Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 117

Wątek: Ktory Epson?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korsarz Zobacz posta
    Widze, że pm-sonet na Allegro daje do CISS tusze INK-MATE. A Refillpoint Trigon INK - pytanie - czy można kupić te Ink Mate? Bo Czornyj chwalił kiedyś właśnie Trigon Ink. Poza tym - jak się używa jednych w CISS to można potem dolać drugich?
    Drobna uwaga - niczego nie chwaliłem, a o tuszach Trigon Ink nawet nie słyszałem. Zrobiłem wiele profili dla różniastych zamienników i rezultaty były całkiem-całkiem, ale nie polecam ani nie daję jakichkolwiek gwarancji na tusze z wiadra od chinoli, bo mimo wszystko CISS to jest druciarstwo i zawsze istnieje pewien element ryzyka - partie tuszu mogą się różnić, wydruki mogą szybciej blaknąć, głowice mogą się przytykać lub lać i cholera wie co jeszcze.

A już mieszać różnych wynalazków absolutnie nie radzę, bo może to prowadzić do niekontrolowanych reakcji chemicznych.

Domyślnie

Czornyj, to coś mi się pokićkało, ale ktoś tu pisał o Trigon Ink że jest dobry. Nie chodziło mi tyle o mieszanie, ile o to, że np. jak się jedne skończą to co potem, musisz kupować od tego samego producenta czy można ten CISS jakoś no nie wiem, przemyć? I wlać następne od innego producenta? Innymi słowy jak kupuję CISS napełniony INK-MATE czy już dożywotnio będę niewolnikiem INK-MATE?

Domyślnie

Pewnie, że można przepłukać i zalać innym, choć najlepiej kupić od razu taki jak trzeba i oprofilować - zmiana tuszu na inny wiąże się z wydawaniem kasy na nowe profile.

Domyślnie

To teraz ja panie kierowniku
    Z praktyki. Z tym płukaniem CISSa to byłbym ostrożny. Szczególnie takiego z alledrogo itp. Miałem taki wynalazek z tuszami no name. Wszystko było cacy do puki był tusz. Ja specjalnie wyjechałem bajurę do zera, by przepłukać i nalać coś lepszego. I niestety pupa blada. O ile bez problemowo można uzupełnić zbiorniki, to kartidża już nie. Jakoś tak dziwnie skonstruowany że jak się zapowietrzy to już kaplica. Z kartidżami do ponownego napełniania nie ma tego problemu.
    Teraz tusz "Trigon" bo z tym wynalazkiem też miałem przyjemność. Oprofilowany daje zadawalające efekty, ale o B&W zapomnij. tak że przejścia tonalne szarości w kolorze są nieciekawe. Po drugie zapomnij o powtarzalności tego specyfiku. Jak się skończy i nabędziesz następny to zabawa w profilowanie od nowa. Kupiłem żółty i już w porównaniu z resztką starego w butlach, widać że każda partia jest z innej bajki.
    Trzeci zoonk z tymi "usprawnieniami" jest taki że, o ile przy stosowaniu fabrycznych tuszy zmiana nie nastręcza problemów. Jeśli tuszu zbraknie o wydruku następnej kartki to sterownik wrzeszczy o wymianę, bo inaczej nie puści. Z ciss-em czy innym wynalazkiem drukuje do końca i dopiero wtedy domaga się wymiany. Efekt jest taki że, druknie ci np. 3/4 kartki i stanie. Przy wymianie wypluwa to co się wydrukowało i możesz spisać to na straty. Przy sprzyjającym pechu, możesz na jednym wydruku zmarnować tyle papieru ile jest tuszy.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 15-03-2010 o 15:29
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

czy możecie w skrócie napisać na czym polega oprofilowanie drukarki w przypadku korzystania z zamienników?
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Po drugie zapomnij o powtarzalności tego specyfiku. Jak się skończy i nabędziesz następny to zabawa w profilowanie od nowa. Kupiłem żółty i już w porównaniu z resztką starego w butlach, widać że każda partia jest z innej bajki.
    Ten problem mozna po części rozwiązać kupując więcej na raz. Ja podszedłem do tego tak, ze jakby co to zrobię profil na nowo. Przy tej cenie wydruków to i tak się opłaca.
    body | stałki | 3xSB | 5xYN | RF-602 | Pixel King |

Domyślnie

Ojej to smutne trochę. Ink mate lepszy?
    A gdzie się profiluje tusze? I jak się to robi?

Kurka ja się ciągle waham bo tak...
    Mam monitor Philips 190SW, na matrycy TFT. Najtańszy. Wydrukowałem sobie kalendarz A3 posyłając JPG do Fotojokera, tam drukowali na HP Indygo. Kolory dostałem cudowne, takie jak na monitorze. I teraz kombinuję:
    - kupię sobie Epsona P50, dam do tego profilowania, to może też będę miał zbliżone kolory do tych co widzę na monitorze, tak jak miałem z wydrukiem kalendarza?
    - a może lepiej kupić kalibrator skalibrować mój monitor? Na płytce instalacyjnej jest profil ICC monitora ale ni cholery NIE CHCE działać. Nie wiem dlaczego... Wszystko się pluje że błędny profil ICC, a jest prosto z płyty instalacyjnej Philipsa. Jak kupię kalibrator to skalibruję i sprzedam, a wydruki może będę oddawał gdzieś gdzie drukują na drukarce?
    Co dałoby lepsze wyniki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach2008 Zobacz posta
    czy możecie w skrócie napisać na czym polega oprofilowanie drukarki w przypadku korzystania z zamienników?
    Należy wydrukować wzorzec, zeskanować go spektrofotometrem i z uzyskanych pomiarów ukręcić profil ICC dla danej kombinacji drukarka+tusz+papier.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Należy wydrukować wzorzec, zeskanować go spektrofotometrem i z uzyskanych pomiarów ukręcić profil ICC dla danej kombinacji drukarka+tusz+papier.
    jest jakieś rozwiązanie dla osób nie posiadających takiego urządzenia?
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów