Close

Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Smile Adobe RGB w D80

Witam,

ja również miałem problemy z ustawieniem przestrzeni barw, tyle że w w D80, aż do dzisiaj. Po ponownym przeanalizowaniu wszystkich odpowiedzi na forum i po ponownym przejrzeniu ustawień w aparacie, dokonałem wiekopomnego odkrycia. Otóż okazuje się, że nie wystarczy samo zatwierdzenie trybu kolorów na Adobe RGB, należy jeszcze zatwierdzić wybór "gotowe". I już, jakie to proste. Może tak samo należy postąpić w przypadku D70s, nie wiem, jakie tam są ustawienia.
    Ale posumowaniem tego wszystkiego niech będzie stwierdzenie oczywistego faktu, że dzięki wiedzy i chęci dzielenia się nią przez forumowiczów, nie tylko świat, ale i zdjęcia są bardziej kolorowe. Niech Ci z nas, którzy wątpili i wątpią nadal w możliwość uzyskania jakiejkolwiek pomocy na Forum, nie tracą nadziei. Nadzieja niech umiera ostatnia.
    Pozdrawiam
    Maciek Sz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grey Zobacz posta
    1. zywe kolorki
    2. wyblakle kolory
    tak, ale na 2ce bardziej naturalne i gotowe do ew. nasycenia.
    na 1ce nie mogłem się pozbyć czerwonej dominanty.

Domyślnie

Moje spostrzeżenia odnośnie sRGB i aRGB są takie, że ten pierwszy produkkuje przyjemniejsze dla oka kolory, które jednak odbiegają od rzeczywistości, i podzielam tu zdanie romanescou, że jest tu czerwieni trochę za dużo. Natomiast aRGB w moik przekonaniu jest o wiele bardziej naturalne i lepiej oddaje barwy i kolory. Natomiast mam wrażenie że ludzie mogą bać sie używania aRGB z tego względu, że może im sie wydawać że trudniej zrobić zdjęcie ciekawe i ciepłe kolorystycznie. Osobiście przestawiłem sie na aRGB, Ten wątek jest super. Pozdrawiam

Question Zmiany w monitorze

Witam All,

OK ja na razie fotografuje w sRGB ale przejde na aRGB .. w koncu .. tylko jeszcze jedno pytanie...ktos wspomnial o monitorze i zmianie na aRGB.

Ja nie slyszalem nigdy o tym aby zmieniać w monitorze przestrzeń barwna. Rozumiem, że można kalibrować monitor ( ale to do drukowania zdjec najczesciej ) ... no i jakieś profile wgrać ( moze to te RGB)..hmm ale zmieniac RGB?

Jak to u siebie rozwiązaliście? Co i czy trzeba zmienić w ustawieniach monitora ?

Dziękuję i pozdrawiam :

AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

Prawym na pulpicie -> właściwości -> ustawienia -> zaawansowane -> zarządzanie kolorami -> dodaj...
    no i trzeba jeszcze mieć plik z definicją danej przestrzeni
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarecky Zobacz posta
    Prawym na pulpicie -> właściwości -> ustawienia -> zaawansowane -> zarządzanie kolorami -> dodaj...
    no i trzeba jeszcze mieć plik z definicją danej przestrzeni
    Powoli zaczynam rozumieć dlaczego wszędzie wprowadzona została sRGB i dochodzić do wniosku, że to był jednak doskonały pomysł.

Przecież to profil monitora, informujący łaskawie system co to cudowne urządzenie potrafi albo i nie potrafi wyświetlić. Myślisz że jak zmienisz mu profil na aRGB, to monitor nagle zamieni się w Nec-a SpectraView Reference? Nic nie trzeba gmerać z monitorem, wszystko będzie ok.

Domyślnie

Ciekawy watek, wczesniej nawet o tym nie myslalem, aRGB, sRGB (o co chodzi???). Po przeczytaniu i kilku testach przezucam sie na aRGB, a do labu w sRGB albo bez profilu...
    Dziekuje wszystkim za wypowiedzi i opinie...
    W życiu piękne są tylko chwile
    Blog

Domyślnie

Cóż. Całe zagadnienie jest dość proste. Trzeba tylko zrozumieć, że cyfrowy obraz jest jedynie wirtualnym zbiorem liczb, a nie zbiorem konkretnych kolorów. Każdy punkt (piksel) ma umownie przypisane jakieś wartości liczbowe (zazwyczaj trzy - RGB, ale może być tych wartości więcej w zależności od sposobu zapisania obrazu). Powstaje więc problem interpretacji - określenia znaczenia konkretnych wartości liczbowych i powiązania ich z konkretnymi kolorami.

Pierwszy etap tej interpretacji ma miejsce w aparacie (lub wywoływaczu RAWów). Trzeba bowiem przypisać do każdego zarejestrowanego (w ideale - rzeczywistego) koloru, jakieś wartości liczbowe - najczęściej trzy wartości RGB. Można to robić na różne sposoby, stosując różne przestrzenie barwne (aRGB, sRGB I, sRGB III, itp.), i różne formy cyfrowego zapisu obrazu. W efekcie temu samemu kolorowi mogą być przypisywane różne wartości liczbowe, w zależności od zastosowanej przestrzeni barwnej.

W wyniku uzyskujemy zapis obrazu, który nie ma już nic wspólnego z rzeczywistymi kolorami i jest tylko zbiorem liczb. Możemy go dowolnie przekształcać i modyfikować cyfrowo, ale na jakieś konkretne kolory to się nie przekłada. Wszystkie PSy, CORELe, GIMPy są jedynie zbiorem algorytmów działających na liczbach. Coś tam dzielą, coś mnożą, coś dodają i mogą to robić niezależnie od tego, jak będą później interpretowane kolory. Cyfrowe zdjęcie, jest to wirtualny zapis obrazu, który może przedstawiać bardzo różne wersje tego zdjęcia w zależności od tego, jak zostaną zinterpretowane konkretne wartości liczbowe podczas wyświetlania na konkretnym urządzeniu (np. monitorze). Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby obraz zapisany w przestrzeni sRGB obrabiać i wyświetlić tak, jakby to była przestrzeń aRGB. Obraz wyświetlimy, ale będzie on nieco inny niż oryginał. Właśnie w celu zapewnienia odpowiedniego sposobu wyświetlania obrazu, zapisywana jest w nim informacja o przestrzeni barwnej, w której obraz został zarejestrowany. Jeśli tę informację usuniemy, to program wyświetlający taki obraz będzie mógł go potraktować dowolnie - najczęściej zgodnie ze swymi standardowymi ustawieniami. Tracimy wówczas kontrolę nad tym, co zobaczymy na monitorze lub na papierze.

Drugim etapem interpretacji jest zatem proces wyświetlania, drukowania, naświetlania, w którym te umowne wartości liczbowe trzeba zastąpić jakimś określonym kolorem. Oczywiście ideałem jest zastosowanie takiej samej przestrzeni barwnej, jak w pierwszym etapie (w aparacie). Wtedy nieobrobiony (nieprzetworzony) obraz powinien być identyczny z obrazem rzeczywistym. Ale to tylko teoria, bo pomimo przyjęcia pewnych umownych standardów, różne urządzenia wyświetlające i drukujące oddają kolory w nieco różny sposób. Właśnie dlatego każde z tych urządzeń może mieć własny profil, czyli własną definicję sposobu wyświetlania poszczególnych kolorów (zastępowania wartości liczbowych konkretnymi kolorami).

Powstaje pytanie: dlaczego powszechnie stosowana jest przestrzeń sRGB? Odpowiedź jest prosta. Chodzi o to, żeby wszystkie, produkowane przez różnych producentów, urządzenia mogły interpretować obraz w ten sam sposób. Żeby obraz przygotowany na jednym komputerze, na innym komputerze był wyświetlany w taki sam - prawie w taki sam sposób. Żeby to zrobić, należało tak zdefiniować przestrzeń sRGB, żeby każdy typowy monitor mógł wyświetlić cały zestaw kolorów należący do tej przestrzeni barwnej. Tak właśnie powstało sRGB. Jest to więc minimalna przestrzeń barwna wymagana w stosunku do wszystkich współczesnych monitorów, drukarek, labów itp. Ale niektórzy producenci poszli dalej i produkują urządzenia, które mogą wyświetlać większą (inną) przestrzeń kolorów (na przykład aRGB). Dla grafiki, obróbki zdjęć, itp. jest to rozwiązanie wygodne, ale trzeba pamiętać, że tak przygotowany obraz po wyświetleniu na typowym monitorze będzie wyglądał nieco inaczej - chyba, że po obróbce zostanie poddany konwersji do przestrzeni sRGB.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Powoli zaczynam rozumieć dlaczego wszędzie wprowadzona została sRGB i dochodzić do wniosku, że to był jednak doskonały pomysł.

Przecież to profil monitora, informujący łaskawie system co to cudowne urządzenie potrafi albo i nie potrafi wyświetlić. Myślisz że jak zmienisz mu profil na aRGB, to monitor nagle zamieni się w Nec-a SpectraView Reference? Nic nie trzeba gmerać z monitorem, wszystko będzie ok.
    jeżeli czornyj nic nie trzeba gmerać z monitorem, to na jakim poziomie dochodzi do interpretacji obrazów zapisanych w przestrzni aRGB? Przecież nasze wyświetlacze w 99,9% obsługują tylko przestrzen sRGB?
    Co zrobić żeby nie przekłamywać na monitorze kolorów obrazu z profilem aRGB oraz żeby móc wykorzystać pewien zapas gamutu adobe w stosunku do sRGB zakładając, że dysponujemy pliiem RAW?
    Chyba znowu się pogubiłem, a wydawało mi się że już wszystko kumam

Jeszcze jedno - czy ktoś mógłby mi pomóc z użytkowników C1 w ustawieniach zarządzania kolorem?

zakładam że NEFy robię w aRGB, konwertuję do TIFFa i dalej do Photoshopa. Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
    Ostatnio edytowane przez alexkoz ; 30-11-2006 o 12:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    konwertuję do TIFFa i dalej do Photoshopa. Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
    A po co? nie lepiej wywołać od razu w PS?

Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów