Close

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

To ja moze sie podepne "na szybko"...
    Czy ktos wie gdzie mozna znalezc profile kolorow do D50?
    Mam caly set z NC ale one jakos dziwnie dzialaja w ufraw. Majac w aparacie ustawione Adobe i w ufraw NKAdobe,
    zdjecie wychodzi bardzo ciemne i kontrastowe.
    Znalazlem gdzies profil do D70: Nkx_D70_4_0739_02_308 i z tym profilem zdjecia wygladaja poprawnie, pytanie czy istnieje cos podobnego do D50?

pozdr
    D50 + N50/1.8 + N85/1.8 + T17-50 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil Zobacz posta
    a jak to jest w przypadku jpg'ow?
    mam ustawiony w aparacie aRGB
    monitor ustawiony na AdobreRGB1998
    NC "lapie" w NkAdobe i juz widac, ze to nie jest to..kolory sa wyblakle

zapisujac NC i otwierajac w PS to samo, mimo pracy w profilu AdobeRGB
    co robie nie tak?

tutaj plik prosto z aparatu
    http://rapidshare.com/files/5058657/_DSC0010.rar.html
    jestem ciekaw jak to u was wyglada..
    ponawiam prosbe o sprawdzenie zdjecia
    choc podejrzewam, ze to u mnie na komp. jest co namieszane..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil Zobacz posta
    dla jasnosci, wyglada to u mnie tak:
    http://www.free4img.com/viewer.php?i...164652293o.jpg

to ten sam plik
    z lewej przezrocze windowsa
    z prawej przegladarka irfanview z opcja skalowania do okna programu
    A czy irfan czasem nie przekłamuje kolorów? Mi potrafił zmieniać kolory na skanach negatywów (prosto do jpg-a), a na innych programach było OK. Właśnie wypierał kolory. Może o to chodzi???
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

byc moze, ale NC rowniez wyswietla "sprane" kolory
    dlatego jesli to mozliwe, prosilbym o sprawdzenie tego pliku w NC u kogos innego..

Domyślnie

U mnie kolory wyświetlają się dobrze.

Domyślnie

Wyprane są kiedy program wyswietla je w sRGB. Własnie sprawdziłem
    Fotka jest w AdobeRGB.

Domyślnie

Uhaha, chopy skąd wy to wszystko wiecie!!
    no wreszcie, olśniło mnie o co biega. Kurcze a w instrukcji, do kiedyś tam canona, czytałem żeby nie ustawiać w adobe RGB bo coś tam, coś tam.
    Oby ich obsrało, bo ja, obstraszony, się tego wystrzegałem i wielokrotnie nie mogłem sobie dać rady z kolorami.
    A tu masz jaka różnica!

Dla przykładu

sRGB

aRGB wywołane z RAWa /modeII

Przy oskazji: jeżeli przy wywoływaniu w NC usunę informację o ICC to ew. kłopoty z interpretacją koloru w labie mogą mieć miejsce? CZy nadal jest to kwestia labu?
    Pytając inaczej po usunięciu ICC musze przekonwertowywać plik jpg na zapis sRGB?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romanescou Zobacz posta
    Uhaha, chopy skąd wy to wszystko wiecie!!
    no wreszcie, olśniło mnie o co biega. Kurcze a w instrukcji, do kiedyś tam canona, czytałem żeby nie ustawiać w adobe RGB bo coś tam, coś tam.
    Oby ich obsrało, bo ja, obstraszony, się tego wystrzegałem i wielokrotnie nie mogłem sobie dać rady z kolorami.
    A tu masz jaka różnica!

Dla przykładu

sRGB

aRGB wywołane z RAWa /modeII

Przy oskazji: jeżeli przy wywoływaniu w NC usunę informację o ICC to ew. kłopoty z interpretacją koloru w labie mogą mieć miejsce? CZy nadal jest to kwestia labu?
    Pytając inaczej po usunięciu ICC musze przekonwertowywać plik jpg na zapis sRGB?
    1. zywe kolorki
    2. wyblakle kolory

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Smile

Witam,

ja również miałem problemy z ustawieniem przestrzeni barw, tyle że w w d80, aż do dzisiaj. Po ponownym przeanalizowaniu wszystkich odpowiedzi na forum i po ponownym przejrzeniu ustawień w aparacie, dokonałem wiekopomnego odkrycia. Otóż okazuje się, że nie wystarczy samo zatwierdzenie trybu kolorów na Adobe RGB, należy jeszcze zatwierdzić wybór "gotowe". I już, jakie to proste. Może tak samo należy postąpić w przypadku D70s, nie wiem jakie tam są ustawienia.
    Ale posumowaniem tego wszystkiego niech będzie stwierdzenie oczywistego faktu, że dzięki wiedzy i chęci dzielenia się nią przez forumowiczów, nie tylko świat, ale i zdjęcia są bardziej kolorowe. Niech Ci z nas, którzy wątpili i wątpią nadal w możliwość uzyskania jakiejkolwiek pomocy na Forum, nie tracą nadziei. Nadzieja niech umiera ostatnia.
    Pozdrawiam
    Maciek Sz.

Domyślnie

podawalem tego linka juz w innym temacie, niemniej podam go jeszcze raz, bo mysle ze warto poczytac
    http://www.luminous-landscape.com/tu...hoto-rgb.shtml

"Sure, sRGB is fine for amateurs and the web, but real men use Adobe RGB – right?
    Well, not really."

pozdr,
    b.

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów