Close

Strona 36 z 69 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 682

Domyślnie

mozesz tylko, ze musisz miec wbudowana lub inna lampe w trybie ttl, w trybie manualnym nie trybi. Na ludzkie jak masz obiektyw M42 lub inny manualny to masz tylko tryb lampy manualny wiec nie wyzwolisz przez fotocele, wszystkie inne AF czy AF-S daja rade bo masz pomiar swiatla a jak masz pomiar swiatla to i ttl w lampie jest. W DXXX i DX da rade bo masz juz pomiar swiatla i ttl hula. jak cos zle powiedzialem to niech mnie ktos poprawi

Domyślnie

Jako że często czytam,że Di622 nie działa bezprzewodowo dam tutaj przykład,że w dobrze sobie radzi właśnie jako lampa poza body , ustawiona jako slave.Zdjęcia tutaj przedstawione są tylko jako przykład,zrobiłem tak na szybko by pokazać zainteresowanym,że jednak to działa.
    Zdjęcie zrobiłem D80+wbudowana oraz Nissin Di622 z Dyfuzorem dla zmiękczenia w lewym skrajnym roku pokoju, wbudowana na wprost.

Jeśli chodzi o foto Pawełka,Nissin była prawie za modelem a wbudowana na wprost ale i tak widać że doświetliło poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez wicher123 ; 15-01-2010 o 15:58
    D90+GRIP+T.17-50/2.8+Helios 44-2+Nissin Di622+Manfrotto190PROB+141RC
    Moja fotogaleria
    http://www.wicherphoto.republika.pl/ i http://plfoto.com/40831/autor.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wicher123 Zobacz posta
    Jako że często czytam,że Di622 nie działa bezprzewodowo dam tutaj przykład,że w dobrze sobie radzi właśnie jako lampa poza body , ustawiona jako slave.(...)
    Po treści tego zdania, wnioskuję że nie za bardzo odróżniasz pracę bezprzewodową w tzw. CLS od fotoceli (optical slave). Bez urazy ale ciesz, się że Nissin działa bezprzewodowo, skoro mówili, że nie działa... W ogóle się te ludzie nie znają...

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że tzw. "slave" w Nissinie Di622/466 nijak się ma do trybu slave w SB600/M48 by co poniektórzy nie toczyli potem bojów na forum "jak to jest, że jest a nie jest".
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Po treści tego zdania, wnioskuję że nie za bardzo odróżniasz pracę bezprzewodową w tzw. CLS od fotoceli (optical slave).
    Nie odróżniam , nie znam się na tyle,lampę używam typowo amatorsko i dla takich ludzi jest właśnie Nissin
    Moja fotogaleria

Domyślnie

Ja wiem, dla kogo jest taki Nissin, ale ludzie co chcą go kupić w większości nie wiedzą. Ty swoim postem o jego pracy bezprzewodowej (a przecież miał nie pracować bezprzewodowo) robisz tym początkującym z zerową wiedzą o lampach wodę z mózgu. Ludzie tacy są, że jak usłyszą jedną opinie pasującą do ich wyobrażenia to wezmą ją za pewnik pomimo stu opinii przeciwnych. A potem będzie płacz. "Nie działa w CLS! Dlaczego?! Ratunku! Pomocy!"

EDIT: Jakbyś napisał np: "Bawiłem się dzisiaj Nissinem wyzwalając go za pomocą fotoceli i całkiem fajnie to wychodzi..." to bym się nie odzywał
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 15-01-2010 o 16:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Ja wiem, dla kogo jest taki Nissin, ale ludzie co chcą go kupić w większości nie wiedzą. Ty swoim postem o jego pracy bezprzewodowej (a przecież miał nie pracować bezprzewodowo) robisz tym początkującym z zerową wiedzą o lampach wodę z mózgu. Ludzie tacy są, że jak usłyszą jedną opinie pasującą do ich wyobrażenia to wezmą ją za pewnik pomimo stu opinii przeciwnych. A potem będzie płacz. "Nie działa w CLS! Dlaczego?! Ratunku! Pomocy!"
    Przepraszam tzn że ja kłamie,że działa bezprzewodowo??Jaki ja robię mętlik?? Nie kumam,ktoś kto potrzebuje lepszej lampy kupuje SB kto nie ma kasy i nie ma wiedzy kupuje Nissina za połowę ceny którą musiałby dać za SB o co Tobie teraz chodzi nie kumam??Masz SB ciesz się,że Cie było stać ale nie pisz głupot że Nissin jest do D.... bo to i tamto...
    Zrobiłem test typowo amatorsko bo taki jestem jeśli chodzi o lampy i koniec, pisał ktoś,że nie można wyzwolić Nissina poza body, ja pokazuje że można ot tyle...
    Moja fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wicher123 Zobacz posta
    Przepraszam tzn że ja kłamie,że działa bezprzewodowo??

Cytat Zamieszczone przez wicher123
    Masz SB ciesz się,że Cie było stać ale nie pisz głupot że Nissin jest do D.... bo to i tamto...

Cytat Zamieszczone przez wicher123
    Zrobiłem test typowo amatorsko bo taki jestem jeśli chodzi o lampy i koniec, pisał ktoś,że nie można wyzwolić Nissina poza body, ja pokazuje że można ot tyle...
    Bo właśnie ludziska mylą pojęcia. Mają kastraty i słyszeli, że nie mogą wyzwalać zdalnie lamp w CLS. Ale do fotoceli potrzeba tylko błysku, bo ten błysk niczym nie steruje, nie przekazuje żadnych informacji body->lampa. I się nagle okazuje, że można wyzwalać lampy zdalnie za pomocą fotoceli, ale to nie ma nic wspólnego z Advanced Wireless System (CLS), gdzie lampami się steruje z poziomu body, gdzie można lampy grupować i gdzie lampa pracuje w takim samym stopniu jak na body. Za to się właśnie m.in. płaci.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 15-01-2010 o 16:46

Domyślnie

Wicher forto cela to nie slave.
    Adolfik coś ty się na tego nissina uparł, lampa entry level i tyle, a Ty zaraz nissiny na syberię chcesz przesiedlać.
    Puszka po konserwie turystycznej i słoik po ogórkach kiszonych

Domyślnie

Przepraszam że się udzielam ale jestem tu nowy i czytam narazie tylko forum, interesowała mnie budżetowa lampa ale po przeczytaniu całego tego wątku i śledzeniu go nadal, wiem że ja potrzebuje SB-600 lub SB-900 lub innej lampy z CLS.

Pytanie takie czy nie można w pierwszym poście napisać takiej informacji.

Nissina da się odpalić bezprzewodowo za pomocą błysku z lampy wbudowanej (fotocela) ale bez przekazywania informacji miedzy body a lampą i należy lampę ustawiać ręcznie.

SB-600 da się odpalić bezprzewodowo (CLS) gdzie informacje miedzy body a lampą są wymieniane i lampę można ustawić z body.

Jestem zupełnym amatorem w tej dziedzinie uczę się dopiero robić zdjęcia ale już wiem że dla mnie lampa tylko z CLSem, dlatego poczekam dłużej na lampę
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartekXXX Zobacz posta
    (...)
    Adolfik coś ty się na tego nissina uparł, lampa entry level i tyle, a Ty zaraz nissiny na syberię chcesz przesiedlać.
    Na nic się nie uparłem. Staram się tylko naświetlić możliwości tegoż nissina. Nic więcej, żeby potem nie dochodziło do nieporozumień. Zwłaszcza, jak nawet producent używa Master/Slave, a nie odnosi się to do CLS. Cały czas podkreślam, że fajna to lampka ale na body. Ma swoje minusy, ale wiadomo coś za coś (cena) Fotocela jest (jak pisałem ułomna ) więc ok. Ale do jakiejś skomplikowanej pracy z wieloma lampami to się on nie nadaje, że o głupim wyzwalaniu z radio nie wspomnę.

EDIT:Ja-NOS - wiadomo, że jak fotocela to nie ma żadnej komunikacji poza błyskiem wyzwalającym. W SB800/900 w trybie SU4 (fotocela) również tak jest.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 15-01-2010 o 17:02

Strona 36 z 69 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów