Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wiele ringow tutaj: http://www.flickr.com/search/?q=diy+...ash&z=m&page=2 ma też światło podawane od dołu jednak są dużo mniejsze i kontrast pomiędzy światłem przy lampie a na drugim końcu jest dużo mniejszy, czyli bardziej równomiernie rozłożone. Profesjonalne ringi to jeden wielki palnik więc nie można porównywać, a firmowe nasadki na flash napewno też dają nie równomierne światło. Jednak nie równomierne światło od góry wygląda lepiej niż takowe od dołu.
Jako, że sam rozpocząłem bliźniaczy wątek kilka miesięcy temu http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=119235
mam takie o to pytanie:
Czy ktoś z was potrafi określic różnice pomiędzy ringflashem LENCARTA a ringflashem Jinbei MAKROFLASH (ten z allegro)?
Mniejsza o markę czy to Lencarta czy Jinbei czy inny diabeł. Nie pytam też o konfigurację zestawu i analizę value for money. Nie interesuje mnie też analizowanie czy ciemny (czarny) kolor Lencarty jest lepszy czy ładniejszy od szarego koloru Jinbei Makroflasha.
Chodzi mi o to czy generator i głowica typu RING w obu przypadkach jest taka sama czy też nie jest taka sama , a jeśli inna to czy różnice wychodzą poza zmainy kosmetyczne o których wspomniałem wyżej.
Biorąc pod uwagę , że odpowiedzi na postawione pytanie w moim poście z pażdziernika praktycznie nie było, to wnoszę , że nikt z was nie ma praktycznie (dotykowo i na żywca) pojęcia o tych zabawkach.
Ale może ktoś z was ma sokole oko i z informacji i obrazków publikowanych w internecie pokusi się o analizę tych dwóch (a tak naprawdę to chyba jednego) sprzętów
Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 02-03-2010 o 21:26
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacku gdzie w sieci można obejrzeć ringflash POWERLUX który testowałeś?
Myślałem , że chodzi o POWERLUX z Funsports ale chyba blądzę.
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
dodam zaraz inne zdjecie...
Dlatego tez pisze ze wersja 2 bedzie bardziej dopracowana. Tego robilem na podst. obserwacji i "wyczytanych" inf. z flickr i googl-a
to juz zauwazylem po zrobieniu, myslalem ze "duze znaczy lepsze"Zamieszczone przez Patryk
okazalo sie ze male tez potrafi...
...i z takim przekonaniem pisalem posta. Po to tez zeby na podst. moich spostrzezen wyciagnac wnioski i zrobic cos po swojemu
Firmowe ringi sa raczej mniejsze od mojego !!! Podalem w linku D.I.Y. na flickr.com i tam jak sie przypatrzysz konstrukcje z dolnym palnikiem tez dopalaja dobrze.
A po to Orbis i inni w prostych ringflashach wymyslili mocowanie od gory, zeby uproscic do min. montaz. Poza tym tak jest taniej dla producenta przy lampie dedykowanej /jest ona na gorze aparatu/
mam pytanie do Jacka Z. Jakim Ty dysponujesz ringflashem w swojej pracowni czyt. studio? Jesli moge prosic o jakies przyklady. Bedzie mi latwiej zrozumiec o co Tobie chodzi z tym "cieniem". Uwazam ze sie czepiasz....
Zgadzam sie niektorzy "dobrzy" w dziedzinie nawet o tym nie slyszeli...za to teoretykow jest mnostwo !!!!
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-03-2010 o 02:18
jak mają równiej rozłożone światło to rozświetlają równiej.
Nigdzie tam nie pokazano większego zasięgu. Wszystko bliskie portrety. Niestety moc tego jest za słaba, by uzywac tego profesjonalnie.
popatrz w link wyżej, nad twoim postem. Tam opisałem czym się bawiłem.
nie widzisz cieni na swoim zdjęciu? Fotograf powinien sie wykazywac jakąś spostrzegawczością.
Masz mnie na mysli?
1.
2.
3.
4.
Jak widzisz Jacku Z na powyzszych zdjeciach tak jak pisalem wczesniej cien to kat pod jakim robie zdjecie /czyt. ustawiony jest ring/, gdyz jak zauwazyles ring i aparat nie stanowia integralnej czesci jak to sie ma do Bowensow i innych Orbisow...
Raz jest z prawej raz z lewej a raz na dole lub na gorze. Nie rozumiem tylko dlaczego uwazasz, ze to nienaturalny efekt. A co jest tego wyznacznikiem? Kto tak powiedzial?
Acha dodam ze wszystkie zdjecia to "SUROWKI"
Chcialem jeszcze dodac opis zrobienia RING LIGHTA ale chyba sobie odpuszcze bo za bardzo mnie irytuja niektore wypowiedzi. Zauwazylem ze slowo Bowens i podobne tego typu rzeczowniki wysublimowane za pomoca marketingowych zabiegow wywołuja u niektorych ekstaze...
Sam lubie i cenie markowe produkty, ale po to mamy rozum zeby selekcjonowac co jest dobre a co tylko owiane markowym mitem.
Podkreslam, ze Bowens to dobra firma w branzy. Tak jak i Adidas i Porsche. Lecz jeden woli Nike a drugi Jaguara.
Dochodze tez do wniosku, ze fora dyskusyjne tematyczne (techniczne) przynajmniej Polskie to czysta przepychanka co kto ma lepszego i za ile !!!! BEZSENS...
LEPSZE DZIELA WYCHODZA SLAWNYM FOTOGRAFOM Z UZYCIEM LAMPKI BIURKOWEJ NIZ Z NAJLEPSZYM SPRZETEM JAKI CO NIEKTORZY TU POSIADAJA. CO JA PISZE /FOTOGRAFIA OTWORKOWA/ BEZ DODATKOWEGO OSWIETLENIA NAWET...
Dlatego jestesmy daleko za murzynami patrzac na naszych zagranicznych kolegow... To taka nasza mania wielkosci. No ale nie mozna nam sie dziwic historia nie byla dla nas laskawa !!!!!
Dosc dewagacji i odbiegania od tematu. Ja wole dzialac niz tracic czas na nie wnoszace i tak nic do zycia dyskusje.
Jak dla mnie mozesz zamknac watek Jacku Z.
Z powazaniem i szacunkiem Patryk Czaplicki
D300 / 18-200mm 3,5-5,6f / Sabina 900 / studyjne graty /
Skontaktuj się z nami