Parasolka transparentna (albo odbijająca) 100-110 cm
Softbox 80x80 cm z podwójnym dyfuzorem.
Czy różnica w świetle będzie bardzo znaczna?
Bo cena jest - softbox jest 15x droższy...
Szukaj
Parasolka transparentna (albo odbijająca) 100-110 cm
Softbox 80x80 cm z podwójnym dyfuzorem.
Czy różnica w świetle będzie bardzo znaczna?
Bo cena jest - softbox jest 15x droższy...
Ja na fotografowaniu nie znam się praktycznie ale z tego co wyczytałem u TEGO Scott'awynika, że światło z softboxu jest bardziej soft niż z parasolki odbijającej (o transparentnej nie wspominał
).
To tak co prawda w temacie ale raczej potraktować jako SPAM i ewidentne nabijanie postów![]()
Z mojego: softbox daje bardziej miękkie światło. I Softboxem na upartego modelujesz, szczególnie jak jest taki "mały".
Parasolka transparentna i softbox dadzą podobny efektAle oczywiście softbox da bardziej miękkie i do tego ładniej wygląda na zdjęciach - jest bardziej naturalnym źródłem światła.
D90 + szkło + pełno "gratów" których przybywa
porównując sprzęt do lamp błyskowych to softbox lastolite'a daje przepaść różnicy w stosunku do parasolki pod względem miękkości. Do tego oszczędność prądu, etc![]()
a jakby wypadlo porowanie do markowych parasolek, mam westcott'y i w porownaniu do chinczykow jest przepasc, jesli chodzi o efekty, jak i o uzyty material, ale cena mowi sama za siebie, moze w zakupie ni ejest najdrozsza, ale koszty transportu z usa+clo+vat podnosza cene
d.
Nie ma co porównywać parasolki do softboxa, oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Używamy w zależności od potrzeb.
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
po to jest ten temat żeby je porównaćktoś kto jest na początku drogi chce wiedzieć co daje ładniejsze swiatło, nie wnikając w nic więcej. Gdyby kazdy miał takie podejście to na forum każdy temat składał by się tylko z jednego posta
wszystko w życiu ma swoje plusy i minusy..
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
Dziękuję Wam za odpowiedzi, jak zwykle. Postanowiłem kupić kilka parasolek jak również softboxa.
Byłem dziś w Foto-7 w Gliwicach, na pytanie, ile kosztuje parasolka 110-118 cm, pani powiedziała, że parasolka "2 w 1" kosztuje... 170 zł. Mam do Was pytanie, czy są parasolki ze złota? Czy może inkrustowane brylantami? Bo na Allegro są po 20 (może nie 2 w 1, ale transparentne, odbijające niewiele droższe. )
Skontaktuj się z nami