Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 95

Wątek: Warto 35/2,0 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    o ile 35mm to taki mały spryciarz do noszenia codziennie, o tyle 17-35 tworzy masę możliwości, najlepiej mieć oba
    w tym kierunku zmierzam zatem
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Smile

35mm f2 to najlepszy obiektyw jaki kiedykolwiek kupilem, Od D60 przez D300 i teraz na D300s. Ostry jak brzytwa od f2. Nie wiem co mam z 50mm 1.4 zrobic, bo lezy nie uzywany.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszm Zobacz posta
    35mm f2 to najlepszy obiektyw jaki kiedykolwiek kupilem, Od D60 przez D300 i teraz na D300s. Ostry jak brzytwa od f2. Nie wiem co mam z 50mm 1.4 zrobic, bo lezy nie uzywany.
    a może dlatego, że 30mm na DX jest potencjalnie znacznie bardziej użyteczne niż 50mm?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Ja kupiłem 35/2 od razu w komplecie z D700. Wspaniały tandem. Moja sztuka ostra od f/2.
    Taki zestaw to fajna "spacerówka" (w sensie wagi), szczególnie bez gripa.
    Jestem mile zaskoczony jego budową i sprawnością śrubokręta z D700.
    Jeśli miałbym wcześniej pod D300 35/1.8, to może bym się zastanawiał,
    ale kupować specjalnie pod FX 35/1.8 według mnie mija się z celem.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

A czy możecie powrzucać jakieś sample z tego szkła? Tzn np na f2.0 i 2.8 - ale nie po obróbce, tylko z RAWów wywołanych defaultowo tak jak to puszka zrobiła i tylko wrzucone w jpg - i np cały kadr i wycinek ?? Bo sporo ludzi pisze że ma ostre, a to jest bardzo względne - myślę, że dobrze by było gdyby osoba pytająca miała możliwość zobaczenia czegoś - bo tak jak to było w przypadku 50/1.2 dla jednych na 1.2 jest ostro a dla innych mydełko
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

MZ optycznie jest całkiem dobry, miałem go rok ale ogniskowa 35mm jakoś mi nigdy nie przypasowała, co ciekawe człowiek od którego szkiełko kupiłem mówił tak samo... nie wiedziałem wtedy o czym gada

Domyślnie

Ja także bardzo polecam to szło jeśli ktoś szuka tej ogniskowej. Ja sprzedałem co prawda, bo dość rzadko z tego obiektywu korzystałem (z d700), ale obiektyw jest OK - ostry od f2, AF szybki i powtarzalny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    MZ optycznie jest całkiem dobry, miałem go rok ale ogniskowa 35mm jakoś mi nigdy nie przypasowała, co ciekawe człowiek od którego szkiełko kupiłem mówił tak samo... nie wiedziałem wtedy o czym gada
    Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja także bardzo polecam to szło jeśli ktoś szuka tej ogniskowej. Ja sprzedałem co prawda, bo dość rzadko z tego obiektywu korzystałem (z d700), ale obiektyw jest OK - ostry od f2, AF szybki i powtarzalny.
    Hmm... Ja natomiast nie mogę go odpiąć od body, tak mi się ta ogniskowa spodobała...
    Ten przykład świetnie obrazuje problem najczęstszych pytań na Forum.
    Nie ma uniwersalnych odpowiedzi na pytania typu: "Jakie najlepsze szkło do krajobrazu/portretu/przyrody etc.
    Czynnik ludzki jest tu najważniejszy i niestety często najlepszym sposobem na wybranie odpowiedniego
    sprzętu (obiektywu/aparatu/torby) jest organoleptyka (piszę "niestety", bo często jest to bardzo trudne,
    aby dorwać dany sprzęt w swojej okolicy).
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Odnośnie 35/1.8 DX, to na FF odpada. Miałem to szkło zapięte do D700 przez jakiś czas i po obejrzeniu sampli miałem wrażenie, że im bardziej domykam tym winieta robi się większa

Natomiast odnośnie 35/2 to w tej cenie chyba nie ma lepszego szkiełka. Ja jestem z niego bardzo zadowolony. 35mm to moja ulubiona ogniskowa na FF a odnośnie przymykania - jak pucha wisi na pasku i zasuwam po mieście, to zwykle i tak mam ustawione f/8.

Przy portretach zwykle jest od f/2.5 do f/4:

f/4 z błyskiem (jest exif)

f/2.5

(chyba) f/4

Słowem - mając FF nie zastanawiałem się zbytnio nad kupnem. Dodatkową zaletą tego szkła jest jego malutki rozmiar i waga, co ma dla mnie niebagatelne znaczenie, bo ja często śmigam w góry, gdzie każdy gram się liczy ;]
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duszek Zobacz posta
    35/2 to mój najbliższy zakup - szersze od standardu 50, małe, lekkie, niedrogie i myślę, że od 2,8 użyteczne
    Udany egzemplarz jest ostry od 2.0
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów