Close

Strona 39 z 69 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 682

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson_87 Zobacz posta
    - czasy powyzej 1/200 raczej nie realne (lampa za pozno blyska lub wcale ale chyba blyska za pozno i nie ma blysku na foto - nie przeprowadzalem az tak dokladnych badan
    Ja odpalając ją z wbudowanej na D70 schodziłem do 1/500 i wszystko było ładnie naświetlone.

Nadal nurtuje mnie to, że mój Nissin wyzwala się przez zwarcie stopki.
    Cała dyskusja spowodowana jest głupim nazewnictwem Nissina. Co do przykręcania (mocy) lampy do wyzwalania fotoceli to lubi nie błysnąć. Zastanawiam się nad zakupem chińskiego radia, lecz wtedy chyba o 1/500 mogę zapomnieć.
    Spróbuję wyjaśnić to w kilku zdaniach. Nissin Di622 ma fotocelę, która reaguje tylko na błysk ttl (dlatego pisze się o niej, że jest wykastrowana). System CLS jest patentem Nikona i jest dużo bardziej rozbudowany, lecz niestety nie miałem z nim styczności, więc się nie wypowiem. Po prostu Nissin na siłę opisał fotocelę jako slave i master.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

stecarlos mozliwe ze tak, ja na szybko tak robilem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson_87 Zobacz posta
    dzis sie bawilem troche ta lampa (D90 wyzwalalo SB900 a potem Nissina przez fotocele) i mam kilka spostrzezen:
    - czasy powyzej 1/200 raczej nie realne (lampa za pozno blyska lub wcale ale chyba blyska za pozno i nie ma blysku na foto - nie przeprowadzalem az tak dokladnych badan
    (...)
    Jakbyś się zainteresował tym w jaki sposób migawka szczelinowa, a w jaki centralna działa to byś wiedział, ze czasy powyżej 1/200 w jednym body są nie do uzyskania a w innym po małym zabiegu osiągalne aż bodaj do 1/500 (D70). Lampa w trybie AutoFP (HSS) błyska wielokrotnie (jakby ciągle) i dlatego jest w stanie naświetlić cały kadr, kosztem mocy błysku. Ale ten tryb musi obsługiwać tak lampa jak i body.

Cytat Zamieszczone przez Shunt Zobacz posta
    Witajcie,
    zaintrygował mnie fakt braku możliwości wyzwolenia tej lampki za pomocą nie-TTL-a w lampie wbudowanej.
    Właśnie zrobiłem "eksperyment procesowy" i okazuje się że jest możliwość wpływania na moc błysku wbudowanego flesza i jednoczesne wyzwolenie błysku Nissina: Lampkę w aparacie ustawiamy jako "sterownik błysku" a następnie "lampa wbudowana" w tryb M i kompensację błysku na np. 1/128. Dzięki temu Nissin odpali a wbudowana lampa błyśnie minimalnie i nie popsuje nam sceny niechcianym światłem. Oczywiście grup i kanałów nie ruszamy bo nie ma potrzeby

Pozdrawiam Kolegę Pabianiczanina!
    Pytanie czy robiłeś fotkę w taki sposób czy tylko na oko patrzyłeś że wyzwala? Bo, że wyzwoli to wiadomo, kwestia tylko tego kiedy, i ile z tego będzie w kadrze.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

adolfik9501 no racja, dlatego "glupi" Nissin spoznial sie z blyskiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stecarlos Zobacz posta
    (...)

Nadal nurtuje mnie to, że mój Nissin wyzwala się przez zwarcie stopki.
    (...)

Załóż N50/1.8E body w M i wyzwól Nissina ?

EDIT:

Robson_87 on się nie spóźniał, tylko nie potrafi inaczej.

Domyślnie

To jeszcze pociągnę ten wątek lecz w stronę dyfuzorów do tej lampy. Widziałem w necie egzemplarze po kilkadziesiąt złotych i po kilkanaście. Czy jest znacząca róznica między nimi? I co sądzicie o tym - KLIK
    N

Domyślnie

Źródło światła w takim dyfuzorze jest praktycznie tej samej wielkości co z palnika lampy. W pomieszczeniu trochę światła odbitego dojdzie, ale mówienie o miękkim świetle w takim przypadku to przesada marketingowa. Miękkość cieni zależy od wielkości źródła światła. W studio stosuje się softboksy 1x1m i większe, żeby mieć miękkie światło. Ten wynalazek niewiele da. Lepiej zainwestować w softboks reporterski.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Załóż N50/1.8E body w M i wyzwól Nissina ?
    W manualu wyzwalał się z F301. Niestety D70 jest w serwisie. Mogę poprosić kogoś o zwarcie stopki (drucikiem) i zobaczenie czy lampa błyśnie.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stecarlos Zobacz posta
    W manualu wyzwalał się z F301. (...)
    Czyżby jakaś nowa poprawiona seria ? Albo ominęli kontrolę jakości i wypuścili "bubla" co działa z centralnego styku

EDIT: Na stronie dalej piszą o braku kompatybilności z tradycyjnymi systemami wyzwalania.

EDIT: Dziwne tym bardziej, że już w zeszłym roku mówiono, że wypuszczą nowy firmware. Może wypuścili, ale po cichu, a webmaster ma wolne i nie aktualizują strony. Na zagramanicznych stronach była mowa o update ale nie wszystkie wyzwalacze radiowe dawały radę Nissinowi.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 16-01-2010 o 15:51

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pabianice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Pytanie czy robiłeś fotkę w taki sposób czy tylko na oko patrzyłeś że wyzwala? Bo, że wyzwoli to wiadomo, kwestia tylko tego kiedy, i ile z tego będzie w kadrze.
    Oczywiście nie były to testy rodem z "Optycznych" ale zrobionych kilka zdjęć 1/60 s. z przysłoną od 3,5 do 22, z odległości 2,5 m przy minimalnym sztucznym świetle zastanym.
    Wszystkie fotki wskazują na normalne działanie Nissina. Wiadomo że te z dziurą 3,5 były prześwietlone, a f22 niedoświetlone, ale lampa w tym momencie pracowała z maksymalną mocą w trybie ręcznym, więc jest to normalne.

Strona 39 z 69 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów