Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie RingFLASH hand made

Witam, wszystkich forumowiczow i uzytkownikow systemu Nikona.

Na wstepie chcialbym poinformowac, ze jest to moj pierwszy post w zyciu Z reguly bylem raczej pasywnym uczestnikiem wszelkich dyskusji. Postanowilem dac cos od siebie i podzielic sie czyms co moze sie Wam przydac i moze pomoc tak jak wielokrotnie pomagaly mi Wasze wypowiedzi i opisy.

Ring Flash daje bardzo fajny i mily dla oka efekt zmiekczonego cienia za fotografowana osoba (portret amerykanski). Zdjecie staje sie plastyczne i z racji doswietlania postaci na wprost nie mamy problemu z "uciekajacym cieniem".

Chcialbym opisac i pokazac w jak łatwy sposob mozna sprawic sobie "lampe pierscieniowa - blyskowa". Zafascynowany wypocinami innych (flickr byl glownym zrodlem inspiracji) i przede wszystkim efektem jaki daje to kółko. Po ulozeniu wszystkiego w glowie zabralem sie za realizacje wlasnego.

Co wyróżnia moj projekt to dostepnosc czesci w Polsce i stosunkowo niski koszt wykonania (w porownaniu z orginalnymi mniej lub bardziej PROFESJONALNYMI ringami....firma na "O").
    Wspomnialem o czesciach poniewaz w niektorych watkach piszecie ze czegos tam nie mozna dostac lub to nie to samo co posiadaja nasi koledzy z zza oceanu.
    Oczywiscie piszac niski koszt mam na mysli sam ring, poniewaz zrodlem swiatla jest "Sabinka 900" a ta juz do tanich nie nalezy. Zakladam, ze i tu mozna sobie poradzic. Portale aukcyjne pelne sa dedykowanych wyzwalaczy blysku za male pieniadze . Mysle ze nawet z SB-900 koszt napewno i tak nie przekroczy profesjonalnego odpowiednika np. firmy Hensel lub innych z high endowych tego typu gadzetow...

Dwie sprawy:
    1. wg mnie zastosowanie (mojego wariantu) wylacznie w studio. Ze wzgledu na system mocowania nie nadaje sie w plener.
    2. jesli komus zalezy na efekcie "kółeczek" w oczach, to sa one niepelne. Bardziej nazwalbym to ksiezycami.

Mysle, ze pozna wiosna powstanie cos bardziej mobilnego taka wersja beta. Gdzie beda wprowadzone poprawki i ulepszenia. Wtedy ring-a bedzie widac w oko juz w calosci.

Kosztorys:

1. rura - (czyli elastyczny przewod aluminiowy przeznaczony do wentylacji) - 19 zl /Castorama/
    2. pleksia matowa ok. 1-2 mm grub. za arkusz 1/1 m2 - 15 zl
    3. spray czarny matowy (syntetyczny lub na bazie nitro), puszka 150 ml - 11 zl /Castorama/
    4. klej "na cieplo" + pistolet (chyba kazdy to ma w domu)- mozna pozyczyc 0 zl
    5. folia aluminiowa sniadaniowa - zawsze jest w kuchni
    6. dedykowana lampa blyskowa - portal aukcyjny od 50 zl < ?
    7. t-shirt bialy + czarna skarpetka - bezcenne

Podliczajac:

Calkowity min. koszt (z lampa) ok. 95 zł

Niestety nie pokaze calego procesu tworzenia od A do Z poniewaz w momencie tworczosci nie w glowie bylo mi to wszystko dokumetowac. Dlatego w rekompensacie pare fotek "podzespolow" i krotki opis co i jak.

ZACZYNAMY:

1. Srednica rury i wielkosc ringa to kwestia potrzeby. U mnie srednica 38 cm przy przkroju 8,5 cm. Polecam
    mniesza sredn i wiekszy przekroj. Rozcinamy na pol zostawiajac sobie na ringa ciut "wieksza polowe przekroju wzdluznego całosci" Na zdjeciu odpad od mojego ringa.

2. Wykladamy to w srodku folia aluminiowa i jako przyklad biorac klosze lamp blysk. strona matowa folii - daje lepszy odblysk.
    3. Wycinamy z pleksi kolo biorac pod uwage zagiecia "uszka" na okolo calego ringa i w jego wewnetrznej czesci. Bezpiecznie jest zalozyc 1 cm do 1,5.

4. Teraz mozolny i nudny proces laczenia klejem "na cieplo" pleksi z rura alum. Wbrew pozorom tego typu klej jest dobrym i wystarczajaco mocnym spoiwem.
    5. No to najgorsze za nami. Jeszcze tylko "szyjka" z otworem na lampe i gotowe W tym celu nalezy dosc dokladnie pomierzyc dlugosc czesci palnikowej naszej lampki w zdluz i w szerz poniewaz potem moze ona byc luzna i kiwac sie jak przyslowiowy "zyd na kiju" Laczymy za pomoca kleju na cieplo.

6. Calosc idzie do domowej lakierni. Pare warst nalozylem w okolicy mocowania lampy blyskowej bo jak zobaczycie na zdjeciu ponizej tam moze uciekac najwiecej swiatla. U mnie przebija tylko na szczescie w paru dziurkach.....Acha i zabezpiczcie tasma pleksie bo bedziecie mieli frizbi a nie ringa

7. Jeszcze tylko owa skarpetka (widac ja na zdjeciach powyzej. Raczej wyprana Posluzy nam jako wyścółka i element uszczelniajacy lampe z wspmniana szyjka ringa. No i nie poryszecie sobie waszych lamp...
    8. I tak naprawde to juz wszystko. Ja pokusilem sie jeszcze na wykonanie softa aby zmiekczyc cien za fotografowana postacia lub przedmiotem. Tu wspomniany stary t-shirt sie przyda.
    I sam jestem w szoku, ze cos takiego mi sie chcialo robic, ale idac za ciosem jakos poszlo.... Dziewczyna sie tylko smiala, ze nawet jej by sie nie chcialo "dziergac" czegos takiego !

8. Mozna jeszcze zastosowac lustro odbijajace blysk i rozchodzace sie bardziej po okregu, ale jak komus sie nie chce bawic to nie trzeba

9. Komunikacja
    Dobrym patentem na polaczenie ringa z aparatem (minimalizacja kosztow) jest cos takiego. Dwustronne gniazdo jack 3,5 mm. Oryginalna kostka Nikona jako kabel synchro lampy z aparatem to koszt rzedu 100-150zl i wiecej. Tu mamy 6 zl. No i oczywiscie do tego 2 kable synchro. Ja dostalem wraz z lampami studyjnymi takze tego nie licze. Poradzilem sobie z komunikacja w taki sposob.
    Jak najbardziej porecznym bedzie tu rozwiazanie bezprzewodowego wyzwalania.

Galeria + pewnie jestescie ciekawi jak to dziala w praktyce

PODSUMOWANIE:

Oczywiscie metod na zrobienie czegos takiego sa setki. Najprostrza z nich to kupic markowy produkt za 3000 zl i cieszyc sie zabawa. Lecz patrzac na nasze polskie realia powiedzmy sobie wprost, niewielu stac na tak drogie dodatkowe wyposazenie studia. Oczywiscie tych ktorych stac niech nie maja mi za zle tego typu wypowiedzi, bo jak dla mnie to mozna wydac i 0,5 mln zlotych na sprzet i fotografowac bez szalu.
    Dlatego mysle, ze wielu z Was boryka sie podobnie jak ja z problemem w jaki sposob moze nie minimalnym (estetyka fotografii zobowiazuje ) ale jak najmniejszym kosztem uzyskac efekty jak najbardziej profesjonalne w swoim domowym atelier...
    JESTEM ZDANIA, ZE NIE APARAT LECZ FOTOGRAF ROBI ZDJECIA...

Pozdrawiam wszystkich, ktorzy dotrwali do konca...

I na sam juz koniec co z tego wyszlo:

Dla zainteresowanych mozna uzyskac cos takiego jak ponizej. Technika fotografowania w 3D + tego typu oswietlanie sceny i mamy fajny efekt. Dosc modny i na topie ostatnio w filmie , juz wkrotce TV i gdzie nie gdzie fotografii. (WSKAZANE OKULARY 3D (red/blue)

Ostatnio edytowane przez Patryk Czaplicki ; 02-03-2010 o 05:34
    D300 / 18-200mm 3,5-5,6f / Sabina 900 / studyjne graty /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk Czaplicki Zobacz posta
    to kupic markowy produkt za 3000 zl i cieszyc sie zabawa.a...

I na sam juz koniec co z tego wyszlo:

3000 - gdzie kupisz tak tanio prawdziwego ringa ?

Sam swego czasu chciałem zrobić swojego używając tego co ty - rury. Nawet ją kupiłem, leży w garażu . Mój projekt opierał sie jednak nie na jednej lampie, a na kilku rozłożonych po okręgu. U ciebie widac cień pod górę, co jest nienaturalne, a wynika z tego, że masz lampę sb900 na dole ringa. Jesli lampa ma byc jedna, to powinna byc u góry.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Hehe

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    3000 - gdzie kupisz tak tanio prawdziwego ringa ?
    Kazdy ring jest prawdziwy...

Cena:
    http://www.calumetphoto.com/item/BW7660/
    http://www.lencarta.com/safari-porta...head/index.php

Nie chcialbym na dzien dobry podpasc moderatorowi, ale uwazam ze nie masz racji:

U ciebie widac cień pod górę, co jest nienaturalne, a wynika z tego, że masz lampę sb900 na dole ringa. Jesli lampa ma byc jedna, to powinna byc u góry.
    Nie wazne czy lampa jest dolaczona od dolu czy gory. Cien "za" to kwestia kata pod ktorym focimy (bardziej od dolu lub wyzej niz fotografowany przedmiot, postac. A im dalej od tla, sciany dym bardziej rozmyty i niewidoczny.
    Mysle, ze warto bardziej skupic sie na mozliwosci rownomiernego oswietlenia twarzy. Bez tzw. "motylka pod nosem"...

http://www.expoimaging.com/product-d...&product_id=15 (zdjecie po prawej)
    http://www.calumetphoto.com/resource...vidMaynard.jpg
    http://www.scottkelby.com/blog/2008/archives/1478

i jeszcze zeby nie byc goloslownym i mozna za ta cene kupic i daje ten sam efekt co moj ring

http://alldigitalnikon.com/?p=891

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Patryk Czaplicki ; 02-03-2010 o 14:52

Domyślnie

Nie wazne czy lampa jest dolaczona od dolu czy gory. Cien "za" to kwestia kata pod ktorym focimy (bardziej od dolu lub wyzej niz fotografowany przedmiot, postac. A im dalej od tla, sciany dym bardziej rozmyty i niewidoczny.
    Mysle, ze warto bardziej skupic sie na mozliwosci rownomiernego oswietlenia twarzy. Bez tzw. "motylka pod nosem"...
    nie w przypadku ringa. Zmieniasz przecież rónocześnie położenie obiektywu i ringa
    Fotografowałem zarówno ringiem zrobionym podobnie, ale z lampą u góry jak i prawdziwym ringiem. Różnice sa takie jakie mówię.
    Zobacz na cień ramy od roweru. W góre jest duży. W ringu byłby identyczny w obie strony (i słabszy)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

coz...pewnie masz racje. Choc jestem innego zdania.
    Jak pisalem w pewnym fragmencie opisu, powstanie 2 wersja bardziej dopracowana.
    Ja jestem poki co zadowolony z efektu i to liczy sie dla mnie najbardziej...

Domyślnie

Dołóż drugą lampę po przeciwnej stronie. Albo 3 lampy co 120 stopni, lub 4 co 90 stopni.
    Ja kombinowałem 4 lampy, tanie elgawy zasilane sieciowo. Lampy mam, rure kupiłem, a potem odpuściłem temat, generalnie ze względu na kłopot z regulacją mocy w moich lampach. Po prostu tam nie ma regulacji.

Zobacz na zdjęcie dziewczyny w kapturze. W ringu powinieneś mieć cień słaby, równy w każą stronę. Ty masz z lewej strony silniejszy niż z prawej, a najsilniejszy na górze, nad kapturem. To nie jest równo.
    Cienia pod nosem i pod brodą nie masz (i to cie cieszy jak widzę), a w normalnym ringu on jest.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-03-2010 o 15:23

Domyślnie

Wszystko git tylko i do jednego i drugiego potrzebny jest generator
    i jak do drugiego w linku rzeczywiscie mozemy kupic generator i ring w cenie 3000zl
    to do pierwszego Quad lub Quadx kosztuje sporo wiecej

Ps w temacie ringow, to Jacku kiedys wrzucisz zdjecia z testow flashringa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Wszystko git tylko i do jednego i drugiego potrzebny jest generator

Quad lub Quadx kosztuje sporo wiecej
    no niestety

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    i jak do drugiego w linku rzeczywiscie mozemy kupic generator i ring w cenie 3000zl
    tego urządzenia nie znałem. Prawie 800 funtów, to nieco więcej niż 3 tys. Ciekawe.
    Powerlux który testowałem wychodził w sumie po 6 tys. (1000 WS) a tu mamy 600 WS za pół ceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no niestety

tego urządzenia nie znałem. Prawie 800 funtów, to nieco więcej niż 3 tys. Ciekawe.
    Powerlux który testowałem wychodził w sumie po 6 tys. (1000 WS) a tu mamy 600 WS za pół ceny.
    Rowno 3tys http://allegro.pl/item942845103_lamp...h_walizka.html
    jingbej czy jakos tak to prawdziwa nazwa
    mozna dostac zestawy z lepsza lampa (tylko teraz nie moge znalezc) z mocowaniem bowensa

Domyślnie

A ja po wielu próbach i kombinacjach z ringami maści różnej doszedlem do kilku konkluzji:
    DIY
    - albo świeci za slabo albo nie równo
    - jezeli rozwiązaliśmy problem pierwszy to albo jest delikatne albo wygląda na amatorke
    - jezeli rozwiązaliśmy te dwa problemy to jest jeszcze trzeci mianowicie "wiarygodność" i bezawaryjność.
    Ring jest specyficznym urządzeniem do specyficznych zadań, ciężko a czasem nawet nie da sie go zastąpić innymi modyfikatorami dającymi ten sam albo zbliżony efekt a jego padnięcie z nieznanych przyczyn może zalatwić nam sesje i/lub nawet opinie w "środowisku".

Na dzień dzisiejszy mialem zamawiać to:
    http://www.orbisflash.com/wa.asp?idW...the-orbis.html
    gdyż mam naprawdę potężną lamę LP70 a cena wynalazku nie powala ale po zobaczeniu zestawu z tej strony:
    http://www.lencarta.com/safari-porta...head/index.php
    Myśle ze lepiej będzie doskladać troszkę kaski niż eksperymentować z przerośniętym ray-flashem.

Pozdrawiam
    E.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów