Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    że tak się wychylę z takim bardzo amatorskim pytaniem ...
    czym różni się światło z ringflasha od światła z beauty disha (z dyfuzorem) ?

np. Beauty Dish 42/50/70 cm z dyfuzorem - da mi podobne światło -
    litości. Cały czas piszę, czym się rózni światło z ringa. Ostatnio nawet to wytłuściłem:

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Cechą ringa jest to jakie daje światło. Daje płaskie światło, słaby cień równy w każą ze stron.
    Beauty dish daje cień w jedną stronę - przeciwną w stosunku do położenia aparatu.
    ..co jest powodem tego, że wszyscy tak pałają miłością do RingFlashów?
    Absolutnie nie wszyscy. Jak dostałem ringa do studia to zaprosiłem kilka osób na pokaz. Ich odczucia były takie, że to nic nadzwyczajnego. Nie wiem czego sie spodziewano, jakie sobie robiono nadzieje. To dziwne światło. Płaskie, bo jest od frontu. Co jakiś czas jest na nie moda, ale właśnie generalnie to ono sie nie podoba.
    mało dla kogo to podstawowe światło. To raczej uzupełnienie nasadek, jak już sie ma 5 innych.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Beauty dish daje cień w jedną stronę - przeciwną w stosunku do położenia aparatu.
    BD daje taki cień bo zwyczajowo jest umieszczony z góry i/lub jakiegoś kąta

jeśli by RF też umieścić np. z góry i z podobnego kąta co zwyczajowo BD to też cień będzie padał w jakąś stronę (chyba, że dalej będzie umieszczony bardzo blisko modela/modelki)

z tym, że RF ma wycięcie/miejsce na obiektyw i tak się robi 99% zdjęć z RF - czyli światło prosto od strony aparatu
    ale gdyby BD umieść na statywie tuż nad obiektywem (tzw" światło prosto w mordę" ) to czy te cienie aż tak bardzo by się różniły ?
    a moc i promień cienia chyba zależy od wielkość RF/BD oraz od odległości od fotografowanego przedmiotu (modela/modelki)

dopytuje dosyć dociekliwie bo na wielu filmach pokazujących plenerowe sesje mody czy np. do playboya - bardzo dużo fotografów używa RingFlasha ... ale jeśli nie jestem maniakiem samoróbek a nie stać mnie na oryginalnego RFa (za 3-6 tys. zł) to czy dało by się uzyskać podobny efekt używając np. przenośnej lampy błyskowej/studyjnej z Beauty Dishem (koszt ok. 1,1-1,4 tys zł) ?
    czy efekty będą diametralnie różne?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Panowie,
    Dorzucę jeszcze inny pomysł.
    W jednym z tutoriali Elinchrome , gentelmen zachwalający, pokazuje Octe za plecami fotografującego i wyraźnie mówi , że jest to symulacja RF. Podkreśla przy tym, by przyjąc bardzo zwartą pozycję tak by ramiona fotografa nie powodowały dziwnych cieni w oczach Clair (to ta blondyna co pozuje).
    Proszę skomentujcie ten pomysł.

oto link http://www.youtube.com/watch?v=0pjPl...eature=related
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 04-03-2010 o 04:07

Domyślnie

jeśli by RF też umieścić np. z góry i z podobnego kąta co zwyczajowo BD to też cień będzie padał w jakąś stronę (chyba, że dalej będzie umieszczony bardzo blisko modela/modelki)

z tym, że RF ma wycięcie/miejsce na obiektyw i tak się robi 99% zdjęć z RF - czyli światło prosto od strony aparatu
    ale gdyby BD umieść na statywie tuż nad obiektywem (tzw" światło prosto w mordę" ) to czy te cienie aż tak bardzo by się różniły ?
    tak, będą się różniły zasadniczo, właśnie dlatego, że beauty jest z boku, a ring dookoła.
    Cień od beauty jest mocny, cień od ringa to taki słabiutki "duch"
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów