Close

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 122

Wątek: RF vs (D)SLR

Domyślnie

nie przypadła Ci ze względu na co? Bo piszesz, że "nic specjalnego w nim nie widziałem" i nie wiem jak to rozumieć
    Mamiya + Sony

Domyślnie

z tego co mi wiadomo, to podobno lepszy jest nikon 58 1.2 (ale cena też lepsza )

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    nie przypadła Ci ze względu na co? Bo piszesz, że "nic specjalnego w nim nie widziałem" i nie wiem jak to rozumieć

Hm, wytlumacze najprosciej jak potrafie Sa szkla ktore procz swietnych wlasciwosci optycznych, idealnej ostrosci, braku znieksztalcen i wszystkiego innego co mozna zmierzyc maja to "cos" co sprawia ze zachwycaja. Nie mowie tylko o bokehu, bo to jest jedna z subiektywnych rzeczy ktorych nie mozna zmierzyc, mowie raczej o "charakterze" z braku lepszego okreslenia ktorego bokeh jest czescia. Jak szukalem dla siebie 50siatki (ktora jest jedyna dlugoscia szkla jaka uzywam wiec poszukiwania byly dla mnie wazne) jakis spory czas temu zrobilem sobie porownanie szkiel ktore mnie ineteresowaly najbardziej, a ze mialem nieograniczony dostep do sprzetu jak mieszkalem w US zrobilem sobie takie zestawienie (jesli pamiec nie myli):

- Leica Noctilux
    - Nikon AIS 50mm f1.2
    - Nikon D 50mm f1.4
    - Canon EF 50mm f1/2
    - Canon EF 50mm f1.4
    - Olympus OM 50mm f1.2
    - Pentax K 50mm f1.2
    - Contax 50mm f1.4

wszystkie procz Noctiluxa byly mocowane na Canonie EOS3 i zrobilem na nich piec bodajze takich samych zdjec w roznych warunkach dla najlepszego porownania. Straszne oburzenie wywowalem moja konkluzja testu na moim wtedy jeszcze dzialajacym blogu ze praktycznie roznice miedzy tymi wszystkimi szklami byly bardzo minimalne i praktycznienioe znaczace. Jedynym szklem ktore zdecydowanie odstawalo od reszty byl wlasnie Noctilux i jego zostawilem. Z tym ze jedynym przyrzadem pomiarowym ktory uzywalem byly moje oczy wiec odczucie bylo oczywiscie subiektywne. Ktos kiedys zrobil podobny test i wygral Contax ponoc, slyszalem, ale gwarantuje Ci ze w zyciu nie powiedzial bys ktore szklo zrobilo ktore zdjecie, mozna by kazdego uzywac z niemalze takimi samymi efektami, procz Noctiluxa. To wiec mam na mysli ze nic specjalnego, jest takie jak inne szkla z tej polki.

Powyzej zostal wspomniany Nikon 58mm f1.2 ktorego nigdy nie uzywalem ale definitywnie patrzac na zdjecia mozna powiedziec ze ma to "cos" - cena zreszta to ilustruje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    z tego co mi wiadomo, to podobno lepszy jest nikon 58 1.2 (ale cena też lepsza )
    a ja czytałem, że nie pod każdym względem

tomwidlak błagam powiedz, że masz jeszcze gdzieś ten test i możesz go pokazać
    Ostatnio edytowane przez kh29228 ; 27-01-2010 o 21:13
    Mamiya + Sony

Domyślnie

a ja czytałem, że nie pod każdym względem
    A nie czytałeś przypadkiem o 55/1.2? 58/1.2 to szkło - legenda. Za równowartość jednego możesz mieć worek 50/1.2 i 55/1.2.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

tomwidlak błagam powiedz, że masz jeszcze gdzieś ten test i możesz go pokazać
    blog usunalem dawno temu ale chyba mam zdjecia jesli nie pokasowalem i opisalem jakos zeby poznac jak uda mi sie uruchomic moj glowny komputer (spalony zasilacz) to poszukam i jesli znajde pokaze ale to zapewne chwile potrwa

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    A nie czytałeś przypadkiem o 55/1.2? 58/1.2 to szkło - legenda. Za równowartość jednego możesz mieć worek 50/1.2 i 55/1.2.
    Absolutnie, nawet nazywa sie inaczej niz wszystkie inne Nikkory: Noct-Nikkor

Domyślnie

jejku, wiem, że 58 1.2 to noct i kosztuje 10X tyle, ale zaraz poszukam testu, który pokazuje że 50 1.2 AIS pod kilkoma względami nie jest gorszy od 58 1.2
    Mamiya + Sony

Domyślnie

jejku, wiem, że 58 1.2 to noct i kosztuje 10X tyle, ale zaraz poszukam testu, który pokazuje że 50 1.2 AIS pod kilkoma względami nie jest gorszy od 58 1.2
    no i oczywiście nie mogę tego testu na szybko znaleźć. ale będę szukał aż znajdę chodziło o to w nim, że na przesłonach poza f/1.2 50'ka była ostrzejsza od 58'ki.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

no i oczywiście nie mogę tego testu na szybko znaleźć. ale będę szukał aż znajdę chodziło o to w nim, że na przesłonach poza f/1.2 50'ka była ostrzejsza od 58'ki.
    A 1.4/50 na 1.4 ostrzejszy od 1.2/50 na 1.4, a 1.8/50 ostrzejszy na 1.8 od 1.4/50 na 1.8... a skrzynka była czerwona, a list był do wuja Leona...
    A wszystko to gówno warte, odpowiedział Palivec układając podstawki w kredensie
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów