Szukaj
35mm f2 to najlepszy obiektyw jaki kiedykolwiek kupilem, Od D60 przez D300 i teraz na D300s. Ostry jak brzytwa od f2. Nie wiem co mam z 50mm 1.4 zrobic, bo lezy nie uzywany.
Ja kupiłem 35/2 od razu w komplecie z D700. Wspaniały tandem. Moja sztuka ostra od f/2.
Taki zestaw to fajna "spacerówka" (w sensie wagi), szczególnie bez gripa.
Jestem mile zaskoczony jego budową i sprawnością śrubokręta z D700.
Jeśli miałbym wcześniej pod D300 35/1.8, to może bym się zastanawiał,
ale kupować specjalnie pod FX 35/1.8 według mnie mija się z celem.
D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW
A czy możecie powrzucać jakieś sample z tego szkła? Tzn np na f2.0 i 2.8 - ale nie po obróbce, tylko z RAWów wywołanych defaultowo tak jak to puszka zrobiła i tylko wrzucone w jpg - i np cały kadr i wycinek?? Bo sporo ludzi pisze że ma ostre, a to jest bardzo względne - myślę, że dobrze by było gdyby osoba pytająca miała możliwość zobaczenia czegoś - bo tak jak to było w przypadku 50/1.2 dla jednych na 1.2 jest ostro a dla innych mydełko
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
MZ optycznie jest całkiem dobry, miałem go rok ale ogniskowa 35mm jakoś mi nigdy nie przypasowała, co ciekawe człowiek od którego szkiełko kupiłem mówił tak samo... nie wiedziałem wtedy o czym gada![]()
Ja także bardzo polecam to szło jeśli ktoś szuka tej ogniskowej. Ja sprzedałem co prawda, bo dość rzadko z tego obiektywu korzystałem (z d700), ale obiektyw jest OK - ostry od f2, AF szybki i powtarzalny.
Hmm... Ja natomiast nie mogę go odpiąć od body, tak mi się ta ogniskowa spodobała...
Ten przykład świetnie obrazuje problem najczęstszych pytań na Forum.
Nie ma uniwersalnych odpowiedzi na pytania typu: "Jakie najlepsze szkło do krajobrazu/portretu/przyrody etc.
Czynnik ludzki jest tu najważniejszy i niestety często najlepszym sposobem na wybranie odpowiedniego
sprzętu (obiektywu/aparatu/torby) jest organoleptyka (piszę "niestety", bo często jest to bardzo trudne,
aby dorwać dany sprzęt w swojej okolicy).
D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW
Odnośnie 35/1.8 DX, to na FF odpada. Miałem to szkło zapięte do D700 przez jakiś czas i po obejrzeniu sampli miałem wrażenie, że im bardziej domykam tym winieta robi się większa
Natomiast odnośnie 35/2 to w tej cenie chyba nie ma lepszego szkiełka. Ja jestem z niego bardzo zadowolony. 35mm to moja ulubiona ogniskowa na FF a odnośnie przymykania - jak pucha wisi na pasku i zasuwam po mieście, to zwykle i tak mam ustawione f/8.
f/8
Przy portretach zwykle jest od f/2.5 do f/4:
Słowem - mając FF nie zastanawiałem się zbytnio nad kupnem. Dodatkową zaletą tego szkła jest jego malutki rozmiar i waga, co ma dla mnie niebagatelne znaczenie, bo ja często śmigam w góry, gdzie każdy gram się liczy ;]
I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
http://instagram.com/adrwoz
Skontaktuj się z nami