Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 122

Wątek: RF vs (D)SLR

Domyślnie

generalnie to nie jest mi latwo robic fotki bo jak widac nie tylko ja mam na to ochote

Road to Manila

Domyślnie

i Ty mowisz, ze potrzebujesz cichej migawki, zeby nie zwracac na siebie uwagi hihihi

swietna fotka

Domyślnie

no wlsnie w domu bardzo potrzebuej cichej migawki
    klapniecie w Hasselu zamyka skutecznie male powieki, a 12 klatek szybko sie konczy
    Road to Manila

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Tak.
    Mam znajomego, zapalonego fotografa - kolekcjonera. Ma możliwości, więc testuje, zmienia, szuka swojego Graala
    Zachwycił się Ikonem, kupił. Po kilku podróżach rozregulował mu się dalmierz - wystarczyło najlżejsze puknięcie, żeby aparat to odczuł. Trzeba go było systematycznie i pieczołowicie przeglądać, regulować i serwisować.
    Chciałbym, żeby to była nieprawda, bo sam napalałem się na Ikona, ale delikatność tego sprzętu każe uważać i to bardzo... A to z kolei przeszkadza w swobodnym używaniu tego narzędzia w warunkach miejsko-podróżniczych.
    Nie zmienia to faktu, że Ikon jest pięknym aparatem, stwarzającym możliwość używania znakomitej optyki.
    Zdaje się, że kol Kichu jest posiadaczem - może coś na ten temat więcej powiedzieć.
    Hm, a czy Twoj znajomy nie jest moze nazbyt pedantyczny jak to czesto z kolekcjonerami bywa ? Nie pisze zlosliwie, handluje poprostu sprzetem foto i znam paru kolekcjonerow i ich lupy zawsze noszone w celu wyszukania tej cwiercmilimetrowej ryski ktora oczywiscie wyklucza zakup Ja jestem uzytkownikiem nie jednego Ikona a dwoch od dlugiego dosc czasu i jako ze lubie focic ulice moj aparat nie raz nie dwa obijal sie o rozne twarde i mniej twarde rzeczy i zaden z nich nigdy nie potrzebowal regulacji. Przy Leice faktycznie czuje sie roznice w budowie, to prawda, ale nie nazwal bym tego aparatu nigdy delikatnym a pisanie ze kazde najmniejsze pukniecie wymaga korekcji dalmierza to jakies opowiesci bajkowe dla mnie sa. Oczywiscie nie wykluczam ze znajomy trafil na felerny egzemplarz, to tez jest mozliwym ale na pewno nie norma. Spokojnie polecam Ikona jako aparat do codziennego uzywania i powiem wiecej, jako najlepszy moim zdaniem dalmierz na rynku, Besse jak najbardziej tez. Ja niemalze zameczylem moja przed sprzedaza dwa lata temu, nowy wlasciciel zadowolony bardzo, dalej foci i nic sie nie dzieje.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    no właśnie, jak sam powiedziałeś różnica w cenie między noktonem i noctiluxem jest olbrzymia. jak dla mnie za duża.

teraz tak patrzę, to wybór najlepszego RF jest bardzo trudny. zaraz się wkurzę i kupię jasną 50'kę f/1.2 nikona i na tym się skończy pęd do jasnych szkiełek
    Nie rob tego bledu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Hm, a czy Twoj znajomy nie jest moze nazbyt pedantyczny jak to czesto z kolekcjonerami bywa ? Nie pisze zlosliwie, handluje poprostu sprzetem foto i znam paru kolekcjonerow i ich lupy zawsze noszone w celu wyszukania tej cwiercmilimetrowej ryski ktora oczywiscie wyklucza zakup Ja jestem uzytkownikiem nie jednego Ikona a dwoch od dlugiego dosc czasu i jako ze lubie focic ulice moj aparat nie raz nie dwa obijal sie o rozne twarde i mniej twarde rzeczy i zaden z nich nigdy nie potrzebowal regulacji. Przy Leice faktycznie czuje sie roznice w budowie, to prawda, ale nie nazwal bym tego aparatu nigdy delikatnym a pisanie ze kazde najmniejsze pukniecie wymaga korekcji dalmierza to jakies opowiesci bajkowe dla mnie sa. Oczywiscie nie wykluczam ze znajomy trafil na felerny egzemplarz, to tez jest mozliwym ale na pewno nie norma. Spokojnie polecam Ikona jako aparat do codziennego uzywania i powiem wiecej, jako najlepszy moim zdaniem dalmierz na rynku, Besse jak najbardziej tez. Ja niemalze zameczylem moja przed sprzedaza dwa lata temu, nowy wlasciciel zadowolony bardzo, dalej foci i nic sie nie dzieje.
    Może tak być, jak piszesz - pedanteria kolekcjonerska zabija czasem radość fotografowania. napisałem to , co wiem - jak się okazuje - jest w tym ziarno prawdy. Trzeba oddawać do serwisu te cacka, słynące z niezawodności i pancerności. I liczyć się z wydatkami... Przychodzi mi na myśl kolega, który kupił sobie Volvo w imię niezawodności i bezpieczeństwa rodzinnych wyjazdów i w Turcji pierdyknęła mu automatyczna skrzynia biegów. W nocy. Był z żoną i trzyletnim synem.

Serwis, laweta i wymiana kosztowała go 12.000 złotych.
    Dziękuję za Ikona z Zeissem 1,5, z którym jest więcej zabawy, niż z Sigmą. Jakoś mnie to nie pociąga...
    Natomiast nie słyszałem o kłopotach z Contaxem... Ciekawe, jak to jest...
    Na moje pytanie o konieczność kalibracji dalmierza w M7 usłyszałem od sprzedawcy, że nic nie trzeba robić, chyba, że aparat spadnie z 10 piętra, albo skończy 30 lat.
    Okazuje się, że jednak niekoniecznie jest tak różowo.

Pozdrawiam
    Pat
    Fuji X100 i głód ulicy

Domyślnie

Dziękuję za Ikona z Zeissem 1,5, z którym jest więcej zabawy, niż z Sigmą. Jakoś mnie to nie pociąga... Natomiast nie słyszałem o kłopotach z Contaxem... Ciekawe, jak to jest...
    Nie porownuj Zeissa 1.5 do wspolczesnych Sigm, to dwa zupelnie inne swiaty. Zeiss 1.5/50 to szklo robione wspolczesnie, ale bedac dokladna kopia konstrukcji optycznej z lat 30-tych ze wszystkimi jej ograniczeniami.
    Owdzieczajace sie oryginalnym obrazowaniem nie porownywalnym z innymi dostepnymi szklami.

Jak nie chcesz sie w takie cos bawic to jest ZM ma bezproblemowego 50/2. Albo kupujesz ktores ze wspolczesnych
    szkiel z czerwona kropka.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Trzeba oddawać do serwisu te cacka, słynące z niezawodności i pancerności. I liczyć się z wydatkami...
    Niestety dalmierz jest urzadzeniem mechaniczno-optycznym i wymaga okresowej regulacji, nic sie na to nie poradzi i taki jest jeden z minusow dalmierzy. Ale to troche tak jest jak by sie krzywic na Hasselblada ze trzeba go co jakis czas przesmarowac - tak to poprostu dziala i tyle. I nie przesadzajmy z tymi regulacjami tez, uzywam dalmierzy od lat chyba 5ciu i nigdy jeszcze zadnego nie regulowalem. Dalmierze nie sa dla wszystkich absolutnie, jak bym mogl podpiac Noctiluxa do powiedzmy Contaxa Aria to oczywiscie ze bym wolal ostrzyc na wielkiej pieknej matowce, ale niestety cudne dalmierzowe szkla dzialaja tylko na dalmierzowych korpusach wiec jesli sie chce jedno trzeba sie pogodzic z drugim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Nie rob tego bledu
    masz na myśli nikona 50 1.2?
    Mamiya + Sony

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    masz na myśli nikona 50 1.2?
    Tak, mialem jeszcze w czasach jak szukalem dla siebie 50siatki lustrzankowej i fajne szklo, ale nic specjalnego w nim nie widzialem. Wolal bym jakakolwiek Lejke, nawet ta najtansza 40mm f2 (cudny zestaw z Bessa R3A)

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów