Close

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 214

Domyślnie

W takim razie może to pomoże zgłębić zagadnienie

http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
    tekst miał być niby prosty i przystępny, ale wg mnie takim nie jest - bo i temat złożony

p.s. a mówiąc dużo prościej, profile to odpowiednio przygotowane "gotowe" wzorce kolorystyczne, które możemy zastosować w odpowiednich ku temu okazjach. Np. profil "portret" skupia się na oddaniu w jak najwierniejszy sposób kolorystyki ludzkiego ciała, inne profile ....
    ale masz przecież też o tym kilka słów w instrukcji aparatu

i jeszcze tu coś niecoś
    http://www.profilab.pl/profile_icc/ICCv2.pdf
    Ostatnio edytowane przez zotornik ; 09-11-2009 o 21:32
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

dzięować bardzo a używasz sam? sprawdza się to, czy szkoda sobie głowę zawracać?

Domyślnie

No cóż, jak każda zabawka na początku cieszy, a potem ... ląduje w dolnej szufladzie.

A na poważnie, to zależy kto robi jakie zdjęcia oraz jak szybko musi uzyskać ostateczny wynik.
    No bo teoretycznie /i praktycznie/ robiąc zdjęcia w RAW-ach możesz profile podmienić w czasie obróbki.
    Żeby być zadowolonym z efektów, to trzeba trochę nabyć doświadczenia, co który profil nam zapewni.
    Jak masz czas i chęć na robienie zdjęć "doświadczalnych" to warto popróbować, bo to zawsze dodatkowe doświadczenie i wiedza.
    Po za tym to również w dużej mierze kwestia gustu i upodobań /kolorystycznych/, a to zagadnienie jest już niemierzalne

Osobiście najbardziej przypadł mi do gustu jeden z profili B&W, wg mnie znacznie ciekawszy / specjalnie nie piszę lepszy z powodów j/w / niż ten oryginalny z puszki D90.
    Natomiast z tymi profilami d2x, to jest trochę jak z innymi kompleksami których niektórzy mają sporo w zależności od posiadanej puszki. Są inne niż te zaimplementowane w DXX, ale nie są też jakimś panaceum na wszelkie sytuacje, a czasem wręcz się nie nadają /znów kwestia gustu/.

Możesz też w końcu zbudować swój własny profil modyfikując jeden z tych który najbardziej Ci odpowiada.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

mi się wydaje, że co za dużo to niezdrowo i tak lubię siedzieć nad zdjęciami, więc mi to nie przeszkadza aczkolwiek dobre bw by się przydało, bo to co w puszce to wg mnie zbyt mało kontrastowe, takie szarawe...mało czarnego ale to tak wg mnie lubie więcej czerni

dzięki za konkrety: )

Domyślnie

Czekałem dzielnie, aż będzie możliwość załadowania tych profili, zanim się Nikon ogarnął to D2XmodeIII ładuje mi automatycznie lajtrum.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Nie ma za co zotornik! A tak na marginesie to wśród tych dziesięciu, jest jeden moim zdaniem piękny B&W pod nazwą B&W XXContrast. Do siebie na początku wgrywałem wszystkie po kolei ale w sumie zostawiłem tylko dwa. A to już coś. Poza tym (kieruję to do tych , którzy "wolą posiedzieć nad zdjęciami") im będziemy mieli lepszą bazę tym mniej suwaków będziemy musieli ruszyć. A to przecież lepiej dla zdjęcia-) ! Poza tym w Picture Control Utility przy odrobinie cierpliwości możemy sami sobie stworzyć taki profil, jaki nam odpowiada. Pozdrawiam!

Domyślnie

Mnie przypadł do gustu B&W portrait tak to wygląda

Na początku pomyślałem "jaka szkoda, że można dograć tak niewiele profili", ale po czasie u mnie też zostały tylko 4 dodatkowe - reszta trafiła do ... .
    Po za tym warto czasem w wolnej chwili posiedzieć przy kompie i popodmieniać sobie profile konkretnych fotek, tak dla wyczucia co który nam daje. Tutaj muszę pochwalić D90, że naprawdę rzadko zdarza mi się, iż nie jestem zadowolony z tego co "zaproponował" aparat - pomijam oczywiście sytuacje ekstremalne np. koncert, czy coś równie dziwnie/nietypowo oświetlonego

Domyślnie

A ja mam pytanie dotyczace tematu tylko troche w inna stronę. Profile bez problemu wgrałem do aparatu, ale nie wiem za nic jak wgrać te profile do Lightrooma i jak go ustawić żeby np zapisany profil przy zdjęciu w RAWie nie był kasowany tylko żeby program go zapisywał. Bo robi się podwójna pracę wybierając w puszce profil a potem ponownie trzeba go wybierać w programie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malyr Zobacz posta
    dla leniwych

karta pamieci - format w aparacie

tworzymy na karcie katalog NIKON następnie katalog CUSTOMPC

w CUSTOMPC wgrywamy

http://www.przeklej.pl/plik/piccon04-ncp-00024d5hq40i

http://www.przeklej.pl/plik/piccon05-ncp-00024d5ur6jo

http://www.przeklej.pl/plik/piccon06-ncp-00024d66n40i

wsadzamy kartę do aparatu
    MENU/DOPASUJ PRZETWARZANIE OBRAZU/ŁADUJ ZAPISZ/KOPIUJ DO APARATU/

wybieramy odpowiedni profil
    Dlaczego u mnie aparat nie widzi profili? ściągnąłem te pliki skopiowałem na sformatowaną kartę ale nie czyta plików
    Ostatnio edytowane przez Greg81 ; 09-01-2010 o 19:49
    Użytkuje X t2 TTArtisan 35 1.4 Fujinon 23 F2
    Było FEED 5, Kodak P850, Nikon D90, D300 D7100 D600 SB-900 Grip Md-10 50 F2 Canon 6D
    Szkiełka 18-105, 35 1.8G, T70-300 VC, T90 Macro , N70-210 F4, N35 1,8G FX, N80-200D ED 2,8, N85 1,8G S 24-35 F2 ART N28-105 N50 1.8G T24-70VC

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów