Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 95

Wątek: Warto 35/2,0 ?

Domyślnie

Winietę na 35/1.8 widziałem raczej dyskfalifikuje na FX. Zastanawiam się czy warto stałkę skoro zoom o którym piszę jest na wąskim końcu tylko o 0,7 EV ciemniejszy. Oczywiście gdyby nie wspomniany zoom to na pewno warto ale ....
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Jeżeli potrzebne Ci światło 2 to brałbym stałke. Z tym że zostaje wtedy zoom nożny 35tka to na prawdę bardzo dobre szkło
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    Winietę na 35/1.8 widziałem raczej dyskfalifikuje na FX. Zastanawiam się czy warto stałkę skoro zoom o którym piszę jest na wąskim końcu tylko o 0,7 EV ciemniejszy. Oczywiście gdyby nie wspomniany zoom to na pewno warto ale ....
    różnica między f/2 i f/2.8 to 1 EV
    różnica między f/1.8 i f/2.8 to 1 i 1/3 EV
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Miałem N35/2, zamieniłem na N17-35/2,8 z uwagi na:
    1) szerszy, bardziej uniwersalny zakres (miałem też Tokinę 12-24/4- świetne szkło ale dla mnie za ciemne, no i przepinanie mi nie pasowało)
    2) b. dobry obraz w zoomie od f/2,8 (mankament w mojej sztuce to 17mm), N35/2 musiałem domykać do 2,5 lub 2,8 aby mieć to samo co przy zoomie, choć jak wyżej wspomniano, na f/2 przy rozdzielczości dostosowanej do monitora lub na papierze było OK.
    Boję się trochę o brak jasnego obiektywu pon. 50 mm, tu ratowałby sytuację (na bliskich odległościach bo im dalej tym większa winieta) N35/1,8 lub któraś z jasnych Sigm...
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

35/2 na f/2

Mój jest ostry To fota na f/2

Na moim blożku jest masa zdjęć z 35/2. Praktycznie nie odpinam tego szkła od puszki.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

A jak jest z powtarzalnością ostrości w modelu 35/2 ? Z tego co słyszałem od innych w stałce 85/1,8 to spora loteria a ta 35 to też starsze chyba szkiełko.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Nie mam żadnych problemów z powtarzalnością. Natomiast minimalne przeostrzenia bywają problematyczne, ale to domena śrubokręta. Da się z tym żyć, poza tym przy tej ogniskowej ma to mniejsze znaczenie niż przy 85mm
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

o ile 35mm to taki mały spryciarz do noszenia codziennie, o tyle 17-35 tworzy masę możliwości, najlepiej mieć oba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Nie mam żadnych problemów z powtarzalnością. Natomiast minimalne przeostrzenia bywają problematyczne, ale to domena śrubokręta. Da się z tym żyć, poza tym przy tej ogniskowej ma to mniejsze znaczenie niż przy 85mm
    potwierdzam
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów