Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja ze swojego skromnego doświadczenia wyciągnąłem jeden wniosek (testowałem w pomieszczeniach od 20 do 80m2, czarne ściany biały sufit i podłoga) z softboxem jest zdecydowanie bardziej miękko niż z transparentną parasolką do tego softbox bardziej skupia światło można je lepiej wykorzystać i posłać dokładnie tam gdzie chcesz (przeważnie) parasolka natomiast daje ostrzejsze światło ale więcej go ucieka na boki (u mnie to nie przeszkadza bo mam czarne ściany ale w małym białym pomieszczeniu będzie sajgon. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Ja ze swojego skromnego doświadczenia wyciągnąłem jeden wniosek (testowałem w pomieszczeniach od 20 do 80m2, czarne ściany biały sufit i podłoga) z softboxem jest zdecydowanie bardziej miękko niż z transparentną parasolką do tego softbox bardziej skupia światło można je lepiej wykorzystać i posłać dokładnie tam gdzie chcesz (przeważnie) parasolka natomiast daje ostrzejsze światło ale więcej go ucieka na boki (u mnie to nie przeszkadza bo mam czarne ściany ale w małym białym pomieszczeniu będzie sajgon. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia.
    wszystko zależy od rodzaju parasolki, czaszy na lampie i ustawienia parasolki względem czaszy (o czym się zapomina) - lubię pracę na parasolach (dlatego mam kilka rodzai w zależności od potrzeby), jak również szybko przed parasol (oczywiście w miarę potrzeby) można zakładać dodatkowe folie -- i bagażnik może być dużo mniejszy, co do "miękkości"
    światła jest to pojęcie względne, często w studio mieszam miękkie z ostrym światłem pracując n 4 lampach
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętokrzyskie

Domyślnie

podepnę się pod temat
    jaki rodzaj parasolki wybrać w plener?

Parasolka-softbox 90cm
    PARASOLKA ROZPRASZAJĄCA BIAŁA 90 cm
    PARASOLKA BIAŁA ODBIJAJĄCA
    nikon d90 + tamrac adventure 6 (5546)

Domyślnie

Ja jak zawsze jestem wywrotowcem, bo u mnie jest na odwrót: softbox daje mi ostrzejsze, bardziej wyraziste świtało niż parasolka odbijająca. Oczywiście cień z softboxa jest miękki i subtelny, ale jednak bardziej 'konkretny'. Parasolka natomiast bardzo zmiękcza całe zdjęcie. Softbox można tylko stosować w jeden sposób a przy parasolce można wiele rzeczy zmieniać, choćby jej odległość od lampy czy zmianę czaszy. Daje to światło o różnym poziomie 'ostrości'.

Domyślnie

Michal
    Mam taka teorie, ze Twoje wrazenie iz parasolka daje bardziej "miekkie" swiatlo jest spowodwane tym , ze z parasolki swiatlo moze "uciekac" na boki. Odbija sie od scian i wracajac powoduje dodatkowe "zmiekczenie". Takie, moje gdybanie

Domyślnie

Chyba nikt nie wspomniał o różnicy w "blikowaniu" parasolka raczej nie nadaje się do zdjęć na których wychodzą wyraźne odbicia źródła światła - wtedy zamiast ładnego paseczka widzimy parasolkę.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów