Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Makro 1:1

Oszczędny w słowach Awatar RaB
    Miasto
    Złotów/Piła

Domyślnie Makro 1:1

Witam serdecznie!

Brakuje mi w zestawie szkła makro
    czy ktoś z kolegów/koleżanek może polecic
    jakies szkło w rozsadnej cenie.
    Moze jest cos miedzy manualami wartymi polecenia.
    Zalezaloby mi na odwzorowaniu 1:1 ale za wiele szkiel w przystepnej cenie tego nie ma

pozdrawiam
    RaB

Domyślnie

Tamron 90 albo Tokina 100
    pytanie co oznacza dla Ciebie 'przystepna cena' ... dla jakosci tych dwoch szkiel warto jednak chyba odlozyc nieco wiecej pieniedzy .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaB Zobacz posta
    Zalezaloby mi na odwzorowaniu 1:1 ale za wiele szkiel w przystepnej cenie tego nie ma
    Wierutne klamstwo!!!!
    Jak AF to Cosina/Soligor 100/3.5 makro 1:2, w zestawie jest firmowa soczewka z ktora to szklo daje 1:1. Byl ostatnio na Allegro za 400 zl.
    A jak ma byc solidnie mechanicznie to Nikkor MF 55/3.5 lub 2.8 micro 1:2 z pierscieniem PK-13 (1:1). Lezy na Allegro za 480 zl. To szklo powala wszystko co do tej pory miales.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaB Zobacz posta
    Moglbys chociaz napisac -- co to jest ta "przystepna cena"? Mamy z fusow wrozyc?
    Szukaj Tamrona 90 SP Macro
    albo Nikkora 60 mm Macro.
    No i oczywiscie zapomnij o szkielku macro z odwzorowaniem 1:1 za np. 500 zl. Wszelkie gowniane zoomy ze swoimi dopiskami "macro" do niczego sie nie nadaja...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig ... widzac tez nie czytasz co pisza inni i zapominasz o przyzwoitym szkle do makro 100/3.5 by Cosina/Soligor.

Domyślnie

stig nie czytał tego co napisaliście wcześniej, bo swoją odpowiedź napisał w innym wątku.
    autor - Rab - pozakładał 2 takie same watki. Ja przemoderowałem i przeniosłem tu wypowiedź stiga, bo była w tamtym wątku jedyna, tak było łatwiej. Tamten wątek zamknąłem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Całkiem niedawno kupiłem micro nikkora 55/3,5
    Swoją drogą po przeczytaniu wątku o tym szkle gdzie koledzy go bardzo zachwalali, szczególnie gall i czornyj
    I muszę przyznać że faktycznie szkło jest super. Nie wiem jak inne szkła macro bo nie miałem ale porównująć do pozostałych moich szkieł to pod każdym wzgledem jest lepsze
    Teraz poluję na PK 13
    Musisz tylko pamiętać że to jest szkło manualne
    Pozdrawiam
    PS dałem 320zł

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Stig ... zapominasz o przyzwoitym szkle do makro 100/3.5 by Cosina/Soligor.
    No -- zapomnialem... Znaczy slyszalem o nim, ale nie bede polecal w ciemno czegos, czego na oczy nie widzialem, a juz tym bardziej nie mialem mozliwosci pouzywac...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Jak AF to Cosina/Soligor 100/3.5 makro 1:2, w zestawie jest firmowa soczewka z ktora to szklo daje 1:1.
    miałem. za te pieniądze - raczej warto, choc dzisiaj ciułałbym do 1000 i brał tamrona z drugiej ręki. nakręcanie i odkręcanie tej soczewki jest cholernie upierdliwe, sama soczewke łatwo zgubić. szkoło niezwykle ostre, kolory surowe, blade. przy makro mialem wrażnie, że obrazek jest płaski, nawet ten robiony bez blysku, ale też żaden ze mnie makrofotograf. in minus - pierońsko głośno pracuje, śpiącego zbudzi

Oszczędny w słowach Awatar RaB
    Miasto
    Złotów/Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    stig nie czytał tego co napisaliście wcześniej, bo swoją odpowiedź napisał w innym wątku.
    autor - Rab - pozakładał 2 takie same watki. Ja przemoderowałem i przeniosłem tu wypowiedź stiga, bo była w tamtym wątku jedyna, tak było łatwiej. Tamten wątek zamknąłem.
    Z gory przepraszam za ten drugi watek ale wywalilo mi jakis blad, nawet wyszukujac nie moglem go znalezc...bywa pewnei cos zle robilem.

Tamrona z przyjemnoscia bym zakupil, choc nowy jest poza zasiegiem(trwa kumulacja aktywow na cyfrowe body).
    Co do Cosiny musze jakos do niej dotrzec i sprobowac.

Ostatnio aby moc pobawic sie makro zzaczalem majsterkowac:
    http://forum.stock-photo.pl/viewtopi...281&highlight=

nie wiem jakie beda tego efekty ale pewne jest to ze w niektorych sytuacjach AF jest delikatnie mowiac przydatny

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów