Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: slajdy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin Zobacz posta
    Nie wiesz ostatnimi czasy pierwszy raz zrobiłem własnie Astię 100F i POWALIŁO MNIE Velvia provia to shit i to ostry...(jeśli chodzi o właściwości samej emulsji). Astia 100 a Astia 100F to jest niebo a ziemia kompletnie co innego? Na przypadkowo kupionej 100F wyszła mi taka BAJKA w słoneczny dzień że eh? Takie pastele, kolory i kontrast że mózg siada. Serio szczerze napaliłem się na ten materiał że eh oh
    Yyy... no tutaj to się nie zgodzę nadto. Po pierwsze to każdy z tych materiałów nie bez kozery jest opatrzony znaczkiem "pro". Oznacza to, że jest przewidziany do konkretnych zastosowań. Velvii się nie stosuje do portretu (stosuje się, ale by osiagnąć określony efekt - świadomy wybór fotografa), Astia z kolei nie służy do krajobrazu (oczywiście z wyjątkiem świadomego wyboru). Różnica między jedną a drugą Astią jest, ale bez przesady... Czy wziąłeś pod uwagę również może... wadliwe (niedokładne) wołanie? Booo tak to wygląda
    Cytat Zamieszczone przez MzMarcin Zobacz posta
    Po pierwszej rolce zauważyłem:
    -Największa rozpiętość i tolerancja jaką w życiu widziałem(37 klatek w punkt SERIO! Szok)
    -Pastelowe kolory piekne, wprost CUDOWNIE wychodzi krajobraz velvia 100F to przy tym dno i wodorosty(denne kolory i jakiś zafarb[wołana w profilabie a wypstrykałem kilka zgrzewek na tych wakacjach])
    Oczywiście, że są pastelowe kolory. Cieszę się, że odkryłeś styl impresjonistów Ona musi mieć pastelowe kolory, ponieważ takich właśnie w typowym portrecie oczekujemy. I do tego służy. Ja z kolei nie chciałbym mieć zachodu słońca w pastelach - stąd wybór padłby na Velvię 50 z odpowiednią korekcją, albo wołaniem (tak, sam wołam diapozytywy).
    Innymi słowy Panie Marcinie: zachwyt Twój jest oparty o właściwości konretnego materiału w konretnych sytuacjach. Bynajmniej nie świadczy nic a nic o ich jakości. Spróbuj przekonać fotografów krajobrazów / przyrody by na stałe przestawili na Astię. Wytłumaczą Tobie ciut bardziej dosadnie skąd moja odpowiedź się wzięła.
    A może tak: wskocz na stronę Fuji i poczytaj o materiałach.
    Może jeszcze pozytywny akcent: świetna sprawa, że tyle osób wciąż korzysta z dia w dzisiejszych digi-czasach. To kiedy slajdowisko?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-02-2007 o 02:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacklon Zobacz posta
    "Yyy... no tutaj to się nie zgodzę nadto. Po pierwsze to każdy z tych materiałów nie bez kozery jest opatrzony znaczkiem "pro". Oznacza to, że jest przewidziany do konkretnych zastosowań. Velvii się nie stosuje do portretu (stosuje się, ale by osiagnąć określony efekt - świadomy wybór fotografa), Astia z kolei nie służy do krajobrazu (oczywiście z wyjątkiem świadomego wyboru). Różnica między jedną a drugą Astią jest, ale bez przesady... Czy wziąłeś pod uwagę również może... wadliwe (niedokładne) wołanie? Booo tak to wygląda

Ale przecież to wszystko wiadoma sprawa heh

"Oczywiście, że są pastelowe kolory. Cieszę się, że odkryłeś styl impresjonistów Ona musi mieć pastelowe kolory, ponieważ takich właśnie w typowym portrecie oczekujemy. I do tego służy. Ja z kolei nie chciałbym mieć zachodu słońca w pastelach - stąd wybór padłby na Velvię 50 z odpowiednią korekcją, albo wołaniem (tak, sam wołam diapozytywy).
    Innymi słowy Panie Marcinie: zachwyt Twój jest oparty o właściwości konretnego materiału w konretnych sytuacjach. Bynajmniej nie świadczy nic a nic o ich jakości. Spróbuj przekonać fotografów krajobrazów / przyrody by na stałe przestawili na Astię. Wytłumaczą Tobie ciut bardziej dosadnie skąd moja odpowiedź się wzięła.
    A może tak: wskocz na stronę Fuji i poczytaj o materiałach.
    Może jeszcze pozytywny akcent: świetna sprawa, że tyle osób wciąż korzysta z dia w dzisiejszych digi-czasach. To kiedy slajdowisko?
    "

Heh, ale właśnie rozmawiasz z wieloletnim miłośnikiem fotografii krajobrazu..., ja już przerobiłem wielokrotnieeee materiały dia fuji/kodaka(wołałem i wołam je równie często w profilabie jak i rosmannie) i nie muszę studiować strony fuji... Poza tym skoro piszesz o "właściwościach konkretnego materiału pod konkretne warunki/temat"(nawiasem mówiąc o rzeczy, o której klepię już niemal pacierz od dawna na forum w wojnie cyfra/analog) to byś z łaski swojej nie wysyłał mnie do czcigodnych mentorów "fotografów krajobrazu"(oh jak to dumnie brzmi). Bo wybacz, ale ja swoje potrzeby znam najlepiej...
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Oszczędny w słowach Awatar RaB
    Miasto
    Złotów/Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta

Przepraszam, że pytam w tym miejscu, ale czy ktoś ma podobne problemy z ustawieniami swojego konta i niemożnością wgrania zdjęcia (spełania wymagania!)?
    Potwierdzam tez nie moge tego zrobic, pomimo zachowania limitu rozmiaru i wielkosci pliku...

Domyślnie

MzMarcin - sam nie wiem jak oceniać to co piszesz.
    Widać, że doswiadczenie masz. Potwierdzałoby to twoje zdanie:
    "(37 klatek w punkt SERIO! Szok)"
    Co oznacza, że umiesz precyzyjnie naswietlać. Tylko, że początek zdania brzmi tak:
    "Największa rozpiętość i tolerancja jaką w życiu widziałem"
    po prostu dobrze naswietliłeś. Zapewniam cię, że łatwo go jak i każdy slajd niedoświetlic i przeswietlić.
    Co do koloru - na slajdach główną role gra światło, jego temp barwowa itd.
    jak trafiłes na dobre swiatło, to nie dziwię się, że ci sie podobało. Tylko gdybyś wtedy robił na velvi to by tez było świetne.
    Wywołujesz slajdy w Rossmanie???
    Ciężko porównywac slajdy gdy - wywołuje się w dwóch róznych labolatoriach, uzywa się róznych filmów i naświatla pojedyńczo.
    PS. przez kilkanascie lat wywoływałem slajdy (dla siebie i usługowo) w ilości kilka - kilkadziesiąt szt. tygodniowo, więc przeszło przez moje rece parę tysięcy rolek.
    Wiem, że każdy film ma swoją specyfikę.
    do fot. ludzi wybieram kodaka E100GX, do krajobrazu - Velvia. I nie mogę pozwolic, gdy ktoś kategorycznie twierdzi, że velvia to dno. Fakt, daje wysycone kolory. Wolisz inne, pastelowe - to stosuj Astie. Ale to, że ty masz takie preferencje nie świadczy źle o Velvi. Nie cierpię takich kategorycznych sądów, stąd moja reakcja, bo czytałem tylko sobie ten wątek i nie chciałem zabierać głosu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie chcę sypać nazwiskami, choć nie ukrywam, że mógłbym to zrobić. Ale po co? Jeśli fotografujesz krajobraz to zapewne sam widziałeś nie jedną klatkę. A dołączając do tego Twe jak deklarujesz szerokie doświadczenie w diapozytywach jesteś w stanie rozróżnić materiały w jednym albumie, tudzież na ścianie. Jeśli szukałeś ów pasteli, jeśli ten właśnie styl klatek Tobie pasuje to ależ oczywiście: korzystaj z Astii. I niech Tobie ona służy po wsze czasy. Jednak mnie, podobniej jak Jacka zastanowiła Twa znajomość tematu jeśli wygłaszasz takie sądy. Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy spotkałem się ze zdaniem, że "Velvia i Provia to shit". Czy to oznacza, że wszelkie zdjęcia które wykonałem na tych materiałach były błędem a Astia jest jedynym słusznym rozwiązaniem? Dla każego? W każdych warunkach? Provia daje bajeczne rezultaty nawet przy ISO1600. Z Velvii aby powyciągać wszelkie szczegóły z cieni trzeba naprawdę nie lada skanera albo Colorplana z doborowym oświetleniem / ścianą. Nie sądzę by Astia posiadała wszystkie te właściwości. Fakt: jeśli robię klatki typowo portretowe, dawne czasy z modelkami: ten materiał za każdym razem mnie rzucał na kolana.
    Raz jeszcze: każdy z tych materiałów ma swoje zastosowanie. I niestety nie da się ich używać zamiennie.
    Do żadnych "mentorów" ja odsyłać Ciebie nie chcę. Klasyfikacja błon fotograficznych nie działa w systemie zero-jedynkowym...
    Na koniec: Marcinie, jeśli chcesz Velvię do zieleni w cieniach - to muszę naprawdę pogratulować wyboru i odesłanie Ciebie do strony Fuji nie było błędem w żadnym punkcie. Poczytaj specyfikacje materiału. Zrób może parę klatek w światłach, użyj różnych kolorów w kompozycji i sprawdź później jak je Velvia zinterpretuje.

Domyślnie

Tak na początku to chcę przeprosić bo chyba trochę za ostro napisałem i nie do końca to co chciałem przekazać. Sorry, ale nerw mnie trącnął po kilku godzinach zakupów w hiperdebilach…

Jacku nie uważam że velvia to dno. Te moje wcześniejsze stwierdzenie „o dnach i wodorostach” było żartobliwe… i z przymrużeniem oka, sorry powinienem był jaśniej napisać w tamtym wątku...(ps. Astię porównywałem wtedy do lekko przeterminowanej velvi 100f).

Velvia 50 jest na moim piedestale ulubionych materiałów. Bankowo jest to najfajniejszy materiał do zachodów słońca itd.(chociaż to wszystko gusta i jeszcze raz gusta). Jednak gdzie nie spojrzeć to wszyscy klepali, albo klepią krajobraz na velvi 50 lub Kodaku vs. Ja powiem szczerze mam już dość jak oglądam niemal identyczne polarowo-velviowe krajobrazy. Piękne są, ba! Przepiękne! Jednak ja wolę bardziej naturalne/surowsze naturalne piękno często cudownie rozkładającego się słońca… Ja ostatnio wolę zwykłą jarą niedocenianą setkę „G” kodaka… cudny materialik…

Przepraszam Ciebie Jacklon, że tak zgryźliwie trochę odpisałem…, po prostu nerw mnie trącoli jak ktoś mówi „a oni robią tak i ty nie wiesz co robisz bo robisz/wolisz inaczej”. W ogóle dlatego uwielbiam fotografię bo nikt mi się nie wpier..la z butami do tego co robię… Przecież dobrze wiesz, że w tym co robimy mamy cudowną dowolność wyboru narzędzi do tworzenia najważniejszego przecież(dla odbiorcy późniejszego) bo efektu końcowego… I wybacz mi jeśli ja mam inny warsztat pracy…, wybacz też bo to mój warsztat i nie życzę sobie żeby go ktoś oceniał/wtrącał się… Ja staram się najczęściej do ludzi pisać tak: „spróbuj tego materiału bo ma takie właściwości; a może spróbujesz tego bo to daje „jak dla mnie” fajny efekt;
    A nie ty piszesz mi cały post„Spróbuj przekonać fotografów krajobrazów / przyrody by na stałe przestawili na Astię.” mentorskim tonem…

Ps.
    Tak jeszcze już tylko dla przykładu… W te wakacje mając przed sobą fajny kadr cyknąłem go z ciekawości na zwykłej najtańszej centuri 100(Ci co kiedyś czytali to wiedzą że materiał ten był katowany wcześniej specjalnie na tą okazję…). Dodatkowo zrobiłem też zdjęcie na Velvi 100f. Efekt jest taki, że mam tuż obok siebie w szufladzie fajny kadr, bardzo dobry technicznie z tej taniej centuri na 30x45 metalic. To co wyszło na velvi jest nie do przyjęcia w porównaniu z negatywem(nie wystarczyło rozpiętości tonalnej i kolorystyka wyszła zdecydowanie mniej fajna).
    Więc jak widzisz możesz przekazać kolegom „fachowcom”, że na centuri za 4zł też się da
    I większość ludzi, którzy już przeszli przez te materiały, sprzęty osprzęty itd. wie swoje, siedzi cicho i ich mdli jak czyta takie nasze wypociny…
    Dobrego światełka i wesołych świąt! Wszystkim.
    Pozdrawiam Marcin

Domyślnie

Jacklon
    Chcę tylko jeszcze raz sprostować… Moja wcześniejsza wypowiedź o tym jakoby "Velvia i Provia to shit" powinna mieć rzeczywiście na końcu emoticon „”. Był bym chyba chory na głowę myśląc tak rzeczywiście…
    „To shit” było dane w kontekście, w żartobliwym tonie. Mającym na celu kłaść lepszy nacisk, na moje zadowolenie z rezultatów na Astii. To wszystko. Wiesz widzę, że się zgadzamy tylko ta przedświąteczna pora nam trochę przeszkadza w dogadaniu się… .

I po raz kolejny… ” Raz jeszcze: każdy z tych materiałów ma swoje zastosowanie. I niestety nie da się ich używać zamiennie.”
    DOKŁADNIE tak. Czy ja piszę coś innego?? Ci którzy trochę czytają forum wiedzą że staram się klepać to jak jakaś mantrę… Wszystko jest do czegoś konkretnego… materiały, sprzęt akcesoria. To oczywiste… Dlatego każdy ma swoje wybory… można dyskutować MERYTORYCZNIE o ostrości, kolorach, przenoszeniu kontrastu w różnych warunkach danych obiektywów, można też pisać właśnie o materiałach jak zachowują się w danych warunkach. O ich charakterystyce w tych, że warunkach itd. Ale nie powinno się moim zdaniem przynajmniej, pisać komuś że robi źle, używając tego materiału(nawet nie widząc rezultatów i nie bacząc na to) bo „wszyscy”/reszta robi na innym materiale… Wszystko to preferencje… i Ty o tym piszesz i Ja tylko jakoś nie możemy dojść do sedna.
    Jeszcze raz pozdrawiam.
    Pozdrawiam Marcin

Domyślnie

Śliczne zakończenie burzliwej, aczkolwiek niezmiernie treściwej dyskusji. Masz moje pełne poparcie.
    Marcinie, Tobie i Wam wszystkim życzę uchwycenia kadrów, które będą zachwycały całe rzesze widzów. Oraz by ów odlądających było jak najwięcej.

Pozdrawiam
    M.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta
    Fuji Provia 100F
    To jeden z najlepszych slajdów, ponieważ:
    1) ma najdrobniejsze ziarno w swojej klasie,
    2) ma bardzo dużą dynamikę, a przy tym bardzo wysoką zdolność rozdzielczą
    3) bardzo wiernie oddaje kolory (w tym kolory skóry), jest neutralny;
    4) ma przedział czasów naświetlania aż do 16 sek bez tzw. Efektu Schwarzschilda.
    Żaden (!!!) inny diapozytyw o czułości 100 ISO nie ma takich parametrów.
    Powyższe cechy stawiają Provię 100 F jako najbardziej uniwersalny
    diapozytyw profesjonalny. Inne slajdy mają węższe zastosowania.
    A możesz zdradzić czy ustawisz ISO z DX-a czy wprowadzasz inne ustawienie.
    I jeżeli chodzi o ustawienie EV ustawiasz jakąś stałą wartość.
    Wykorzystanie - krajobraz,ludzie.
    Z góry dzieki za informcje.
    Trza kupić NIKONa new sezon w PLS Sovia and PLK MKS

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Warszawa

Domyślnie

Widzę że już praktycznie wszystko o slajdach powiedzieli Ci Koledzy z Forum...
    Ja tylko dodam od siebie żebyś NIE oszczędzał na wywoływaniu slajdów. Dawaj tam gdzie robią najlepiej i zapłać tyle ile chcą. Osobiście poleciłbym bym Ci na początek Provie 100F - jest bardziej naturalna niż np. Velvia 50 i na giełdzie kupisz za 20zł/szt. A i zwłaszcza jak nie robiłeś slajdów - stosuj bracketing. Jeśłi coś jest warte sfotografowania to warto zrobić to dobrze. A nawet niewielka różnica w naświetlaniu daje często zupełnie inny efekt.
    Powodzenia!
    Martin.

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów