Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korsarz Zobacz posta
    Dziękuję Wam za odpowiedzi, jak zwykle. Postanowiłem kupić kilka parasolek jak również softboxa.

Byłem dziś w Foto-7 w Gliwicach, na pytanie, ile kosztuje parasolka 110-118 cm, pani powiedziała, że parasolka "2 w 1" kosztuje... 170 zł. Mam do Was pytanie, czy są parasolki ze złota? Czy może inkrustowane brylantami? Bo na Allegro są po 20 (może nie 2 w 1, ale transparentne, odbijające niewiele droższe. )
    Foto-7 handluje markowym sprzętem stąd te ceny.
    Sam mam np. parasolki lastolite, mam dwuwarstwowe wersje, z czarnym "płaszczem" odbijającą a po sciągnięciu rozpraszająca. Do tego dostajemy fajny pokrowiec Markowe parasole mają jeszcze jedną zaletę, dane serie są wykonane z tego samego materiału co gwarantuję taką samą temperaturę barwową na planie. Z "chińczykami" może być różnie. Wybór należy do Ciebie
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciek.evo Zobacz posta
    .. ktoś kto jest na początku drogi chce wiedzieć co daje ładniejsze swiatło, nie wnikając w nic więcej. ..
    Tego nie odda żaden opis, to trzeba zobaczyć, pojść do studia. Tymczasem w przypadku kupowania optyki wszyscy przeglądaja sample, testują szkła. A lampy i nasadki kupują ... na slepo.
    Nie ma czegoś takiego jak ładniejsze światło. Jest po prostu inne. A do róznych celów potrzeba różnego światła. czasami odpowiedniejsze będzie z parasolki, czasami z softboxu. Niestety nie sposób powiedzieć jakie jest światło z parasolki , dziwne, ale tak jest. Bo to mocno zalezy od pomieszczenia w jakim stoi lampa. mały biały pokój, parasolka sieje światłem po całym pomieszczeniu, jest pełno odbitego. Kontrast spada.
    Duże studio, czarne, olbrzymia hala - brak odbitego, parasolka pracuje wiele ostrzej niz w pierwszym przypadku.

Byłem dziś w Foto-7 w Gliwicach, na pytanie, ile kosztuje parasolka 110-118 cm, pani powiedziała, że parasolka "2 w 1" kosztuje... 170 zł. Mam do Was pytanie, czy są parasolki ze złota? Czy może inkrustowane brylantami? Bo na Allegro są po 20 (może nie 2 w 1, ale transparentne, odbijające niewiele droższe. )
    Kolega kupił parasolkę 150 cm za kilkaset zł.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dlaczego ludzie kupują Mercedesy, BMW skoro na rynku jest zajebisty 126p w cenie kilkudziesięciu złotych max stówa dwie?
    Wątpię żeby były ze złota i wysadzane diamentami :/

O! Chyba wiem! Może tu chodzi o jakość materiałów i wykonania? Chyba nie .. tylko prawdziwy głupiec by tak pomyślał - czyli cholerni masoni, tak to oni kreują ceny.
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, macie rację, że światło jest inne. Chodziło mi bardziej o to czy ta inność jest warta swej ceny. Kupię jedno i drugie by się samemu przekonać co pięknie świeci i gdzie, w ostateczności zawsze będę mógł sprzedać.

@tomitom, wydaje mi się że różnica między BMW a 126P w odniesieniu do różnicy między parasolką za 20 zł i za 200 zł nie jest adekwatna. Myślę, że te parasolki różnią się drobiazgami, wymienione przez Ciebie samochody zaś różnią się wszystkim.

A co do masonów proszę nie wymieniaj tej grupy w żartach, bo bardzo ją akuratnie szanuję.

Domyślnie

@tomitom, wydaje mi się że różnica między BMW a 126P w odniesieniu do różnicy między parasolką za 20 zł i za 200 zł nie jest adekwatna. Myślę, że te parasolki różnią się drobiazgami *, wymienione przez Ciebie samochody zaś różnią się wszystkim. .
    Takie drobiazgi to np. sklejona cała parasolka razem z pokrowcem, aby ją rozpiąć trzeba było ją prawie rozerwać ! Odłażąca farba (jedna i druga) jednym słowem śmieć.
    Też dałem sie nabrać (2w1 sr/zł) z Allegro

*podkreślenie moje
    ff

Domyślnie

Podłączę się z pytaniem pod temat, jako że szukam właśnie podobnego sprzętu, czy softbox 80x120 (konkretnie taki: http://www.allegro.pl/item928454396_...uzor_grid.html) będzie za duży do sb900 czy to jeszcze ujdzie? Domyślam się ze takie rozmiary są dedykowane do lamp studyjnych, ale w warunkach terenowych ciężko z zasilaniem...jeśli ten za duży to jaki największy dałby radę pracując z sb900?
    Różne nikonowskie starocie...

Smile

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    Takie drobiazgi to np. sklejona cała parasolka razem z pokrowcem, aby ją rozpiąć trzeba było ją prawie rozerwać ! Odłażąca farba (jedna i druga) jednym słowem śmieć.
    Też dałem sie nabrać (2w1 sr/zł) z Allegro

*podkreślenie moje
    No to może miałeś wadliwy egzemplarz, nie reklamowałeś u sprzedawcy? Dają na to gwarancję (przynajmniej tak piszą, jak z realizacją tego to nie wiem). Moja 2 in 1 jest OK, równomierna farba, nie odłazi. Rozkładana i składana chyba z 20x.

Domyślnie

No to może miałeś wadliwy egzemplarz, nie reklamowałeś u sprzedawcy? Dają na to gwarancję (przynajmniej tak piszą, jak z realizacją tego to nie wiem). Moja 2 in 1 jest OK, równomierna farba, nie odłazi. Rozkładana i składana chyba z 20x.
    podaj sprzedawcę na PM jesli możesz
    ff

Domyślnie

parasolki to przede wszystkim dla mnie mobilność taka jakiej zaden softbox Ci raczej nie da, natomiast softbox jednak imo o wiele ładniej zmiękcza światło

Domyślnie

Ja ze swojego skromnego doświadczenia wyciągnąłem jeden wniosek (testowałem w pomieszczeniach od 20 do 80m2, czarne ściany biały sufit i podłoga) z softboxem jest zdecydowanie bardziej miękko niż z transparentną parasolką do tego softbox bardziej skupia światło można je lepiej wykorzystać i posłać dokładnie tam gdzie chcesz (przeważnie) parasolka natomiast daje ostrzejsze światło ale więcej go ucieka na boki (u mnie to nie przeszkadza bo mam czarne ściany ale w małym białym pomieszczeniu będzie sajgon. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów