Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Capture NX 2 i nieparzyste wymiary.

Podzielę się swoim doświadczeniem z dzisiejszej nocy.

Chciałem obrobić fragment zdjęcia. Zaznaczyłem pędzlem obszar maski i... program po chwili cały się wykrzaczył. Odpaliłem program ponownie. Tym razem wskazałem obszar zaznaczenia punktem kontrolnym i... efekt taki sam jak poprzednio. Po wielu nieudanych próbach, postanowiłem zobaczyć czy problem występuje także w przypadku innych zdjęć - nie występował. Zirytowany sytuacja, że program wykrzacza się akurat na zdjęciu, które muszę lokalnie obrobić, wysłałem zgłoszenie o błędzie do Nikona.
    Ponieważ jednak mam jakieś doświadczenie w programowaniu i całkiem niemały bagaż doświadczeń, tknęło mnie aby sprawdzić wymiary obrabianego zdjęcia. Okazało się, że w obydwu płaszczyznach wymiary zdjęcia są nieparzyste. Spotkałem się już w swojej pracy z błędami wyrównywania buforów, więc postanowiłem przyciąć niefortunne zdjęcie do wartości parzystych, zapisać je i wczytać do programu ponownie. Tak przycięte zdjęcie dało się już bez problemów lokalnie obrobić.

Tak więc rada dla innych. Jeżeli program wykrzacza się po zaznaczeniu lokalnych obszarów, sprawdźcie czy wczytane zdjęcie nie posiada nieparzystych wymiarów.

Domyślnie

Dzięki za informację i brawo za znalezienie rozwiązania.

Domyślnie

odinstaluj i zainstaluj ponownie program
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    www.photolink.pl : Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malita Zobacz posta
    odinstaluj i zainstaluj ponownie program
    Program dopiero co został zainstalowany, więc raczej nie zdążyło mu się nic popsuć.

Domyślnie

Dobrze wiedzieć, bo mnie też parę razy padł na plikach po Photoshopi'e. Ciekaw jestem czy to błąd w NX, czy komunikacji z nieszczęsnym Net Framework?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgi Zobacz posta
    komunikacji z nieszczęsnym Net Framework?
    W jakim sensie, co i jak sie "komunikuje" z .NET Frameworkiem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Ponieważ jednak mam jakieś doświadczenie w programowaniu i całkiem niemały bagaż doświadczeń, tknęło mnie aby sprawdzić wymiary obrabianego zdjęcia. Okazało się, że w obydwu płaszczyznach wymiary zdjęcia są nieparzyste.
    Mowisz o wartosciach przed obrobka (cropem)? Bo oryginalne raczej sa parzyste.

Spotkałem się już w swojej pracy z błędami wyrównywania buforów, więc postanowiłem przyciąć niefortunne zdjęcie do wartości parzystych, zapisać je i wczytać do programu ponownie.
    Czyli jak rozumiem zrobiles cropa do parzystych wymiarow i zapisales, a nastepnie otworzyles raz jeszcze i dalej w nim beblales?

Tak przycięte zdjęcie dało się już bez problemów lokalnie obrobić.
    Niestety u mnie to nic nie daje. Tez mam problem z wykladaniem sie na niektorych zdjeciach, przy pracy z korekta lokalna (najczesciej tyczy sie to efektow nakladanych z maska gradientowa). Niestety -- przyciecie, zapis, i ponowna praca na przycietym -- nic nie dala. Mam takie jedno, ktore obrabiane na wczesniejszej wersji, w najnowszej nie da sie nawet zapisac -- batch zapisuje zerowej wielkosci plik z informacja o bledzie, a zapis po otwarciu zdjecia, wiesza NX juz na etapie okienka dialogowego. Po otwarciu i szybkim wywaleniu jedynego stepa z korekcja lokalna, mozna juz go normalnie zapisac. Co prawda -- faktycznie po cropie wartosci wymiarow w pikselach sa nieparzyste, ale po przycieciu do parzystych (i oczywiscie zapisie i ponownym otwarciu) nadal sie wiesza po pracy z maska.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 10-01-2010 o 12:37
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Mowisz o wartosciach przed obrobka (cropem)? Bo oryginalne raczej sa parzyste.
    Tak, obrabiałem zdjęcie przycięte wcześniej przez program ShiftN.

Czyli jak rozumiem zrobiles cropa do parzystych wymiarow i zapisales, a nastepnie otworzyles raz jeszcze i dalej w nim beblales?
    Dokładnie tak.

Niestety u mnie to nic nie daje. Tez mam problem z wykladaniem sie na niektorych zdjeciach, przy pracy z korekta lokalna (najczesciej tyczy sie to efektow nakladanych z maska gradientowa). Niestety -- przyciecie, zapis, i ponowna praca na przycietym -- nic nie dala. Mam takie jedno, ktore obrabiane na wczesniejszej wersji, w najnowszej nie da sie nawet zapisac -- batch zapisuje zerowej wielkosci plik z informacja o bledzie, a zapis po otwarciu zdjecia, wiesza NX juz na etapie okienka dialogowego. Po otwarciu i szybkim wywaleniu jedynego stepa z korekcja lokalna, mozna juz go normalnie zapisac. Co prawda -- faktycznie po cropie wartosci wymiarow w pikselach sa nieparzyste, ale po przycieciu do parzystych (i oczywiscie zapisie i ponownym otwarciu) nadal sie wiesza po pracy z maska.
    Z tego co zaobserwowałem, Capture NX jest bardzo niestabilny. Potrafi wyłożyć się bez powodu albo robić sobie jaja podczas przetwarzania wsadowego, nie zapisując przetwarzanych obrazów.
    Nikon poprosił o przesłanie szczegółowej informacji o konfiguracji systemu oraz systemowym raporcie błędów. Zobaczy, może coś uda im się poprawić.

Domyślnie

Tak, obrabiałem zdjęcie przycięte wcześniej przez program ShiftN.
    Ale JPGa czy NEFa?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale JPGa czy NEFa?
    TIFF, ale teraz sprawdziłem JPEG i jest to samo.
    Pobawiłem się trochę i sprawa jest jednak dużo bardziej skomplikowana. Mam zdjęcie o wymiarach 1508x1024 i wszystko jest ok. Zmieniam szerokość na 1509 i nadal jest ok. Zmieniam wysokość na 1025 i zonk, Capture NX wysypał się na masce. Zmieniam wartości pionowe od 1025 do 1032 i dopiero ta ostatnia jest ok. Myślę, że może poprawne są wartości modulo 8 ale nie, zmieniam na 1033 i nadal jest ok. Wychodzi na to, że tylko niektóre wartości mu nie pasują.
    Nikon napisał, że u nich moje zdjęcie da się obrabiać, więc wychodzi na to, że problem jest zależny od konfiguracji.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów