Close

Strona 14 z 31 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 305

Domyślnie

raz sa fotki z luxa raz z nocti
    raz wlaczona opcja automatycznego wykrywania szkla raz nie (wlaczona usuwa winiete)
    raz podkrecane w LR raz nie
    stad roznice
    Road to Manila

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dalekie, blisko jeziora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    raz sa fotki z luxa raz z nocti
    raz wlaczona opcja automatycznego wykrywania szkla raz nie (wlaczona usuwa winiete)
    raz podkrecane w LR raz nie
    stad roznice
    O i o to chodziło.
    Dzięki za wyjaśnienie i czekam na więcej
    Nie mam czasu...

Domyślnie

apropos tej długiej listy użytkownikow Leica...
    w sumie mnie też chodziło o M9.... a nie o linki do zdjęć z II wojny światowej
    bo o ile jestem w stanie sobie wyobrazić jak człowiek przestawia się z MF na AF, to w drugą strone... mnie osobiście jest dośc ciężko to sobie wyobrazić.

Dziś do ślubów potrzeba użytecznego iso....wysokiego, lampy z bajerami, a kiedyś było iso 200 i wyżej nikt nie skoczył, bo nie było... tak samo z innymi udogodnieniami np autofocusem - stąd wynikało moje pytanie.
    Czy dziś, tak po dobroci którykolwiek ze ślubnych fotografów (dla przykładu tylko) zgodziłby się oddać wszystkie czułości powyżej iso 200???
    Leica jak dla mnie w temacie ostrzenia jest takim dobrowolnym krokiem w tył - dla mnie, niekoniecznie dla innych (nie bijcie!)
    Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja, w drugą strone powrót bywa ..."bolesny" - staram się dociec jak bardzo uciążliwe to jest.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

ostrzenie w dalmierzu a ostrzenie w dslr to dwie roznie sprawy
    mam zrobionych M9 ponad tysiac zdjec i odsetek nieostrych jest naprawde znikomy, rzedu kilku procent
    a poza statycnzymi zdjeciami mialem juz np dosc dynamiczna sesje
    mysle ze gdybym robil te same fotki np 5D przestrzelonych bylo by duzo wiecej i mowie to bez zlosliwosci
    Road to Manila

Domyślnie

dalmierzem ostrzy sie generalnie wygodnie i przyjemnie, precyzje mechanizmow (szkiel) nie ma co porownywac z zadnym SLR, jest tylko jeden minus,
    jesli trafilmy na motyw ktory w "latce" tak sie rozdwoi ze nie wiadomo pozniej co jest co, wtedy trzeba chwile poglowkowac

przy czym wszystko sprawdza sie max do umiarkowanie szybkich akcji, bo jak np. bedzie w nasza strone biegl pies to zlapanie na nim ostrosci
    bedzie mocno problematyczne

no ale to nie jest puszka dla fotografa sportowego... w zastosowaniach w ktorych najczesciej uzywa sie dalmierzy, precyzja jak i szybkosc
    ostrzenia jest jak najbardziej wystarczajac i mnie - osobie ktora w lustrze nie trafi szkiel MF - na dalmierzu pracuje sie bardzo dobrze
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 09-02-2010 o 21:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    ostrzenie w dalmierzu a ostrzenie w dslr to dwie roznie sprawy
    mam zrobionych M9 ponad tysiac zdjec i odsetek nieostrych jest naprawde znikomy, rzedu kilku procent
    a poza statycnzymi zdjeciami mialem juz np dosc dynamiczna sesje
    Ok wierzę na słowo.
    Czy masz może (lub ktos inny) pod ręką jakis gotowy link do.... pokazu? co widać w wizjerze takiego dalmierzowego aparatu - najlepiej M9 podczas ostrzenia? Pytam, bo mnie to ciekawi - sama mam astygmatyzm i ... idea ostrzenia dalmierzem jest dla mnie niemal tak samo abstrakcyjna ( w sensie efektów) jak i ostrzenia manulanego w lustrzance - nawet takiej z wypasionym wizjerem, matówką itp Podejrzewam, że jest to do ogarnięcia, wszak astygmatyzm to nie jest wymysł dzisiejszych czasów. W kievie...dla mnie było to mocno problematyczne - tzn nigdy nie byłam do końca pewna czy "już" czy "jeszcze nie", a wynalazku "zielonej kropki" tam nie było
    Ostatnio edytowane przez jm ; 09-02-2010 o 21:30
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    dalmierzem ostrzy sie generalnie wygodnie i przyjemnie, precyzje mechanizmow (szkiel) nie ma co porownywac z zadnym SLR, jest tylko jeden minus,
    jesli trafilmy na motyw ktory w "latce" tak sie rozdwoi ze nie wiadomo pozniej co jest co, wtedy trzeba chwile poglowkowac
    Racja. Kiedys ostrzylem na psa, ktory siedzial w takiej klatce z drobnymi kratkami. Tak mi sie wyostrzylo, ze nie zjechalem tych kratek co trzeba i mimo, ze pies byl ode mnie 1,5 metra, to ostrosc poleciala na drugi plan - cos kolo 5 metrow
    No i jak kiedys tlum podrzucal do gory mlodego chlopaka na koncercie. Trzeba bylo uzyc hiperfokalnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Ok wierzę na słowo.
    Czy masz może (lub ktos inny) pod ręką jakis gotowy link do.... pokazu? co widać w wizjerze takiego dalmierzowego aparatu - najlepiej M9 podczas ostrzenia? Pytam, bo mnie to ciekawi ...
    http://www.youtube.com/watch?v=1a8wz...eature=related
    od ok.7.30 min.
    Poza tym jak często tak naprawdę potrzebujemy AF ? Ileż to razy używam go tylko dlatego, że jest . A Tobie jm to już w ogóle się dziwię co tak AF-u bronisz .

Piękne, dalmierzowe czasy znowu do mnie wrócą. To jest TO.
    Ostatnio edytowane przez burton ; 09-02-2010 o 22:14
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    http://www.youtube.com/watch?v=1a8wz...eature=related
    od ok.7.30 min.
    Poza tym jak często tak naprawdę potrzebujemy AF ? Ileż to razy używam go tylko dlatego, że jest . A Tobie jm to już w ogóle się dziwię co tak AF-u bronisz .

Piękne, dalmierzowe czasy znowu do mnie wrócą. To jest TO.
    łatwizna
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    łatwizna
    Oczywiście, ze w tym konkretnym i statycznym przykładzie to łatwizna. A jaka przyjemność . Pokazuje to, o co pytała jm. Przy przekadrowaniu nadal mam ostrość tam, gdzie ją nastawiłem .
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Strona 14 z 31 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów