Podzielę się swoim doświadczeniem z dzisiejszej nocy.
Chciałem obrobić fragment zdjęcia. Zaznaczyłem pędzlem obszar maski i... program po chwili cały się wykrzaczył. Odpaliłem program ponownie. Tym razem wskazałem obszar zaznaczenia punktem kontrolnym i... efekt taki sam jak poprzednio. Po wielu nieudanych próbach, postanowiłem zobaczyć czy problem występuje także w przypadku innych zdjęć - nie występował. Zirytowany sytuacja, że program wykrzacza się akurat na zdjęciu, które muszę lokalnie obrobić, wysłałem zgłoszenie o błędzie do Nikona.
Ponieważ jednak mam jakieś doświadczenie w programowaniu i całkiem niemały bagaż doświadczeń, tknęło mnie aby sprawdzić wymiary obrabianego zdjęcia. Okazało się, że w obydwu płaszczyznach wymiary zdjęcia są nieparzyste. Spotkałem się już w swojej pracy z błędami wyrównywania buforów, więc postanowiłem przyciąć niefortunne zdjęcie do wartości parzystych, zapisać je i wczytać do programu ponownie. Tak przycięte zdjęcie dało się już bez problemów lokalnie obrobić.
Tak więc rada dla innych. Jeżeli program wykrzacza się po zaznaczeniu lokalnych obszarów, sprawdźcie czy wczytane zdjęcie nie posiada nieparzystych wymiarów.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami