Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Windows XP czy Windows 7

Może ktoś mi szybko doradzi. Mam złożony komputer i nie wiem czy zainstalować Windows XP Prosfesional, którego dotychczas używałem, czy Win 7. Z XP jestem jak najbardziej zadowolony, ale słyszałem, że PS 3 i Lightroom szybciej chodzą pod Win 7. Z drugiej strony nie lubię nowych wynalazków, jak i też nowych inwestycji. Mógłbym wejść w Win 7 jeżeli to rzeczywiście realnie przyspieszyło by system.
    www.artisfoto.pl - fotografia ślubna Gdańsk, Gdynia

Domyślnie

powiem tak, mam pentium 1.8 i 1GB ramu, xp chodzi jak zloto

ojciec ma jakies core duo sruro super mega wypas, ma tam siodemke i viste, jedno i drugie chodzi tragicznie wolno (7 troche szybciej ale to raczej przez to ze mniej programow jest zainstalowanych), na dodatek 7 pozera calkiem sporo miejsca na dysku a i pewnie z kolejnymi aktualizacjami bedzie sie rozrastal

wszystko zalezy od konfiguracji Twojego sprzeta bo tak to mozna sobie gdybac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eleven Zobacz posta
    Może ktoś mi szybko doradzi. Mam złożony komputer i nie wiem czy zainstalować Windows XP Prosfesional, którego dotychczas używałem, czy Win 7. Z XP jestem jak najbardziej zadowolony, ale słyszałem, że PS 3 i Lightroom szybciej chodzą pod Win 7. Z drugiej strony nie lubię nowych wynalazków, jak i też nowych inwestycji. Mógłbym wejść w Win 7 jeżeli to rzeczywiście realnie przyspieszyło by system.
    Co do CS3 -- to pierwsze slysze, zeby szybciej dzialal. Jesli nie brac pod uwage po prostu nowego, szybszego komputera, to roznica w predkosci dzialania (jesli w ogole takowa bedzie), jest w zaden sposob nie do zauwazenia bez pomiarow stoperem, i to jeszcze przy bardzo dlugich operacjach. Roznice odczujesz co najwyzej przy przesiadce z CS3 na 64-bitowego CS4 -- no, ale to kosztuje, i pociaga za soba pewne problemy (np. niedzialajace pluginy, ktorych producenci sie nie dostosowali). W kazdym badz razie na testowej akcji (wszystko generalnie dzieje sie w pamieci) CS4 64-bit, uwija sie w polowie tego czasu, ktorego potrzebuje CS3.
    Osobiscie przesiadlem sie z XP na 7 -- ale tylko dla 64-bitow i lepszych mozliwosci wykorzystania pamieci operacyjnej. Jesli w nowym kompie nie masz ponad 4 GB RAM, ani nie chcesz wydawac pieniedzy na nowego Shopa, to przesiadka nie ma wiekszego sensu (wydasz pieniadze na system, dzieki ktoremu wlasciwie nic nie zyskasz).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

mnie 7 dziala duzo szybciej niz jakikolwiek i kiedykolwiek XP.
    trzeba tylko sensownie podejsc do bibliotek (mam na mysli Biblioteki zdjec, wideo, dokumentow, ...)
    i nie wrzucac do nich wszystkiego jak leci, bo indeksowanie pograzy wydajnosc.

na podstawowych operacjach systemowych typu otwieranie i przegladanie katalogow 7 jest znacznie
    szybszy. rowniez uruchamianie programow mu duzo lepiej idzie. poza tym, nie ma tendencji
    "spirytualistycznych" XP, tzn. okazjonalnego wdupiemania uzytkownika i zamyslania sie nad tym,
    czy cokolwiek zrobic czy nie. 7 reaguje natychmiast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na podstawowych operacjach systemowych typu otwieranie i przegladanie katalogow 7 jest znacznie szybszy. rowniez uruchamianie programow mu duzo lepiej idzie. poza tym, nie ma tendencji
    "spirytualistycznych" XP, tzn. okazjonalnego wdupiemania uzytkownika i zamyslania sie nad tym,
    czy cokolwiek zrobic czy nie. 7 reaguje natychmiast
    Porownujesz zasyfiona instalkami 7mke, odpalana na tym samym komputerze co XP? Czy moze jednak w miare swierze 7 na nowej maszynie z duza iloscia pamieci, to zapaskudzonego XP na starym kompie?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Porownujesz zasyfiona instalkami 7mke, odpalana na tym samym komputerze co XP? Czy moze jednak w miare swierze 7 na nowej maszynie z duza iloscia pamieci, to zapaskudzonego XP na starym kompie?
    dwie instalacje 7 na wlasnym komputerze do jakiegokolwiek XP kiedykolwiek na jakiejkolwiek maszynie widzialem, rowniez w stanie dziewiczym.
    rowniez na tym samym komputerze, na ktorym obecnie 7 dziala

realne zalety 7:
    1. wygodniejszy, ciut szybciej dzialajacy interfejs uzytkownika
    2. sensownie zaimplementowany prefetch, ktory mocno przyspiesza odczyt najczesciej uzywanych danych z dysku. ogromna roznica w praktyce
    3. mala rzecz a cieszy: podglad exif-a na pasku stanu Eksploratora. rowniez przez Wlasciwosci po kliknieciu PPM

realne roznice w dzialaniu na moim kompie widac np. przy otwarciu katalogu ze zdjeciami i generowaniu miniatur, czy tez chocby na czasie
    uruchamiania Lightrooma
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-01-2010 o 21:16

Domyślnie

dwie instalacje 7 na wlasnym komputerze do jakiegokolwiek XP kiedykolwiek na jakiejkolwiek maszynie widzialem, rowniez w stanie dziewiczym.
    rowniez na tym samym komputerze, na ktorym obecnie 7 dziala
    Jakos mi to zalatuje placebo... Uzywalem XP na Athlone 1 GHz z 768 MB RAM, pozniej na C2D 1,86 GHz, i jakos nie widzialem roznicy w dzialaniu miedzy 7mka zainstalowana obecnie na nowym kompie. XP nigdy nad niczym nie myslal, a okienka otwieraly sie w takim samym tempie, jak obecnie na 7mce. Tyle, ze XP zdecydowanie mniej ramu wciagal przy rozruchu.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jakos mi to zalatuje placebo... Uzywalem XP na Athlone 1 GHz z 768 MB RAM, pozniej na C2D 1,86 GHz, i jakos nie widzialem roznicy w dzialaniu miedzy 7mka zainstalowana obecnie na nowym kompie. XP nigdy nad niczym nie myslal, a okienka otwieraly sie w takim samym tempie, jak obecnie na 7mce. Tyle, ze XP zdecydowanie mniej ramu wciagal przy rozruchu.
    no to widac 7 potrafi wykorzystac mocniejszy procek i wiecej ilosci RAM. chociaz najwieksza roznice, percepcyjnie,
    widac na operacjach siegania do dysku. oprocz tego ze szybciej, to tez mniej rzezbienia jest - mam wyciszona bude, to to wyraznie slychac (bylo, w XP)
    poza tym, to trudno oczekiwac, zeby sie wiele zmienilo, skoro tak czy siak waskim gardlem jest I/O komponentow PC.

Potrafisz te roznice okreslic w postaci konkretnych wynikow czasowych, i przemnozyc razy ilosc operacji wykonywanych w ciagu dnia, dla ktorych ma to znaczenie, i podac koncowy wynik tego "przyspieszenia"? Pytam, bo cos mi mocno mowi, ze rozmawiamy tu o *******ach, ktorych suma oscyluje w okolicy kilku sekund przy calodziennej pracy.
    ale na czym polega twoj problem? mialem XP, mam 7, widze na regularnej pracy w systemie duzo zwinniejsze dzialanie 7.
    otwieranie katalogow, miniatury, itd. itp. to wszystko po prostu zwieksza przyjemnosc pracy z systemem.
    oprocz tego, ze realnie ja tez przyspiesza, bo 7 nigdy mi sie jeszcze nie zaczal modlic nad tym co zrobic po kliknieciu myszka.
    gdzie XP-kowi, owszem, zdarzaja sie kilkusekundowe przestoje.

nie rozumiem twojego problemu? nie chcesz miec 7 to nie kupuj. majac XP tez bym nie wydawal na upgrade.
    natomiast na goly komputer bezdyskusyjnie zaden XP tylko 7, bo jest duzo szybszy. nt. Visty sie nie wypowiadam, bo nie mialem do czynienia

natomiast postawiles sobie usilnie za cel udowodnienie (chyba sobie, bo mnie nie), jaki to 7 jest do niczego niepotrzebny i bez sensu.
    gdzie w przypadku znanych mi instalacji jest dokladnie odwrotnie.

Ile razy dziennie sprawdzasz EXIF zdjec? Nie moge zrozumiec, za na moje pytanie o faktyczne usprawnienia i przyspieszacze pracy, podajesz cos takiego jako jeden z 3 argumentow.
    przyklad to nie to samo co argument.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-01-2010 o 21:32

Domyślnie

realne zalety 7:
    1. wygodniejszy, ciut szybciej dzialajacy interfejs uzytkownika
    O ile ktos pracuje przy pomocy interface'u systemu. Pracuje sie generalnie przy pomocy programow, wiec co to ma do rzeczy? Poza tym -- to "ciut szybciej" faktycznie moze znacznie przyspieszyc prace. Jesu -- przeciez reakcje czlowieka, chwila zastanowienia, wyszukanie wzrokiem pliku -- trwa dluzej niz otwarcie katalogow, nie mowiac juz o roznicy miedzy ta operacja na XP a w Win 7 (jesli w ogole takowa istnieje).

2. sensownie zaimplementowany prefetch, ktory mocno przyspiesza odczyt najczesciej uzywanych danych z dysku. ogromna roznica w praktyce
    Potrafisz te roznice okreslic w postaci konkretnych wynikow czasowych, i przemnozyc razy ilosc operacji wykonywanych w ciagu dnia, dla ktorych ma to znaczenie, i podac koncowy wynik tego "przyspieszenia"? Pytam, bo cos mi mocno mowi, ze rozmawiamy tu o *******ach, ktorych suma oscyluje w okolicy kilku sekund przy calodziennej pracy.

3. mala rzecz a cieszy: podglad exif-a na pasku stanu Eksploratora. rowniez przez Wlasciwosci po kliknieciu PPM
    Ile razy dziennie sprawdzasz EXIF zdjec? Nie moge zrozumiec, za na moje pytanie o faktyczne usprawnienia i przyspieszacze pracy, podajesz cos takiego jako jeden z 3 argumentow.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

eleven poczekaj tylko wyciągne magiczną kule i sprawdze jaki masz komputer, przydało by się troche więcej informacji co do porównania c2d i pentiuma to troche nie na miejscu bo XP a win7 to lekka przepaść a sam system zjada ok 15 Gb na dysku ja osobiście przesiadłem się właśnie z XP na win7 x64 i powrotu raczej nie widze
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów