Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Makro 1:1

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar RaB
    Miasto
    Złotów/Piła

Domyślnie Makro 1:1

Witam serdecznie!

Brakuje mi w zestawie szkła makro
    czy ktoś z kolegów/koleżanek może polecic
    jakies szkło w rozsadnej cenie.
    Moze jest cos miedzy manualami wartymi polecenia.
    Zalezaloby mi na odwzorowaniu 1:1 ale za wiele szkiel w przystepnej cenie tego nie ma

pozdrawiam
    RaB

Domyślnie

Tamron 90 albo Tokina 100
    pytanie co oznacza dla Ciebie 'przystepna cena' ... dla jakosci tych dwoch szkiel warto jednak chyba odlozyc nieco wiecej pieniedzy .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaB Zobacz posta
    Zalezaloby mi na odwzorowaniu 1:1 ale za wiele szkiel w przystepnej cenie tego nie ma
    Wierutne klamstwo!!!!
    Jak AF to Cosina/Soligor 100/3.5 makro 1:2, w zestawie jest firmowa soczewka z ktora to szklo daje 1:1. Byl ostatnio na Allegro za 400 zl.
    A jak ma byc solidnie mechanicznie to Nikkor MF 55/3.5 lub 2.8 micro 1:2 z pierscieniem PK-13 (1:1). Lezy na Allegro za 480 zl. To szklo powala wszystko co do tej pory miales.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Jak AF to Cosina/Soligor 100/3.5 makro 1:2, w zestawie jest firmowa soczewka z ktora to szklo daje 1:1.
    miałem. za te pieniądze - raczej warto, choc dzisiaj ciułałbym do 1000 i brał tamrona z drugiej ręki. nakręcanie i odkręcanie tej soczewki jest cholernie upierdliwe, sama soczewke łatwo zgubić. szkoło niezwykle ostre, kolory surowe, blade. przy makro mialem wrażnie, że obrazek jest płaski, nawet ten robiony bez blysku, ale też żaden ze mnie makrofotograf. in minus - pierońsko głośno pracuje, śpiącego zbudzi

Domyślnie

witam, moj dylemat:
    nikkor 105mm czy sigma150mm
    bede wdzieczna za opinie i sugestie, a najchetniej obejrzalabym zdjecia robione przez wymienione obiektywy. cholernie trudno sie zdecydowac. zalezy mi na bardzo dobrej jakosci obrazu, ostrosci jak zyleta i kolorach. a moze jest jeszcze cos innego godnego polecenia.

Domyślnie

aczar74, oczywiście, że jest - Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro, mam takiego, szczerze plecam, brzytwa.
    Będę go niedługo sprzedawał, jeśli masz na niego ochotę...
    A zdjęcia nim robione masz w linku z mojego podpisu
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Nie wazne ktore makro 1:1 kupisz (Sigma, Nikkor, Tokina, Tamron) wszystkie sa OK i porownywanie ich nie ma sensu. Roznia sie naprawde niewiele (robilem Nikkorem, Sigma i Tamronem).

Domyślnie

wigi, znam twoje zdjecia mozesz rozwinac termin niedlugo

Domyślnie

aczar74, za ok. póltora tygodnia i nie, żebym go potrzebował, bo w zimie go praktycznie nie używam, ale wtedy będę miał więcej czasu by się tym zająć
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Uprawnienia umieszczania postów