Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Windows XP czy Windows 7

Może ktoś mi szybko doradzi. Mam złożony komputer i nie wiem czy zainstalować Windows XP Prosfesional, którego dotychczas używałem, czy Win 7. Z XP jestem jak najbardziej zadowolony, ale słyszałem, że PS 3 i Lightroom szybciej chodzą pod Win 7. Z drugiej strony nie lubię nowych wynalazków, jak i też nowych inwestycji. Mógłbym wejść w Win 7 jeżeli to rzeczywiście realnie przyspieszyło by system.
    www.artisfoto.pl - fotografia ślubna Gdańsk, Gdynia

Domyślnie

powiem tak, mam pentium 1.8 i 1GB ramu, xp chodzi jak zloto

ojciec ma jakies core duo sruro super mega wypas, ma tam siodemke i viste, jedno i drugie chodzi tragicznie wolno (7 troche szybciej ale to raczej przez to ze mniej programow jest zainstalowanych), na dodatek 7 pozera calkiem sporo miejsca na dysku a i pewnie z kolejnymi aktualizacjami bedzie sie rozrastal

wszystko zalezy od konfiguracji Twojego sprzeta bo tak to mozna sobie gdybac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eleven Zobacz posta
    Może ktoś mi szybko doradzi. Mam złożony komputer i nie wiem czy zainstalować Windows XP Prosfesional, którego dotychczas używałem, czy Win 7. Z XP jestem jak najbardziej zadowolony, ale słyszałem, że PS 3 i Lightroom szybciej chodzą pod Win 7. Z drugiej strony nie lubię nowych wynalazków, jak i też nowych inwestycji. Mógłbym wejść w Win 7 jeżeli to rzeczywiście realnie przyspieszyło by system.
    Co do CS3 -- to pierwsze slysze, zeby szybciej dzialal. Jesli nie brac pod uwage po prostu nowego, szybszego komputera, to roznica w predkosci dzialania (jesli w ogole takowa bedzie), jest w zaden sposob nie do zauwazenia bez pomiarow stoperem, i to jeszcze przy bardzo dlugich operacjach. Roznice odczujesz co najwyzej przy przesiadce z CS3 na 64-bitowego CS4 -- no, ale to kosztuje, i pociaga za soba pewne problemy (np. niedzialajace pluginy, ktorych producenci sie nie dostosowali). W kazdym badz razie na testowej akcji (wszystko generalnie dzieje sie w pamieci) CS4 64-bit, uwija sie w polowie tego czasu, ktorego potrzebuje CS3.
    Osobiscie przesiadlem sie z XP na 7 -- ale tylko dla 64-bitow i lepszych mozliwosci wykorzystania pamieci operacyjnej. Jesli w nowym kompie nie masz ponad 4 GB RAM, ani nie chcesz wydawac pieniedzy na nowego Shopa, to przesiadka nie ma wiekszego sensu (wydasz pieniadze na system, dzieki ktoremu wlasciwie nic nie zyskasz).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

mnie 7 dziala duzo szybciej niz jakikolwiek i kiedykolwiek XP.
    trzeba tylko sensownie podejsc do bibliotek (mam na mysli Biblioteki zdjec, wideo, dokumentow, ...)
    i nie wrzucac do nich wszystkiego jak leci, bo indeksowanie pograzy wydajnosc.

na podstawowych operacjach systemowych typu otwieranie i przegladanie katalogow 7 jest znacznie
    szybszy. rowniez uruchamianie programow mu duzo lepiej idzie. poza tym, nie ma tendencji
    "spirytualistycznych" XP, tzn. okazjonalnego wdupiemania uzytkownika i zamyslania sie nad tym,
    czy cokolwiek zrobic czy nie. 7 reaguje natychmiast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na podstawowych operacjach systemowych typu otwieranie i przegladanie katalogow 7 jest znacznie szybszy. rowniez uruchamianie programow mu duzo lepiej idzie. poza tym, nie ma tendencji
    "spirytualistycznych" XP, tzn. okazjonalnego wdupiemania uzytkownika i zamyslania sie nad tym,
    czy cokolwiek zrobic czy nie. 7 reaguje natychmiast
    Porownujesz zasyfiona instalkami 7mke, odpalana na tym samym komputerze co XP? Czy moze jednak w miare swierze 7 na nowej maszynie z duza iloscia pamieci, to zapaskudzonego XP na starym kompie?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

eleven poczekaj tylko wyciągne magiczną kule i sprawdze jaki masz komputer, przydało by się troche więcej informacji co do porównania c2d i pentiuma to troche nie na miejscu bo XP a win7 to lekka przepaść a sam system zjada ok 15 Gb na dysku ja osobiście przesiadłem się właśnie z XP na win7 x64 i powrotu raczej nie widze
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

wg. mnie wszystko zależy, jak "nowym" sprzętem się posługujesz. Mam notebooka lenovo T61. Nie powiem, aby XP na nim działał źle. Po zainstalowaniu win7 odczuwam jednak lepszy komfort pracy pozdr.

Domyślnie

Jeżeli Windows 7 to jedynie trochę podrasowana Vista, to mam pewne obawy, bo wielu psioczyło na vistę, że zamulacz itd - wychodzę z założenia, że lepiej zostać przy starym sprawdzonym XP niż experymentować.
    Poza tym komp tylko do przerabiania zdjęć, żaden śmietnik na wszytko.

Skrzynia stoi pusta i się kurzy, w środku jest:

procesor Procesor Intel Core i3-530 2.93GHz, LGA1156
    dysk twardy Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 [HD502HJ]
    pamięć RAM A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Extreme Edition
    karta graficzna Gainward GeForce 9600GT Green 512MB DDRIII /256bit/ HDTV DVI
    płyta głowna Gigabyte P55M-UD2 /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan, mATX/
    zasilacz Chieftec 450W [GPS-450AA-101A]
    www.artisfoto.pl - fotografia ślubna Gdańsk, Gdynia

Domyślnie

Windows 7, 64bit, pod każdym względem. Nawet 32 jest wydajniejsza od XP

Domyślnie

Jak się spisuje na W7 NX2 z/bez pluginami np NIK Software Color Efex ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów