Close

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 214

Domyślnie

Czytałeś 54-ty i 55-ty post w tym temacie ?

Miałem zdaje się identyczną sytuację.
    Nie wiem czy to "wina" aparatu, karty, konkretnego układu karta-aparat, ale było jak pisałem we wcześniejszych postach.
    Dopiero katalog utworzony niejako bezpośrednio przez aparat działał jak należy.
    Do niego już po przez kompa wgrałem profile i wówczas moje D90 zauważyło profile.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik Zobacz posta
    Czytałeś 54-ty i 55-ty post w tym temacie ?

Miałem zdaje się identyczną sytuację.
    Nie wiem czy to "wina" aparatu, karty, konkretnego układu karta-aparat, ale było jak pisałem we wcześniejszych postach.
    Dopiero katalog utworzony niejako bezpośrednio przez aparat działał jak należy.
    Do niego już po przez kompa wgrałem profile i wówczas moje D90 zauważyło profile.
    Właśnie przeczytałem z większą uwagą ale ja muszę mieć prosto i przejrzyście kroczek po kroczku i przyznam że dopiero pomogło mi to

Cytat Zamieszczone przez tomaszekj3 Zobacz posta
    Czytałem ,czytałem i pokusiłem się o próbę instalacji u siebie. Początek- problemy, problemy i jeszcze raz problemy. Ale się nie poddawałem. Najpierw spróbowałem stworzyć nowy profil w PCU. I wgrałem na sformatowaną w aparacie kartę i ... działa! Następnie próba ściągniętych 10-ciu ustawień z podanego wcześniej linka (http://www.mediafire.com/download.php?nmyzzetczym) . I porażka. Więc powoli, wg instrukcji kolegów- format karty w aparacie, DCMI zostaje! I tworzę nowy folder(NIKON) w nim nowy folder (CUSTOMPC) i do niego przenoszę(podnieś- upuść, przy kopiuj-wklej nie idzie, nie wiem jaka różnica), wkładam kartę do body i-MENU> DOPASUJ PRZETWARZANIE OBRAZU> ŁADUJ/ZAPISZ> KOPIUJ DO APARATU(Tu trzeba wybrać profil) i.... PSTRYK! To naprawdę nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda! Powodzenia zotornik !
    Wszystko działa ,teraz czas na własne testy profili
    Użytkuje X t2 TTArtisan 35 1.4 Fujinon 23 F2
    Było FEED 5, Kodak P850, Nikon D90, D300 D7100 D600 SB-900 Grip Md-10 50 F2 Canon 6D
    Szkiełka 18-105, 35 1.8G, T70-300 VC, T90 Macro , N70-210 F4, N35 1,8G FX, N80-200D ED 2,8, N85 1,8G S 24-35 F2 ART N28-105 N50 1.8G T24-70VC

Domyślnie

Chętnie bym poczytał jakieś opisy tych profili ma ktoś z was jakiś link?
    Użytkuje X t2 TTArtisan 35 1.4 Fujinon 23 F2
    Było FEED 5, Kodak P850, Nikon D90, D300 D7100 D600 SB-900 Grip Md-10 50 F2 Canon 6D
    Szkiełka 18-105, 35 1.8G, T70-300 VC, T90 Macro , N70-210 F4, N35 1,8G FX, N80-200D ED 2,8, N85 1,8G S 24-35 F2 ART N28-105 N50 1.8G T24-70VC

Domyślnie

u mnie też działają

subek
    Gość

Domyślnie

Czy te profile D2X mają jakąś inną nazwę? Wrzuciłem wyświetla mi się lista profili ale żaden nie nazywa się D2X.

Domyślnie

Wyświetlana nazwa to D2XMODE1, D2XMODE2, D2XMODE3.

p.s. o ile pamiętam to paczka 10 profili nie zawierała D2X, one były w innej lokalizacji
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Witam wszystkich!

Generalnie jestem świeżo upieczonym posiadaczem d90-tki, a wiadomo jak to bywa z nowicjuszami - chcą mieć od razu wszystko jak najlepiej. Bardzo zainteresowała mnie możliwość wgrania profili z wyższych modeli - w tym ze słynnego D2X - nie powiem napaliłem się jak cholera, że kolorki będą ekstra i wogóle
    Co się okazuje - po wgraniu, wczytaniu i pstryknięciu na tych profilach kilku fotek, w porównaniu z z tymi samymi kadrami na profilach standardowych d90 - szału po prostu nie robią. Co więcej - nie widzę kompletnie różnicy pomiędzy DX1, DX2 i DX3 Zdjęcia robiłem w pokoju przy sztucznym oświetleniu jako JPEG. Sam nie wiem...czy Wy te różnice wyłapujecie?
    Faktycznie - w dużej mierze na pewno jest to kwestia gustu/upodobań, jednak pomijając ten fakt - na prawdę liczyłem że te słynne profile d2x będą jakieś takie WOOOW

pozdrawiam
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyrafal Zobacz posta
    Witam wszystkich!

Generalnie jestem świeżo upieczonym posiadaczem d90-tki, a wiadomo jak to bywa z nowicjuszami - chcą mieć od razu wszystko jak najlepiej. Bardzo zainteresowała mnie możliwość wgrania profili z wyższych modeli - w tym ze słynnego D2X - nie powiem napaliłem się jak cholera, że kolorki będą ekstra i wogóle
    Co się okazuje - po wgraniu, wczytaniu i pstryknięciu na tych profilach kilku fotek, w porównaniu z z tymi samymi kadrami na profilach standardowych d90 - szału po prostu nie robią. Co więcej - nie widzę kompletnie różnicy pomiędzy DX1, DX2 i DX3 Zdjęcia robiłem w pokoju przy sztucznym oświetleniu jako JPEG. Sam nie wiem...czy Wy te różnice wyłapujecie?
    Faktycznie - w dużej mierze na pewno jest to kwestia gustu/upodobań, jednak pomijając ten fakt - na prawdę liczyłem że te słynne profile d2x będą jakieś takie WOOOW

pozdrawiam
    a czy aplikacja w której otwierasz kadry nie robi tego we własnych ustawieniach?
    należałoby do niej wgrać identyczny profil do wyświetlania jeśli się nie mylę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheyenne Zobacz posta
    a czy aplikacja w której otwierasz kadry nie robi tego we własnych ustawieniach?
    należałoby do niej wgrać identyczny profil do wyświetlania jeśli się nie mylę
    nawet jeżeli mówimy o plikach JPEG? ...
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

zyrafal - już to napisałem wyżej - D2X to nie jest żaden "cud, miód, malina". Po prostu jeszcze jeden profil, który z konkretną puszką sprawdza się w konkretnych zdjęciach.

Różnice pomiędzy poszczególnymi D2Xami mają bardzo subtelny charakter. A same profile jakby to powiedzieć "zbijają kolorystykę".

Proponuję zrób taki "test".
    1. Zainstaluj sobie darmowego ViewNX.
    2. Zrób kilka zdjęć w NEFach np. jakiś portrecik, ujęcie kolorowego bałaganu i coś tam jeszcze. Profil ustawiony w aparacie nie ma większego znaczenia, bo to NEFy. Powiedzmy że ustawisz sobie Standard.
    3. Otwórz sobie zrobione NEFy w ViewNX i tam je obejrzyj.
    4. Z prawej strony masz zakładkę Quick Adjustment i za pomocą opcji Picture Control podmieniaj sobie dostępne profile dla każdego zdjęcia. Są tam wszystkie trzy D2Xy. W ten sposób najłatwiej zobaczysz co daje lub odbiera dany profil.

p.s. pierwsza podmiana zajmuje programowi chwilkę, co widać na migającym znaczku RAW, kolejne podmiany następują natychmiast

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów