Szukaj
Mamiya + Sony
tom, tylko 50mm(i standardy w MF) problem w tym, że Leica ma za mały wizjer dla moich okularów, a wszystko inne jest na baterie. Problem jest wybrać puszkę, szkło sam się dopasuje.
rozrzut mam Bessy do Mamiyi 7, od Pentaxa MX do F3 hp, a kasa jak będzie musiała, to się znajdzie.
Hm, nie wiem jaka masz wade wzroku ale moze dal bys rade nalozyc soczewke na wizjer, z tego co pamietam produkuja takowe.
Jesli pytasz tylko o korpus to Bessa R3A i Zeiss Ikon maja duze wizjery, moze ktoras by Ci dopasowala ? Z lustrzanek zdecydowanie polecam Contaxa, Arie lub 159MM. Ciezko mi sie odniesc bo dla mnie szklo jest o wiele wazniejszym wyborem a korpus jest mniej wazny wiec moja rada nie bedzie Ci zbyt przydatna![]()
Mam Summitara pod ltm na adapterze, jest taki przyjemnie kremowy, nie tyle nie ostry, co delikatny, bardzo fajne szkiełko za 150ojro.
Podoba mi się rysunek starych szkieł, na klasycznym Ilfordzie Pan wołanym w ID11. Do koloru analoga nie potrzebuję.
Są soczewki dla Leici, nie potrafię znaleźć innej wady M3, dlatego mimo wszystko nad drugą się zastanawiam. Mam dwie drogi, albo pójdę w M albo wybiorę średni format.
Jest Contax 645, obrazek z 80/2 jest fenomenalny, o ile pamiętam to przyznawałeś się do posiadania jednego.
Wszystko to jest wybieranie między pomarańczami, a jabłkami.
Ostatnio edytowane przez Bielik ; 10-03-2010 o 15:17
Ano jest, mialem takowego i uwazam go z czystym sumieniem za najlepszy srednioformatowy aparat jaki kiedykolwiek uzywalem - gdyby nie to ze wole 6x6 to nigdy bym nie chcial innego aparatu. A 80mm f2 to jest poprostu bajka - ostrosc przy pelniej dziurze, trojwymiarowosc, bokeh, separacja, zero flary - zdecydowanie na liscie moich pieciu najlepszych szkiel. Kupila go odemnie ta Pani - http://www.zuzaslominska.com - wszystko poza kwadratami tam to wlasnie Contax. I jako ze nie lubie gadac o szklach bez zdjec - pare z Contaxowego 80 f2 (mam nadzieje ze nie bedzie problemem ze pokaze pare zdjec nie z dalmierza/leiki tu) :
to mi właśnie problem rozwiązałeś, teraz tylko upolować jakiegoś niezajechanego![]()
Skontaktuj się z nami