Szukaj
Ciesze się, że mogłem pomóc.
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
www.TadeuszTurski.info
Chlopaki po przeczytaniu calego watku mam takie oto zrozumienie, a raczej niezrozumienie, bo wciaz mam wiele sprzecznych informacji : AdobeRGB jest szerszym, glebszym, ladniejszym itd, itp profilem, ale nie ^obsluguja^ go windowsowskie przegladarki, wiekszosc monitorow i urzadzen, laby, i mozna tylko nacieszyc nim oko w kilku kombajnach graficznych, bo i tak dalej nam go nic nie wywietli. (a skoro nie wyswietli to znaczy ze zamieni sobie na sRGB, czy tez - no wlasnie co? )
.
Poza tym w jaki sposob jestesmy w stanie rozpoznac roznice w prezentowanych wczesniej zdjeciach ( pomiedzy profilami) skoro przegladarki WWW nie wyswietlaja przestrzeni Adobe.
Czy jest ktos, kto pojal to do konca i w prosty sposob jest nam to w stanie wytlumaczyc -
bo widze, ze wiele osob tez ma problem zeby to ogarnac.
Dzieki
5D MKII, 100mm f2.8, 50mm f1.8, 24-70mm f2.8, 70-200mm F4, SB-800
Popieram... Duzo tu niescislosci, i sczegolnie kupy nie trzyma sie ladowanie fotek Argb na www, powinny one wygladac gozej a nie lepiej (tak jest u mnie na kompie gdy przegladam fotki Argb w sofcie nierozumiejacym tego profilu). ...moze jakis automat na forum je konwertuje....
Przydalby sie jakis post podsumowujacy, od kogos kto dobrze to czuje.
Pozdrawiam
Wic w tym żeby we właściwym momencie przymierzenia się do obróbki fotki dokonać konwersji na sRGB. Cała tajemnica rzutujaca na śliczność fotki oglądanej potem w necie przy użyciu przegląądałki IE.
Dżizas ile mnie nerwów te profile kosztowały !
klolego STIG jeszcze raz proszę do tablicy !
Łopatologicznie chodzi o to, że "szeroki" profil barwny zaproponowany przez Adobe - "II" ustawiamy w aparacie gdy chcemy potem w domku stosować obróbkę komputerową szczególnie dotyczącą kolorystyki, daje to jak pokazywał Czornyj, większe "pole do popisu" jeśli się bawimy krzywymi i kolorami na jpg-u.
**ALE UWAGA** Kiedy już się pogrzebiemy i poustawiamy co chcemy w takim zdjęciu o profilu "AdobeRGB II" to żeby wrzucić fotkę na stronkę albo oddać do labu to i tak konwertujemy ją do profilu barwnego "sRGB" a to dlatego, że przeglądarka, większość monitorów, drukarki i fotolaby pracują w tej, bądź jeszcze "węższej" przestrzeni barwnej czyli "sRGB"
Nie wiem czy dobrze, ale zaryzykuję taką roboczą tezę: - Szeroka przestrzeń barwna "AdobeRGB II" jest przestrzenią ROBOCZĄ (nie wynikową) dla osób, które jeszcze potem obrabiają w znaczny sposób zdjęcia w programach graficznych, natomiast sRGB jest standardem przyjętym dla wielu urządzeń i aplikacji które najlepiej ją interpretują i "obsługują" Co za tym idzie jeśli nie chcesz "wać pan" grzebać w zdjęciu to ustawiaj na sRGB (u nikona Ia lub IIIa) a będzie ładnie i dobrze i od razu zdjęcia wyglądają jak trzeba na monitorze i papierze. Ja amator stosuję sRGB i styka.
Mam pytanie do tych, którzy już mocno przetestowali: Jaki profil jest najbardziej naturalny na zdjęciach papierowych (błękit, zieleń, kolory skóry) sRGB Ia czy IIIa?
-pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez zulek ; 26-06-2007 o 21:20
Przestrzeń (profil) robocza to według nomenklatury PS ta na której Ty fotkę maltretujesz, a profil osadzony (przestrzeń) to to co zapisuje aparat przy foceniu czyli aRGB.
Skontaktuj się z nami