Close

Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 214
    subek
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyrafal Zobacz posta
    Witam wszystkich!

Generalnie jestem świeżo upieczonym posiadaczem d90-tki, a wiadomo jak to bywa z nowicjuszami - chcą mieć od razu wszystko jak najlepiej. Bardzo zainteresowała mnie możliwość wgrania profili z wyższych modeli - w tym ze słynnego D2X - nie powiem napaliłem się jak cholera, że kolorki będą ekstra i wogóle
    Co się okazuje - po wgraniu, wczytaniu i pstryknięciu na tych profilach kilku fotek, w porównaniu z z tymi samymi kadrami na profilach standardowych d90 - szału po prostu nie robią. Co więcej - nie widzę kompletnie różnicy pomiędzy DX1, DX2 i DX3 Zdjęcia robiłem w pokoju przy sztucznym oświetleniu jako JPEG. Sam nie wiem...czy Wy te różnice wyłapujecie?
    Faktycznie - w dużej mierze na pewno jest to kwestia gustu/upodobań, jednak pomijając ten fakt - na prawdę liczyłem że te słynne profile d2x będą jakieś takie WOOOW

pozdrawiam
    Bo to tylko profile, a nie sprzęt i fotograf. Jestem totalnym amatorem z aparatu w komórce przesiadłem się na D90 z kitowym obiektywem do 105 i nikkorem 70-300 i wydawało mi się, że jest pozamiatane. Do czasu aż siostra mi nie dała na chwile swojego D700 i obiektywu w cenie dobrego auta, wtedy już w ogóle myślałem, że robię zdjęcia na medal aż nie usiedliśmy obok i nie robiliśmy zdjęć na zmianę. Ona moim kiepskim przy jej sprzętem, a ja jej wypasem. Z mojego D90 z obiektywem za 2 tys bez używania żadnych profili wyciągnęła 10 razy więcej niż ja po pół godzinnym kręceniu wszystkimi ustawieniami przy jej sprzęcie który te profile o których mowa ma już wbudowane.

Domyślnie

Zotornik - tak właśnie mam zamiar zrobić, porobić parę fotek w różnych sytuacjach i później sprawdzić do jakiej konkretnie pasuje mi konkretny profil - każdy ma swoje preferencje i jednemu będzie się podobała wzmocniona kolorystyka a innemu naturalny balans....co nie zmienia faktu oczywiście, że oczekiwałem po tych d2x-ach czegoś więcej
    Póki co pozostaje tylko być pokornym i się uczyć i uczyć

pzdr
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez subek Zobacz posta
    Bo to tylko profile, a nie sprzęt i fotograf. Jestem totalnym amatorem z aparatu w komórce przesiadłem się na D90 z kitowym obiektywem do 105 i nikkorem 70-300 i wydawało mi się, że jest pozamiatane. Do czasu aż siostra mi nie dała na chwile swojego D700 i obiektywu w cenie dobrego auta, wtedy już w ogóle myślałem, że robię zdjęcia na medal aż nie usiedliśmy obok i nie robiliśmy zdjęć na zmianę. Ona moim kiepskim przy jej sprzętem, a ja jej wypasem. Z mojego D90 z obiektywem za 2 tys bez używania żadnych profili wyciągnęła 10 razy więcej niż ja po pół godzinnym kręceniu wszystkimi ustawieniami przy jej sprzęcie który te profile o których mowa ma już wbudowane.
    wypada tylko przyklasnąć i powiedzieć: dokładnie, nic dodać, nic ująć

a propos profili, to wgrałem d2x i pasuje mi kolorystyka.
    N

Domyślnie

Te profile D2X to to samo co mamy w Camera RAW w zakładce Kalibracja aparatu > profil aparatu ? Przy wywoływaniu NEF?
    Jeśli tak to przynajmniej na monitorze komputera przy wywoływaniu NEF ja widzę na pierwszy rzut oka różnicę pomiędzy nimi, zazwyczaj przeglądam wszystkie i "dopasowuję" do zdjęcia.

Wbudowane profile w D90 też sporadycznie używałem, ale odkąd zacząłem większość zdjęć robić w NEF wolę "dopasować" profil na komputerze, ale i tak wgram te D2x do aparatu

Domyślnie

Wgrałem według instrukcji, wypróbowałem, działa. Cieszy ,mnie to, bo nie lubię przy zdjęciach kombinować w kompie.
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woytec60 Zobacz posta
    Pozwoliłem sobie podnieśc wątek bo...właśnie wgrałem profile D2X do D90
    Otóż trzeba ściągnąc profile ze strony Nikona

Witam, mógłbyś podać linka ? Kurcze, bo szukam i nie mogę odszukać;/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zorg76 Zobacz posta
    Wgrałem według instrukcji, wypróbowałem, działa. Cieszy ,mnie to, bo nie lubię przy zdjęciach kombinować w kompie.
    to jak i ja, też lubię mieć akceptowalne fotki prosto z puszki
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zorg76 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez burz Zobacz posta
    to jak i ja, też lubię mieć akceptowalne fotki prosto z puszki
    No tak, obraz bez profili w aparatach Nikon jest zupełnie nie akceptowalny! Z profilami to co innego, jpg-i niemal nie do poznania. Prawie kadrować nie trzeba i zdjęcia same się robią!

Domyślnie

czy ja pisze o kadrowaniu? czy profile do tego służą?
    Mnie chodzi o kolorystykę, tylko i wyłącznie. Nie mam czasu na zabawę z komputerem, pracują w .jpg-ach, a profil z d2x daje mi akceptowalny odcień skóry.
    Zadowolony?
    N

Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów