Close

Strona 21 z 34 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 332

Wątek: M9 big miszmasz

Domyślnie

Okej... niech będzie porównanie M9 + 50tka z D3 + 50tka
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Widzę, że czas matematyków nastał... Sceptyk wszystko będzie próbował opisać odpowiednim równaniem. Niejeden już próbował w ten sposób zdefiniować tak zwanego Boga. Nie twierdzę, że to coś złego. Ale niekoniecznie mądrego. Ja Wam dam, a propos Nikkora 1.8/50 i Noctiluxa 1/50 bardzo analogiczne i przysłowiowe porównanie: "Jeden szedł boso a drugi w milczeniu." Analizujcie sobie do woli. Dzięki temu niejeden z "oszczędnego w słowach" przeskoczy od razu na "gadułę".
    Ja tam jestem zwolennikiem tezy, że magię, plastykę itd. zdjęcia jakkolwiek to nazwać.. tworzy odpowiednia kombinacja m.in. ogniskowej, jasności obiektywu, odległości ostrzenia itd. Ważna jest też jakość wykonania optyki i tu oczywiście ta niemiecka firma może się pochwalić swoją ręczną robotą, na pewno dopracowaną co do tysięcznej milimetra. Może i przekłada się to w jakiś sposób na wrażenie artystyczne przy oglądaniu zdjęcia, jako jeden z czynników. To jak dyskusja audiofili o kablach. Jeden twierdzi, że coś tam inaczej słyszy choć prawa nauki temu zwykle przeczą.

Domyślnie

Magia to jest w Twoim umyśle, jeżeli czujesz więź z aparatem, myślisz inaczej i inaczej robisz zdjęcia. Nie każdy to czuje, moja M3 to wredna suka, dziś mi zrobiła wgniecenie w biurku gdy na rangefinderforum pisałem, że chyba wolę jednak średni format.

To jakiego się szkła używa jest ważne, ale tylko wtedy gdy o tym myślimy.

Domyślnie

Do wszystkiego można dorabiać ideologię, a dobry kadr i tak obroni się sam

np. http://www.cameraposition.com/podcas...son-Hyeres.jpg

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    Magia to jest w Twoim umyśle, jeżeli czujesz więź z aparatem, myślisz inaczej i inaczej robisz zdjęcia. Nie każdy to czuje, moja M3 to wredna suka, dziś mi zrobiła wgniecenie w biurku gdy na rangefinderforum pisałem, że chyba wolę jednak średni format.

To jakiego się szkła używa jest ważne, ale tylko wtedy gdy o tym myślimy.
    W ogromnej wiekszosci przypadkow masz racje, mowiac szczegolnie o szklach 50mm ktore sa latwe do zrobienia optycznie - ciezko jest odroznic jedno od drugiego szkla, Nikon, Canon, Pentax, Olympus - niemalze nie ma znaczenia. Ale jest pare szkiel ktore sa bardzo specjalne i rysuja zupelnie inaczej niz wiekszosc, takie swego rodzaju rodzynki - mozna nazwac to wyjatkiem od reguly. Przyklad na szybko ? Prosze bardzo - statyw, ta sama ogniskowa, ten sam niemalze otworek ( 1.7 vs 1.8 ), ten sam film, ten sam korpus i paramatry ekspozycji, ten sam skan bez zadnych poprawek:

Domyślnie

Nie chodzi mi o identyczne efekty z każdego szkła, tylko że dla dobrego zdjęcia to nie ma znaczenia

Rozumiem co się w Noctiluxie podoba, widzę to, nie twierdzę, że uzyskam taki sam efekt czym innym.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Nie chodzi mi o identyczne efekty z każdego szkła, tylko że dla dobrego zdjęcia to nie ma znaczenia

Rozumiem co się w Noctiluxie podoba, widzę to, nie twierdzę, że uzyskam taki sam efekt czym innym.
    Wiec roznimy sie w pogladach, dla mnie plastyka szkla jest wazna i jest dla mnie narzedziem sama w sobie. Po pewnym czasie przyzwyczajam sie co szklo robi specjalnie i swiadomie tego uzywam. Dla mnie szklo i jego "charakter" ma ogromne znaczenie dla koncowego efektu, czyli zdjecia. I nie mam na mysli tylko Noctiluxa, jest wiecej bardzo specjalnych szkiel

Domyślnie

Może inaczej, plastyka jest dla mnie ważna, ale całego zdjęcia nie "zrobi".

Powtarzam jak mantrę, że aparat nie jest najważniejszy, bo taki sobie cel w życiu postawiłem, odstresować ludzi.

A tak poza tym, to szukam idealnego duetu, body+obiektyw, który starczy mi do końca ery analogowej. Niech to będzie nowy offtop, przynajmniej nikogo nie obraża

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Może inaczej, plastyka jest dla mnie ważna, ale całego zdjęcia nie "zrobi".

Powtarzam jak mantrę, że aparat nie jest najważniejszy, bo taki sobie cel w życiu postawiłem, odstresować ludzi.

A tak poza tym, to szukam idealnego duetu, body+obiektyw, który starczy mi do końca ery analogowej. Niech to będzie nowy offtop, przynajmniej nikogo nie obraża
    Z tym nie moge sie nie zgodzic, to jest tylko jedna z cech waznych, ale nie jedyna - swiatlo, temat, chwila, kadr, plastyka filmu, plastyka szkla - wszystko razem trzeba polaczyc odpowiednio

A co do duetu, moge dodradzic Ci wiele jak dlugo chcesz cos kolo 40-50mm - fundusze ino zdradz przeznaczone
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 10-03-2010 o 03:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    A co do duetu, moge dodradzic Ci wiele jak dlugo chcesz cos kolo 40-50mm - fundusze ino zdradz przeznaczone
    Powiedzmy max. 2 - 2,5tys. Założeniem jest podpięcie szkła do Nikona. Nie ma różnicy czy af czy mf. To tak budżetowo. I drugi pułap marzeń: 20 - 25tysi. Ciekaw jestem zestawienia.

Strona 21 z 34 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów