ustawiasz/dopasowujesz Control Pointy i zapisujesz obrobione zdjęcie w pełnej rozdzielczości. Później, w następnym kroku zmniejszasz zdjęcie Size/Resolution, podostrzasz jeśli trzeba i zapisujesz. To przecież bez problemów daje się zrobić w CNX2.

Pozdrawiam, QuadMan
    dokładnie to obrabiasz fotkę i zapisjuesz w NEFie wszystkie ustawienia wprowadzone, następnie tworzysz nową wersję ustawień i dodajesz do niej resize i masz w jednym pliku wszystko - pełną wersje (nieobrobioną), pełną wersję obrobioną, miniaturkę do webu (aczkolwiek to jest najmniej chyba potrzebne bo zawsze można zrobić batch resize)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    dokładnie to obrabiasz fotkę i zapisjuesz w NEFie wszystkie ustawienia wprowadzone, następnie tworzysz nową wersję ustawień i dodajesz do niej resize i masz w jednym pliku wszystko - pełną wersje (nieobrobioną), pełną wersję obrobioną, miniaturkę do webu (aczkolwiek to jest najmniej chyba potrzebne bo zawsze można zrobić batch resize)
    To prawda, tak jeszcze lepiej, masz rację Erie. Tylko ja zwykle tą wersje po resize zapisuję jako JPG, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wcześniej też zapisać NEF-a, w którym będzie wszystko.

Pozdrawiam, QuadMan

bth
    Gość

Domyślnie

Radial gradient rządzi, dzięki za podzielenie się tym patentem. Proste i udowadnia, że CNX2 umie więcej, niż mi się wydaje!

Domyślnie

Witam,

Pozdrawiam, QuadMan
    No ale Upointy po zmiejszeniu Size/Resolution mi się rozjadą, czyż nie tak - przecież to już było na forum.
    Zapisanie w NEFie pare wersji obrazków, jasne fajna sprawa.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Witam,

No ale Upointy po zmiejszeniu Size/Resolution mi się rozjadą, czyż nie tak - przecież to już było na forum.
    To nie jest tak, jak piszesz. Te U-pointy działają ok na zmniejszonym obrazku, ale CNX2 ma jakiś błąd, który powoduje, że ich położenie jest wyświetlane jakoś bez sensu ( poza obszarem zmniejszonej fotki ). Ale szczerze mówiąc, dopiero TY mi to uświadomiłeś, bo ja korzystam z U-pointów na obrazku o normalnej wielkości, a zmniejszanie robię na koniec - w przedostatnim kroku, w ostatnim wyostrzam i zapisuję do JPG-a o zadanym stopniu kompresji.
    Gdyby przyszło mi do głowy coś jeszcze rzeźbić, to zawsze wracam do pierwotnego rozmiaru ( wywalam/odznaczam krok Size/Resolution ), więc ta wada CNX2 w ogóle mi nie przeszkadza.

Pozdrawiam, QuadMan
    Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 25-10-2010 o 16:44 Powód: lit

Domyślnie

U-pointy wcale się nie rozjeżdżają - one sa po prostu przypisane do konkretnej lokalizacji w konkretnej macierzy - czyli jak masz niewykadrowane zdjęcie to dla nikona D80 masz macierz o wymiarach 3872 x 2592 i w konkretnym punkcie np. x=1073, y=1480 wstawiasz u-pointa.

Jak następnie przekadrujesz zdjęcie obcinając po 500 pikseli z każdej strony to w układzie pierwotnym u-point jest wciąż w punkcie 1073,1480, ale w nowym wykadrowanym jest w 573,980. Jak przeskalujesz obrazek to u-pointy zostają w układzie pierwotnym i np. mogą wyjść poza obszar nowego przeskalowanego obrazka i bardzo dobrze, bo cały czas możesz wrócić do kroku PRZED skalowaniem i u-pointy przemieścić (zachowana jest dokładna informacja o ich położeniu). W innym przypadku (np. przy skalowaniu 1:3) program musiałby umieścić u-pointa w punkcie o współrzędnej 1073/3 = 357,66 czyli byłoby to albo 357, albo 358 w zależności od konwencji. Przy ponownym skalowaniu (lub edycji pierwotnego skalowania) tym razem w górę byłoby to 1071 lub 1074. Niestety obrazek jest cyfrowy (dyskretny) ze wszelkimi tego konsekwencjami.

Jedyne co się może nie podobać to sam sposób wyświetlania tego w NX, że u-pointy lądują poza obszarem przeskalowanego zdjęcia.

Domyślnie

Witam,

To nie jest tak, jak piszesz. Te U-pointy działają ok na zmniejszonym obrazku, ale CNX2 ma jakiś błąd, który powoduje, że ich położenie jest wyświetlane jakoś bez sensu ( poza obszarem zmniejszonej fotki ). Ale szczerze mówiąc, dopiero TY mi to uświadomiłeś, bo ja korzystam z U-pointów na obrazku o normalnej wielkości, a zmniejszanie robię na koniec - w przedostatnim kroku, w ostatnim wyostrzam i zapisuję do JPG-a o zadanym stopniu kompresji.
    Gdyby przyszło mi do głowy coś jeszcze rzeźbić, to zawsze wracam do pierwotnego rozmiaru ( wywalam/odznaczam krok Size/Resolution ), więc ta wada CNX2 w ogóle mi nie przeszkadza.

Pozdrawiam, QuadMan
    u-pointy nie działają prawidłowo na zmniejszonym obrazku - one działają prawidłowo na obrazku w tej wielkości w której były wstawionem, tylko że w NEFie masz wciąż pełną informację o pierwotnym zdjeciu + zapisany ciąg instrukcji co ma być zrobione,

rozwiązanie jakie stosujesz jest chyba najbardziej naturalne i do głowy by mi nie przyszło robić inaczej - jeżeli chcę wrócić do edycji to wyłączam ostatnie kroki typu wyostrzanie (ostatni), skalowanie (przedostatni) i ewentualne kadrowanie (trzeci od tyłu) - potem zawsze można je przeedytować (może bez kadrowania, które trzeba na nowo zrobić)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    u-pointy nie działają prawidłowo na zmniejszonym obrazku - one działają prawidłowo na obrazku w tej wielkości w której były wstawionem, tylko że w NEFie masz wciąż pełną informację o pierwotnym zdjeciu + zapisany ciąg instrukcji co ma być zrobione....
    To był skrót myślowy - miałem na myśli to, że efekt działania U-pointów na obrazie po Size/Resolution jest poprawny. Ale sposób wyświetlania mogliby poprawić - przyznasz Erie, ze teraz wygląda to głupio i moze być mylące. Zwłaszcza dla kogoś, kto po zmniejszeniu obrazka usiłuje dodawać następne U-pointy.
    To co napisałeś w poprzednim poście ( z dzieleniem modulo N liczb całkowitych w trakcie skalowania ) uprzytomniło mi, dlaczego chłopaki z Nik Software popsuli wyświetlanie tych U-pointów, dzięki.

Pozdrawiam, QuadMan

Domyślnie

QuadMan, Erie sprawdziłem. Faktycznie tak jest. Kontrolpoint na czerwone oczy / zmniejszenie / wyostrzenie i .. działa. Tylko narzędzie zmienia położenie a efekt pozostaje na miejscu. Tylko że pare razy cofnąłem się i raz zgubiło ustawienie - czerwone oczy znowu czerwone - i znowu od początku ehh.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów