Wszystkie moje zdjecia w srednim i wielkim formacie to kolor, w 90% Kodak Portra NC wolana w labie "na rogu" wiec moze nie ogladaj lepiej moich zdjec, nie chce Ci przysporzyc palpitacji serca jakiejs albo co ta herezjaA co do "ziarna" - nie wiem, moze przeostrzylem, moze film - zanim zaczniemy dyskusje o zasadach ostrzenia czy wolania nadmienie ze mnie ogolnie przyjete "zasady" malo inetersuja, jedyna zasada w fotografi ktora ma dla mnie znaczenie to "jesli mi sie podoba to znaczy ze mi sie podoba"
Ja nie wolalem Nikona 9000 od Epsona V750 ze wzgledu na lepszy Dmax , lepsza ponoc optyke i mniej ponoc szumiacy CCD w Nikonie - to sa detale majace znaczenie moze przy jednym zdjeciu na 100 w praktyce. Co mnie drazniko to syndrom "zwisajacego sredniego formatu" i "wybrzuszonego malego formatu" w Epsonie oraz to ze dla mnie ostry skan prosto ze skanera pelen detali to cos wiecej niz wyostrzony w fotoszopie - niby jak zwiekszysz kontrast krawedzi to mozg odbiera to jako ostrosc ale dla mnie to nie to samo, wole ostry skan pelen detali. Nie wspominam juz nawet o czasach skanowania wysokiej rozdzielczosci w TIFFie i wlaczonym ICE (czyli tak jak przewaznie skanuje) - Nikon bardzo szanuje moj czas, Epsonowi zbytnio to nie wychodzi, szczegolnie na slabszym kompie ktory czesto uzywam tylko do skanowania.
Jesli masz zamiar mi udowadniac ze Epson rowna sie Nikonowi to oszczedz energie i klawiature, mam bardzo ekstensywne doswiadczenie z obiema markami i juz dawno podjalem decyzje. Za pieniadze wydane Epson oferuje wiele i nawet chyba wiecej niz Nikon i bardzo je polecam, szczegolnie 4990 ktory mi najbardziej przypadl do gustu ale dla mnie Nikon jest lepszy z w/w wymienionych wzgledow i aktualnie planuje zakup drugiego.
Mowie o tym mocowaniu i dziala z 8000 - http://www.bhphotovideo.com/c/produc...trip_Film.html - daje idalnie plaskie polozenie filmu, cos jak w Epsonie mocowanie na mokro z tym ze bez calego mokro, film mocujesz cale 3 sekundyKapitalna sprawa, bardzo polecam.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami