Szukaj
O ja pierdziu! Ale się dyskusja rozwinęła! I dobrze - czegoś się można nauczyć. Teraz ja spróbuje to na swój użytek podsumować i proszę Was bardzo o potwierdzenie lub negacje jeśli się mylę w czymś i ewentualne wyjaśnienia:
- moja pucha to D60, do tego chce teraz kupić Nissina Di622. Nie zależy mi na jakiś zaawansowanych zastosowaniach ani na łączeniu kilku lamp w jedną grupę. będę jej używał głównie na body, ale tez chciałbym (skoro jest taka możliwość) popróbować zabaw ze zdalnym jej wyzwalaniem - tzn. ustawię ją sobie - przyjmijmy "gdzieś" - i z podniesioną - wbudowaną lampą w body błysnąć i tym błyskiem wyzwolić Nisiina.
Dobrze kumam czy nie dobrze? Tylko takie zastosowania tej lampy mnie interesują i żadne - jak już wspomniałem wcześniej - zaawansowane zastosowania nie wchodzą w grę.
A i jeszcze jedno - co macie na myśli pisząc, że "fotocela jest ułomna w tej lampie"?
N
D90+GRIP+T.17-50/2.8+Helios 44-2+Nissin Di622+Manfrotto190PROB+141RC
Moja fotogaleria
http://www.wicherphoto.republika.pl/ i http://plfoto.com/40831/autor.html
Jak masz manualne obiektywy i będziesz chciał z nich korzystać i wyzwolić przy okazji Di622 to się nie da.
Nie uda Ci się również wyzwolić Di622 wbudowaną, bądź inna lampą błyskową ustawioną w ręczne sterowanie mocą błysku. Lampa wyzwalająca musi być w trybie TTL tj. automatyki pomiaru światła przez obiektyw![]()
Dlaczego BODY a nie korpus...?
Fotocela w tym Nissinie (Di622) działa tylko z lampą wyzwalająca pracującą w iTTL. Normalna fotocela działa z lampą w trybie M (pierwszy błysk). Najlepszą fotocele ma Di466 gdzie FC posiada 2 tryby (M i iTTL). Więc Nissin w Di622 dał ciała z fotocelą.
Podczerwień (patrz SU800).
Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 15-01-2010 o 19:56
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Ufff, już wiem (chyba wszystko), a na pewno dużo mi się wyjaśniło. Wielkie dzięki za pomoc.
N
dzis sie bawilem troche ta lampa (D90 wyzwalalo SB900 a potem Nissina przez fotocele) i mam kilka spostrzezen:
- czasy powyzej 1/200 raczej nie realne (lampa za pozno blyska lub wcale ale chyba blyska za pozno i nie ma blysku na foto - nie przeprowadzalem az tak dokladnych badan
- regulacja mocy przydalaby sie wieksza choc zawsze mozna to regulowac przepuszczajac blysk lampy przez dyfuzor lub zwykla kartke papieru ale moze byc to troche upierdliwe
Po pracy z D90 zal powracac do D60, samo trzymanie juz jest o wiele wiele wiele lepsze nie wspominajac o innych walorach - swietne body.
Witajcie,
zaintrygował mnie fakt braku możliwości wyzwolenia tej lampki za pomocą nie-TTL-a w lampie wbudowanej.
Właśnie zrobiłem "eksperyment procesowy"i okazuje się że jest możliwość wpływania na moc błysku wbudowanego flesza i jednoczesne wyzwolenie błysku Nissina: Lampkę w aparacie ustawiamy jako "sterownik błysku" a następnie "lampa wbudowana" w tryb M i kompensację błysku na np. 1/128. Dzięki temu Nissin odpali a wbudowana lampa błyśnie minimalnie i nie popsuje nam sceny niechcianym światłem. Oczywiście grup i kanałów nie ruszamy bo nie ma potrzeby
Pozdrawiam Kolegę Pabianiczanina!
D80 + 18-70, 70-300VR
http://picasaweb.google.com/marcinwieczorek6
Skontaktuj się z nami